Пещера „Леденика“ – красота и вълшебство
Величествена България

Пещера „Леденика“ – красота и вълшебство

Пещера „Леденика“ е една от най-красивите пещери в България. Тя е най-посещавана от туристи поради изключително големите си размери, просторните зали и причудливи образувания. Леденика е приказка на живо! Вътре залите са коя от коя по-привлекателни и красиви!

Интерес представлява най-голямата зала – Концертната зала, която е популярна с това, че тук се изнасят едни от първите подземни концерти, благодарение на добрата акустика.

Пещерата е обявена за природна забележителност от 1960 година. Тя присъства в Списъка на защитените територии и защитени зони в България. Пещерата Леденика е сред 100-те национални туристически обекта на Български туристически съюз, като Обект номер 16.

Пещера „Леденика“ – красота и вълшебство

5 места в България, на които се сбъдват желания

Пещера Проходна – Очите на Бога

Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?

infomax-logo-50-15-HWОстров Доминика създава първата в света защитена морска зона за кашалоти

Ето интересна информация за пещера Леденика – красота и вълшебство:

Местоположение

Пещерата Леденика е разположена във Врачанския Балкан на 18 км от град Враца. Намира се в Леденишки валог и е с 830 м надморска височина. До пещерата може да стигнете пеша като тръгнете от прохода Вратцата по туристически маршрут, като разстоянието до Леденика е 3-4 часа. Девнивелацията при изкачване е 600 метра.

Пещерата е образувана в малмски варовици по време на кватернера, както повечето пещери на територията на България. Хилядолетия наред водните капки като майсторски склуптор са изваяли тази необикновена пещера с дължина 300 метра.

Пещерата преди е била използвана за стопански цели още през XVIII век. Дори овчарите използвали хладината, за да съхраняват млякото си. В началото на XIX век се правят първи опити тя да бъде изследвана.

Най-подходящ период, в който да посетите пещерата е пролетта и зимата, когато на входа се образува изящна, млечнобяла ледена украса.

Ледена украса

Пещера „Леденика“ се състои от общо 10 зали, като три са най-интересни – Предверието, Малката зала и Концертната зала. В тези зали през зимата леденият въздух навлиза през понорите и изстудява залите. По стените на пещерата започват да се оформят водопади от лед, от високо се спуска феерия от ледени висулки в различни форми, а самият вход се вледенява като в приказка.

От тези ледени образувания при входа идва името на пещерата – Леденика.

След Предверието, следва мястото „Плъзнята“, където трябва да се наведете, за да се промушите през входа. После стигате до Малката зала, която има кръгла форма. Преминавате още един тесен проход и стигате до „перлата“ в короната на Леденика – Концертната зала.

Концертната зала е с огромни размери – 60 метра на 45 метра с височина 24 метра. Тя е изключително впечатляваща. Картината тук е зашеметяваща – оформен е огромен фееричен водопад от сталактити. Тук може да изпробвате своя глас и божествената акустика на залата.

До Концертната зала може да стигнете през друг вход, наречен Прохода на грешниците. Според легендата, само човек с чисто сърце може да се провре през тясното място. В Концертаната зала с помощта на вашето въображение може да видите – къщата на Баба Яга, Дядо Коледа, Соколът, Главата на Великана и други.

В тази зала се случват много симфонични концерти, но за кратко, защото високата влажност на въздуха поврежда инструментите. Казва се, че залата има „божествена“ акустика.

По пътека вдясно от Концертната зала, се намира малко синтрово езеро, за което се разказва, че има вълшебна вода и ако потопиш ръка в него, ще изпълни желанието ти.

Пещера „Леденика“ – красота и вълшебство
Снимка: pinterest

Други обектi са Голямата зала, Малка и Голяма пропаст, Завеските и Бялата зала. В Бялата зала се виждат – Слонът, Жената на великана, Свекървен език и други.

Най-високата част на Леденика е Седмото небе, но тя е само за най-запалените посетители.

Общата обиколка на пещерата продължава около 50 минути.

Животински свят

На територията на пещера „Леденика“ се срещат над 50 животински вида и 4 вида прилепи – Голям и Малък подковонос, Мустакат нощник, Полунощен прилеп. От растенията се срещат лишеи и мъхове. Има пещерни бръмбари, паяци и мокрици. Само тук може да срещнете насекомото Светломразец, което се е приспособило за живот без светлина.

Други обекти

В близост до пещера „Леденика“ има развлекателен парк със стени за катерене, въжен парк, летен театър, детска площадка и други съоръжения. Пред хижата има поляна с беседки и барбекю.

Работно време:

Лято – 9.00 – 19.00

Цени на билети:

15 лв възрастни

12 лв ученици, пенсионери

Безплатно деца до 7 год.

Групи над 10 човека – 12 лв и 10 лв.

Tagged , , , , , ,
на горе