Пещерата Орлова чука лекува белите дробове
Величествена България

Пещерата Орлова чука лекува белите дробове

Орлова чука е пещера в Дунавската хълмиста равнина, намираща се на територията на община Две могили, България. В нея са открити останки от праисторически хора и от мечки. Пещерата е електрифицирана и достъпна за посещения.

Пещерата е лабиринт от сухи, от свободно проходими до много тесни, предимно хоризонтални галерии, свързващи около 10 зали с различни размери, най-обемната от които е т. н. Зала на големите сипеи. Тук е и краят на благоустроената част на пещерата. По стените и на места има множество синтрови образувания. Таванът ѝ е забележителен със еворзионните кубета.

Пещерата Орлова чука лекува белите дробове

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Ванга, мъдрият „глас“, който ни завеща, че злото ще бъде победено само с добро

infomax-logo-50-15-HW Емил Кошлуков: Ето защо Канал 4 обяви как Фейсбук вече ще ви таксува по 4,99 долара

Дъното е застлано с фин пясък и глина, оцветени на ивици с ръждиво обагрени прослойки. Те са внесени в пещерата чрез отворите на понори, които личат по най-високите части на тавана. На места по дъното на залата има скални блокове, срутени от тавана вероятно по време на силни земетръси. Тази зала е леговище на голяма колония от прилепи, поради което на няколко места по дъното ѝ има купища от прилепен тор – гуано.

Пещерата впечатлява не само с необикновената си красота. Всеки, който е посетил Орлова чука, споделя нещо, което не може да се обори. Дишането във вътрешността на пещерата се променя. То става по-дълбоко и леко. Затова, посещенията на Орлова чука се препоръчват на хора с белодробни заболявания. Причина за това е въздухът в пещерата, който е пощаден от замърсяванията.

Експеримент свързан с лечебните свойства

орлова чука
Пещерата Орлова чука лекува белите дробове снимка: lekuva.net

Лекари от Русе са проверили и доказали лечебните свойства на Орлова чука още през 80-те години на миналия век. За целта е бил планиран престой на болни от астма в пещерата за известен период от време. След това здравните показатели на болните били изследвани.

Доказано е, че престоят в пещерата значително е подобрил състоянието им.В нея всеки, който си пожелае даже и най-смелото желание, скоро го осъществява. Там, който е поискал да има пари, власт, да си вземе изпитите или друга съкровена мечта, нещата наистина стават. Но се случват, ако пиете от водата на малко изворче, което извира в пещерата.

Даже да се пожелаете любов, а нямате насреща или сте карък в интимните дела, чудото става непременно, разказват местните.
Пещерата се нарича Орлова чука. Намира се на 45 километра от Русе и на 11 километра от Две могили. Името й идва от венец, който се намира над отвора й, където в миналото са гнездели орли.

Лечебни свойства:

орлова чука
Пещерата Орлова чука лекува белите дробове снимка:ranica.bg

Орлова чука е открита съвсем случайно от един овчар през 1941 година. Местните хора разказват, че изворчето, което се намира в пещерата, сбъдва желания. Според други, водата от изворчето снема стреса и главоболието, тъжните мисли и умората. Затова, всеки който напуска пещерата, е добре да потопи ръка във водата и да изплакне внимателно лицето си.

Пещерата Орлова чука лекува белите дробове

орлова чука
Пещерата Орлова чука лекува белите дробове снимка: mirela.bg

Пещерата Орлова чука, която се намира на 45 км от Русе, е позната с необикновените си качества. В нея блика изворче на желанията. Ако пиете от водата му, мечтите ви ще се сбъднат. Местните твърдят, че така всеки получава това, което иска – любов, пари, успешно взимане на изпит. Пещерата предлага и други чудеса – има силата да лекува заболявания на белите дробове. Причината е особено здравословният въздух в земната кухина.За малкото изворче в пещерата казват, че сбъдва желания, ако пиете от водата му.

В Орлова чука има невероятна акустика, която я превръща в пещера, където могат и да се изнасят концерти. Доказано е, че Орлова чука е била обитавана от неандерталците. Там са открити кремъчни ножове, керамични съдове, върхове от копия и още доказателства, че в нея са живели древни хора.
Пещерата впечатлява не само с необикновената си красота. Всеки, който е посетил Орлова чука, споделя нещо, което не може да се обори. Това място е велико и наистина лечебно и си заслужава да се посети.

Tagged , , , ,
на горе