Спортувай за по-качествена мозъчна работа

Спортувай за по-качествена мозъчна работа
Добра форма Интересно

Спортувай за по-качествена мозъчна работа

Оказва се, че добрият спортист се отличава от другите хора не само с качеството на мускулите и белите дробове, но и с качеството на мозъка.

Научни изследвания показват, че професионалните спортисти са по-адаптивни и работят с 82% по-бързо от обикновения човек. Не вярвате? Ето доказателството.

Спортистите имат повече мозъчен обем от обикновения човек

Учени направили люпопитно изследване. Те изучавали здрави, но неактивни хора, и такива, които са започнали редовно да се занимават с аеробни спортове. Експериментът продължил шест месеца. След този период спортистите от „спортната” група отбелязват увеличаване на обема на мозъка – и на сивото, и на бялото вещество.

Това не означава, че нивото на интелигентност на спортистите е скочило. Но въпреки това: невроните и междуневроналните връзки са отговорни за когнитивните способности.

Мозъкът на спортиста е по-млад

Известно е, че мозъкът и интелектуалните способности на човек се променят с възрастта. До 40-годишна възраст се наблюдава активен растеж и развитие, а след това се забелязва забележим спад, характерен за „свиването“ на мозъка – оттук забравяне, умора и неспособност за бързо усвояване на информацията.

Бягането помага да се забави този процес: то подмладява мозъка (точно както кръвоносните съдове). Учените дори цитират конкретна цифра: биологичната възраст на мозъка на бегачите е с десет години по-млада от действителната възраст.

Бегачите имат добра памет

Мозъкът, както и другите мускули, се нуждае от тренировка. Според учените бягането и други аеробни упражнения имат положителен ефект върху работата на „сивите клетки“. Изводът е, че кардио тренировките активират процеса на създаване на нови неврони в хипокампуса – частта от мозъка, отговорна за паметта, възприятието и ученето. Така че колкото по-често тренирате, толкова по-лесно ще усвоите и запомните нова информация.

Бегачите са по-внимателни

Физическата активност помага на мозъка да формира така наречените изпълнителни функции: последователност, работна памет, способност за определяне на приоритетите. И не е необходимо да бягате маратони – половин час бягане четири пъти седмично вече ще бъде достатъчно.

Освен това бегачите постоянно тренират изобретателността си – изчислявайки, например, разпределението на силите по време на отделните етапи на бягането или състезанието.

Мозъкът на бегача е по-гъвкав

Физическите упражнения насърчават производството на серотонин и увеличава притока на кислород към мозъка. Това има най-добър ефект върху способността да мислите ясно и творчески. Интересното е, че пикът на активност започва веднага след тренировка (буквално виждате света по-остър и по-ярък) и продължава няколко часа.

Бегачите мислят по-позитивно

Всички знаят, че бягането ви спасява от депресия. Всичко това благодарение на освобождаването на ендорфини, които са отговорни за доброто настроение, и активирането на невроните, които реорганизират структурата на мозъка. Тази последна точка е особено важна. Той влияе върху увеличаването на прага на болката, толерантността към стрес, емоционалната стабилност и когнитивната гъвкавост.

Tagged , , , ,
на горе