Полезните свойства на арниката
Добра форма

Полезните свойства на арниката

Сред много други, често пъти невзрачни билки, арниката впечатлява не само с красивия вид на златножълтите си цветове, но и със своя характерен аромат.

Лечебното растение арника расте предимно в планините на височина от 800 до 2500 метра. Билката цъфти в зависимост от надморската височина от юни до август. За получаване на тинктура се събират целите цветове. От корена се приготвят хомеопатични тинктури. Действието на арниката е многостранно, което се дължи на състава и. Външно тя действа дезинфекционно, антисептично, противогъбично и заздравяващо раните. Често се използва за лечение на болки в мускулите, натъртвания, изкълчвания, дразнения от наранявания и изгаряния, както и при други оплаквания, причинени от травми и натоварвания.

Прилага се също при лечение на циреи, навяхвания и хемороиди, тъй като подобрява кръвоснабдяването на мястото и това води до бързото оздравяване. При зъбобол се прави гаргара с арника. Вътрешно действа върху сърцето и кръвообръщението. В народната медицина се използва при сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето, епилепсия, парализа, бронхит и задух. Вътрешното приложение на билката обаче може да бъде опасно. Затова е добре да се направи консултация с лекар преди нейното приемане, който правилно да дозира медикамента, тъй като ако се използва в по-големи дози, билката може да предизвика тежки отравяния. Поради дразнене на лигавицата на стомаха и червата може да се появи повръщане, диария и кръвотечение. Паралелно с това може да се наблюдава замайване, треперене, сърцебиене и задух. Затова трябва да бъдете много внимателни при използването и. Но за сметка на това, арниката е абсолютно безопасна в хомеопатични концентрации и човек не бива да се отказва от чудотворното и действие.

Хомеопатична тинктура при травми

Арниката помага за бързото и без усложнения лекуване след операции, ако 10 дни преди интервенцията всеки ден се приема арника. Много хомеопатични изследвания показват, че при болезнени счупвания на кости или сътресения на мозъка, а също и при злополуки с открити рани, а след прилагане на арника болките от раните скоро отшумяват и се наблюдава бързо оздравяване. Според наблюденията на специалистите при травми, свързани с удари, може да се избегне подуването и образуването на кръвоизливи, ако компрес с арника бъде поставен върху пострадалото място няколко минути след нараняването. Ако се реагира достатъчно бързо, контузията може да премине неусетно. Ето защо е добре, човек винаги да има под ръка в домашната си аптека препарат с арника.

Външно приложение – мощно въздействие с незабавен ефект

Подкожни увреждания: – Основното приложение на арниката е за външно лечение на подкожни увреждания от всякакъв вид: – контузии, мускулни и сухожилни разкъсвания, премазвания, подкожни кръвоизливи, отоци на тъканите, вследствие счупвания. Бързината, с която тинктурата от арника в правилни разреждания лекува такива увреждания е наистина изненадваща.

Злополуки: – При злополуки, най-често свързани със спортни травми, арниката винаги идва на помощ. Добре е в такива ситуации да се направи компрес от арника като се следват следните стъпки:
1. – Компресът не трябва да се поставя върху отворени рани. Той се нанася само там, където има подкожни увреждания, но целостта на кожата не е нарушена.
2. – Тъй като тинктурата е с 60-80% алкохол, тя никога не бива да се изполва неразредена, а трябва да се разреди с вода в съотношение 1:5.

Компресът от арника се прави по следния начин:

В купа или чаша с вода се смесват 1 супена лъжица тинктура и 5 супени лъжици вода. В течността се потапя парче памук или марля с подходяща големина, така че да е доста влажно, но не и прекалено мокро и се поставя върху пострадалото място. Отгоре са слага лека превръзка, чиято единствена цел е да придържа компреса към засегнатия участък. Когато памукът или марлята изсъхнат, те могат отново да се намокрят отвън през бинта. Но внимавайте, защото ако използвате тинктурата неразредена, може да получите обрив!

Tagged ,
на горе