Пещера Проходна – Очите на Бога
Величествена България

Пещера Проходна – Очите на Бога

Пещера Проходна, известна още като Очите на Бога, е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се в непосредствена близост до село Карлуково, област Ловеч.

Пещера Проходна е природна забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс край Карлуково и Луковит. Това е най-дългият пещерен тунел в България – 365 метра, на височина достига 56 метра. В централната част на тавана на пещерата има два огромни, почти еднакви по големина отвора с формата на очи. Благодарение на тях, както и на двата огромни входа в пещерата е много светло. Малкият вход е с височина около 35 м, от него тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход. Големият вход е най-големия пещерен свод в България – 45 м.

Искате да излезете с него? Поканете го

Троянски манастир – духовен център на вярата

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

Притча за необикновената сила на вярата

infomax-logo-50-15-HWВехтите иманяри още търсят съкровищата на Александър Велики, Лизимах и Иван Шишман

Пещера Проходна – Очите на Бога

История

пещера проходна
Пещера Проходна – Очите на Бога снимка: pinterest

Пещера Проходна представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има два входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м. тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м.). Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – „окна“. Именно „окната“ правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите.

Неслучайно местното население ги нарича „Очите на Господ“, а понякога и „Очите на Дявола“. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат „сълзи“. Лесно достъпна е и е с най-дългия пещерен тунел в България – дълъг 365 метра. Тя е естествено осветена, тъй като в средната й зала, поради ерозията, таванът е прояден от просмукващите се води, като образува феномена Очите на Бога.

Проходна в миналото

пещера проходна
Пещера Проходна – Очите на Бога снимка: pinterest

Някога Проходна е обитавана от хора. Намерени са оръжия на труда от неолита и палеолита, сред които керамични ножове и съдове, както и шила от кости. Както може би предполагаш, окната в центъра на пещерата са били натоварени със своето символно значение. Смята се, че по време на пролетното равноденствие пещерата е била използвана за извършване на ритуал за плодородие.

Днес Пещера Проходна, или както е по-позната Божиите очи, е привлекателен център за туристите. И има защо. Впечатлява с размерите си – входовете ѝ са с височина между 35 и 45 метра. Но най-вече – с с двата почти еднакви процепа, които човешкото въображение възприема като очи.

Легенди за пещерата:

пещера проходна
Пещера Проходна – Очите на Бога снимка: pinterest

Мястото от години е обвито в мистерия, а хората, живеещи по този край разказват най-различни легенди за него. Според една легенда тук на това място по време на османското владичество били хвърлени девойките, които не пожелали да приемат вярата на поробителите.

След като безжизнените тела на красавиците се озовали на дъното, дори камъкът се трогнал от тежката им съдба и заплакал като човек. И днес сълзите на скалите могат да се видят при дъждовно време. Достатъчно е да застанете под отворите и ще видите капчиците вода, които се стичат тук.

Говори се още, че Пещера Проходна може да сбъдва желания. Местните разказват, че ако човек застане под „божествените очи“ и отправи искрена молитва към Господ, желанието му ще бъде чуто и изпълнено.

Според друго предание пък пещерата е заредена със специална лековита сила, която помага на хората да се справят с различни свои заболявания, както и с душевните си терзания.

Всъщност мнозина твърдят, че целият район около скалното образувание носи особен заряд и точно това е причината за построяването на построяването на известната психиатрична болница в Карлуково.

Любопитни факти за пещерата:

пещера проходна
Пещера Проходна – Очите на Бога снимка: pinterest

В миналото водите на река Искър са запълвали пещерата.

В нея са снимани няколко български и чуждестранни филма, между които и „Време разделно“.

Според археолозите, в дълбока древност Пещера Проходна е била важен окултен обект за местните жители, където са се извършвали различни ритуали. На 21-ви март, когато е пролетното равноденствие, се е извършвал ритуал за плодородие. В този ден през вътрешността на пещерата преминава слънчев лъч, който я огрява под специфичен ъгъл.

Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове.

Tagged ,
на горе