Полезните свойства на елдата
Добра форма

Полезните свойства на елдата

Елдата е изключително вкусен, полезен и хранителен продукт. Тя се смята за една от най-добрите храни при диети. Представлява триъгълно семенце от семейството на лападовите.

Родината и е Индия, но в Русия има много висока популярност, като там я наричат гречка. В миналото е била доста пренебрегвана, но сега се предлага в много менюта и се оценяват полезните и качества.

Елдата съдържа по-малко въглехидрати, отколкото други зърнени култури. При това тя е ценен, диетичен, белтъчен продукт с високо съдържание на аминокиселини. Също така съдържа много минерали като – калий, фосфор, йод. Елдата е сложен въглехидрат, който дълго се усвоява от организма и дава усещане за ситост. Елдата укрепва капилярите и детоксикира черния дроб, много е полезна и за стомаха.

Цветовете и листата на елдата също се използват в някои лекарствени препарати. Действат за по-бързо зарастване на рани, за болести на дихателните пътища, скарлатина и други. Тези лековити свойства се дължат на веществото рутин, което се съдържа в листата и цветчетата на растението.

За да стане елдата вкусна, първо трябва да се свари добре, като на една част елда се добавят две части вода. Когато цялата вода се поеме, елдата се сваля от огъня и се покрива с кърпа, за да се задуши. За да стане по-ароматна, преди да се свари, елдата може предварително леко да се запече. За целта се слага в сух тиган, без мазнина и се държи на средна температура за около 3-4 минути. Пред това време се разбърква, за да придобие златист цвят, но трябва да се внимава, за да не загори. Ако искате да съхраните най-голямо количество полезни вещества, съдържащи се в елдата, може да я залеете с вряща вода от вечерта и да се остави така да поеме от нея и да набъбне. След което на сутринта може да се приеме като закуска.

Tagged ,
на горе