Перфектно тяло за 4 минути – японската тренировка е това, от което се нуждаете

Перфектно тяло за 4 минути - японската тренировка е това, от което се нуждаете
Добра форма

Перфектно тяло за 4 минути – японската тренировка е това, от което се нуждаете

Със сигурност сте чували за груповите тренировки „табата”. Сега обаче ще ви дадем подробности за този метод на физическо натоварване и как да го приложите ефективно у дома.

Японският лекар Идзуми Табата, работил с японския национален отбор по бързо пързаляне с кънки, направи революционно откритие, защото установи коя тренировка дава най-добри резултати. Откритието му зарадва както професионалните спортисти, така и лекарите, както и тези, които шрактикуват активен начин на живот.

„Интервално обучение“ или „Метод на интервала Табата“ е широко известно и практикувано по целия свят. Идеалната тренировка трябва не само да гори мазнини. Укрепването на мускулите, подобряването на кръвообращението и увеличаването на издръжливостта на спортиста е важен момент.

Тази страхотна тренировка прави всичките ви фитнес цели постижими! За какво става въпрос? За следното:

  1. Правете едно упражнение за 20 секунди с най-максималната интензивност, която можете да приложите.

Като упражнения можете да използвате стандартни клекове, лицеви опори, подходящи са скачане на въже, упражнения с гири. Можете да усложните задачата и да изпълните комплексно упражнение: клякане и напад, изтласкване и клек.

  1. Почивка за 10 секунди. Възстановете дишането си през това време и продължете с повторение на упражнението за 20 секунди. Трябва да има 8 такива подхода – по 20 секунди с почивка от 10 секунди между тях. След 8 сета почивайте 1 минута. Това е завършването на една серия, която продължава 4 минути. Препоръчително е да се направят 4-5 такива серии – това зависи от вашето физическо състояние.
  2. Тази тренировка е много ефективна, достатъчно е да се прави по 2-3 пъти на седмица.

Можете лесно да тренирате у дома, използвайки тази техника. Всичко, от което се нуждаете, е хронометър и сила на волята. Добър вариант е за хората, които нямат време да отидат до фитнеса. Преди тренировката направете лека загрявка; след тренировката не пропускайте да се разтегнете.

Внимавайте с този тип тренировка, ако имате сърдечно-съдови или дихателни проблеми. За начинаещи и хора, които са противопоказани при сериозни натоварвания, се препоръчва да се следи сърдечната честота. Оптималният пулс по време на натоварването е от 144 до 156 удара в минута до 170-180 удара в минута. Това обаче е много индивидуален показател за тези, които току-що са започнали да спортуват.

Тази тренировка е истинска находка за тези, които искат бързо да постигнат видими резултати! Разкажете на приятелите си за метода на д-р Табата, активният начин на живот е едновременно красота и здраве.

Tagged , ,
на горе