Не се притеснявай, аз съм с теб: 8 правила, за да подкрепите приятел в беда

Не се притеснявай, аз съм с теб: 8 правила, за да подкрепите приятел в беда
Психология

Не се притеснявай, аз съм с теб: 8 правила, за да подкрепите приятел в беда

 

 

Работният ден най-накрая приключи и вие се каните да гледате поредния епизод на The Squid Game …И точно, когато сте се отпуснали и настроили за една спокойна вечер, изведнъж получавате известие за ново съобщение. И още едно, и още едно. Най-добрата ти приятелка е в паника, защото е имала бурен скандал с приятелят си, или е на път да получи нервен срив заради работата, а ти… нямаш абсолютно никаква идея какво да й кажеш.

 

Попитахме психолозите и обобщихме в тази статия най-важното, което трябва да знаете, за да помогнете на ваш близък приятел, когато е в беда.

Вижте тези  8 правила за съобщения, които можете да използвате, за да подкрепите и да успокоите приятел.

 

Един от най-добрите начини да помогнете на някого да се успокои е да се поставите на негово място. Опитайте се да изразите емпатия, като потвърдите чувствата на човека. Например, може да кажете, че съжалявате, че вашият приятел се чувства толкова зле в момента.

Този подход също ви дава време да съберете мислите си и да разберете дали вашият приятел се нуждае от подкрепа, внимателен слушател или някой, с когото да планира действие.

По-долу са дадени още няколко полезни съвета как да успокоите свой приятел или друг любим човек с помощта на текст.

 

1 Дайте на приятеля си време да се отпусне.

На човек, който е обхванат от негативни емоции или паника, трябва да се даде време да се „охлади“ и не трябва да му се казва „успокой се“ – това като правило води до обратен ефект.

Вместо това можете да подканите приятеля си да изпие чаша вода или да се разходите из квартала, за да се успокоите физически. След като той или тя направи това, разговорът ви ще бъде по-продуктивен.

 

2 Избягвайте омаловажаващите твърдения

Изявления като „Не мисля, че това наистина е толкова лошо“ или „Всичко е в главата ти“ могат да бъдат неефективни и в някои случаи дори вредни. Факт е, че когато кажете на любим човек, че той прекалява, с фраза като „Няма за какво да се тревожиш“, човекът може да се почувства отхвърлен, което ще влоши чувствата му.

Също така си струва да добавиш към списъка със забранени фрази такива изявления като „Всичко ще бъде наред“ или „Не бива да се тревожиш за това“. Въпреки че тези фрази са предназначени да бъдат утешителни, те могат по невнимание да засрамят приятеля ви и да намекнат, че мислите, че прави слон от мухата. Вместо това използвайте фрази като „Това звучи много тъжно“, което може да покаже на приятеля ви, че разбирате защо е разстроена.

 

3 Не предлагайте незабавни решения на проблем

Ако сте от хората, които са свикнали да решават проблеми, тогава може би ще се опитате да намерите решение за ситуацията на приятелката (от „Изхвърли го“ до „Помоли шефа за почивка“), но в някои случаи човекът просто има нужда да поплаче и да се „потопи“ в чувствата си и затова се обръща към вас.

В този случай подобен „практичен“ отговор от ваша страна може да обиди и да накара приятеля ви да се почувства нечут. Това не означава, че не трябва да споделяте мислите си за решаването на дадения проблем. Всичко е до формулировката.

Опитайте да използвате отворени въпроси, като например „Какво мислитш, че можеш да направиш по въпроса?“ или „Какъв резултат би те удовлетворил в тази ситуация?“ Вероятно вашият приятел знае най-добре какво ще помогне да се измъкне от тази конкретна каша и тези водещи въпроси ще му помогнат да формулира решение, което вече е в главата му.

 

 

4 Повторете това, което ви се казва

Една от основните причини, които ни карат да пишем на близките си, когато се чувстваме зле и самотни, е желанието да бъдем чути. Да дадете това на приятелка чрез съобщение не е толкова трудно – достатъчно е да отразите това, което тя казва, особено емоциите си. За да направите това, можете да използвате фрази като „Изглежда, че си много ядосана в момента“ или „Виждам как те натъжава“.

 

5 Слушайте инстинктите си

Когато приятелят ви е наистина зле и чака вашата подкрепа, затворете очи и се запитайте: „Ако бях в такава ситуация, какво бих искал да чуя най-много?“ – и слушайте отговора, който ще ви даде интуицията ви.

Дайте си 30 секунди да помислите за отговора си. Това също ще намали напрежението в разговора ви.

 

6 Получете съгласие за даване на съвет

Уверете се, че задавате въпроси за това от какво се нуждае вашият приятел, преди да започнете каквито и да било предложения за решаване на нейния проблем. Това е много важен момент. Вместо първо да давате съвет, задайте въпроси за това от какво се нуждае в момента. „Какво би искал да чуетш от мен сега?“ често е по-ценно от „Мисля, че трябва да направиш: A, B и C“.

 

7 Обърнете внимание на дишането

 

Много практична, бързодействаща техника, която можете да използвате, за да помогнете – особено ако приятелката ви е много разтревожена или паникьосана – помогнете й да се успокои чрез дишане. Опитайте да й напомните да диша дълбоко или да се съсредоточи върху вдишването и издишването.

Можете също така да й изпращате съобщения на всеки четири секунди: вдишайте, задръжте дъха си, издишайте, задръжте дъха си – такъв вид инструкции, които тя трябва да следва. Ще видите: след като тя направи това, разговорът ще стане по-спокоен.

 

  1. Бъдете практични

Мислите ли, че вашият приятел се чувства депресиран и обсъждането на проблеми с вас е по-скоро формалност, отколкото помощ? След това попитайте дали можете да помогнете с трудна задача, като например да й помогнете да преглежда пощата си, да си уговори среща с лекар или дори да почистите старателно кухнята заедно.

 

Колкото и да е странно, практическата помощ и конкретните планове за бъдещето могат да помогнат на човек да се почувства по-добре в трудни моменти.

 

Вижте още ⤵️

Три зодии, които обожават промяната 

Знаци,че връзката ви е към самият край

Емоции и разум. Как зодиакалните знаци ги проявяват

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе