Психологът Марк Бартън: Длъжна ли е жената да готви всеки ден и ако е длъжна – кога, а ако не е длъжна – защо

Длъжна ли е жената да готви всеки ден
Любов и партньорство

Психологът Марк Бартън: Длъжна ли е жената да готви всеки ден и ако е длъжна – кога, а ако не е длъжна – защо

Мъжки и женски задължения: Длъжна ли е жената да готви

Марк Бартън е известен семеен терапевт, психолог и коучинг консултант.

В своите клипове в ютуб той дава безценни съвети как да подобрите отношенията в двойката или как да станете най -добрата версия на самата себе си. Днес темата е много интересна.

Длъжна ли е жената всеки ден да готви на мъжа си?

1-во,2-ро,3-то ястие, компот, сладкишче, а освен това да му завие във фолио и котлетчета за работа и да ги занесе по-бързичко, за да не изстинат, не дай Боже .

На пръв поглед всичко е направо супер, като се замислиш това са си мъжки и женски задължения.

Като говорим за мъжките и женските задължения, то по -логично е  жената да се грижи за дома, а мъжа- за работата и прехраната.

Тогава защо обаче тя трябва да съчетава и мъжките и женските задължения? Тя трябва и на работа да ходи, и децата да гледа и за дома да се грижи и отгоре на това и нещо вкусничко да сготви.

А задължения на мъжа са работата и дома….където той да си лежи на диванчето и да си гледа телевизията , да човърка в телефона и таблета и толкова.

А жената е длъжна да готви всеки ден. 

Днес ще обсъдим длъжна ли е жената да готви всеки ден и ако е длъжна –  кога, а ако не е длъжна – защо.

Преди да се захванем с тази тема, под описанието на клипа в ютуб има линк към безплатния ми  онлайн курс : „Аз съм единствена, удобна или уникална!?“ Това е международна програма и участват жени от цял свят. Темите, които засягам на моя онлайн курс са много разнообразни: самооценка, сексуална енергия, физически блокажи, психически блокажи, финансова енергия, отношенията с мъжете, отношенията след развод, отношенията когато имате дете ,могат ли да се подновят отношенията или е време за развод, отношения с женени мъже, въпроси по развитието на женския потенциал, прокрастинация и перфекционизъм, всичко това бива обсъдено на нашия безплатен онлайн  курс.

Всички обичаме да си похапваме, особено ако е нещо вкусно. Особено ако жена ви е сръчна домакиня и ви приготвя незабравими ястия, които ви довеждат до гастрономически оргазъм . Това наистина е прекрасно . Знам го от личен опит, защото моята любима жена готви невероятно. Каквото и да сготви, ти идва да си оближеш пръстите. Трудно е да следиш за теглото си, когато имаш такава удивителна жена.

Но нека да се върнем назад в човешката история . Мъжете са ходили на лов и риболов. Това е било опасно занятие. Даже и в наши дни промишления риболов е опасен, особено за ловците на раци и не само. А сега си представете, когато става дума за период от историята, когато промишлеността не е била толкова напреднала. 15 човека отивали на лов и от тях в най- добрият случай се връщали живи 10. Защо ? Див звяр ги изял, някой паднал от скалите при нещастен случай , разбойници ги нападнали и им откраднали храната, а ловците избили. Тоест цената на донесената храна била с цената на човешкия живот.

Когато този изнемощял, ранен и уморен ловец се прибирал вкъщи с това ,което е наловувал , жена му е приготвяла храната, отправяйки молитви към  Бога- да благослови мъжа и да го защити от всякакви беди и да направи така, че нейният любим мъж и баща на децата им да се връща жив и здрав у дома. И естествено, когато мъжът хапвал от тази храна, това се отразявало и на тялото и  на душата му. Защото освен храна, по този начин той получавал и най главното- любовта на своята жена, която тя влагала в приготвянето на яденето. И когато той отново отивал на лов, той го правел със съвсем нови сили и в съвсем добро състояние.

Готвела ли жената, когато е в лошо настроение? Готвела ли е например когато е неразположена?

Това е доста болезнен въпрос. Много жени започват да казват: „Аха, значи като съм неразположена ,да не готвя и децата да стоят гладни ли?“

От древни времена ,по време на месечното си неразположение, жената се е грижела предимно за себе си. Тя се занимавала с различни практики, тя се усамотявала и се потапяла в някакъв творчески процес, потъвала в период на възстановяване , тоест това било време за  възобновление и пречистване. По логична причина мъжете не спели с жените в този период.

Жените не приготвяли храна, когато са в лошо настроение. Жената не готвела, когато не била в състояние и това било нещо съвсем естествено.

Когато доближите готварската печка без настроение, а в днешно време повечето жени го правят, защото им се налага , защото мъжът им скоро ще се върне от работа, то в такъв случай мъжът на практика яде мъртва храна. Тази мъртва храна не е от полза нито за мъжа нито за жената. За жената не е изгодно, защото тази храна не допринася за развитието на мъжа, а за мъжа е безполезна, защото освен да смели тази храна и после да отиде в тоалетната, нищо друго не получава.

Затова е важно да осъзнаете, че ако искате приготвената от вас храна да носи полза на вас и вашите деца, вие трябва да влизате в кухнята само в добро настроение и състояние.

Знам, че след това видео ще има много коментари, че е лесно да се каже нещо подобно. Не е лесно. Но толкова ли е трудно да се организира един толкова лесен процес?

Вие сте разумна жена и можете сама да прецените, кога сте в състояние и кога не, кога имате сили и кога не. Кога можете да отделите час -два за готвене и кога не можете. Дали няма да бъде по- лесно да се купят полуфабрикати или да се поръча готова храна за вкъщи. Или да отидете да хапнете със семейството си на заведение.

Трябва да разберете, че вашите женски ресурси се разпределят в много житейски области. В това число влизат и вашето лично развитие и отношенията с мъжа и децата ви ,вашето здраве и самооценка, вашето духовно развитие и творчество. Вие не сте в състояние да снабдите с енергия целия свят. Вие имате ограничени сили. Задайте си въпроса откъде ги вземате? Ако напразно ги хабите ,после откъде ще си ги възстановите? Ако имате любящ мъж ,той ще се отнесе с разбиране. Особено ако предварително му съобщите :“ Скъпи, в такова настроение изобщо не ми е до готвене. Нека да си поръчаме нещо за вкъщи или да хапнем навън. “

Ако ви обича, естествено, че ще каже, че няма никакъв проблем.

Откъде идва вашата енергия? Помислете малко по този въпрос, направете анализ.

За съжаление, за много жени готвенето е единственият начин, по който да напомнят на мъжа си, че са жени и съпруги . За съжаление това е така. Много жени смятат, че ще задържат мъжа в семейството с вкусна супа. Ако вашият мъж е лаком чревоугодник , който само от ядене се вълнува, може и да успеете.

Готвенето ли е единственото, което умеете? Поспрете, успокойте се. Стремете се да се развивате, да се грижите за себе си, да се научите да обичате себе си . Ако имате настроение и сили да готвите, докато го правите, мислете само за хубави неща, за това как тази храна да донесе полза на семейството ви и на мъжа ви. Ако не сте в състояние да вложите любов в този момент в своето готвене, ако влизате в кухнята и се хващате за главата с думите: „ох, толкова ми омръзна да мисля какво пак трябва да сготвя“…,по добре не влизайте там, а кажете истината. Бъдете искрени с мъжа си и семейството си и тогава отношенията ви ще бъдат на съвсем друго ниво. Тогава и вашите усещания ще станат коренно различни.

И тук възниква въпроса трябва ли жената да готви всеки ден.

Ако тя е в състояние да изпитва всеки ден удоволствие от готвенето, да го прави. Но ако усещате, че започвате да готвите насила и без желание, не трябва да го правите.

И тези моменти се уговарят и уточняват още преди създаването на семейството, когато вече сте в сериозни отношения и нещата вървят към сватба.

Ние с моята любима жена говорихме по тези въпроси отрано и още преди брака се разбрахме за това. Аз я помолих, ако не се чувства в състояние да сготви нещо него ден, нека да отидем на ресторант, да си поръчаме нещо за вкъщи, ако трябва аз ще приготвя нещо за хапване .Но ако аз също нямам сили, ще прибегнем към други варианти. Само да не внасяме в кухнята тази умора, раздразнителност ,стрес. От това няма смисъл, тази храна няма да ни е от полза.

Когато сте се разбрали предварително по този въпрос, можеш да се прибереш вкъщи и да знаеш, че няма да те чакат горещи котлети, но че ще отидете да хапнете някъде с жена си или ще си поръчате нещо.

Затова си направете изводите, възможен ли е за вас такъв формат на отношенията и си признайте честно, колко често отивате не до хладилника, а до печката, когато всъщност изобщо не ви се иска да готвите.

Марк Бартън

Източник: youtu.be

Tagged , , , ,
на горе