Меню за перфектно храносмилане
Добра форма

Меню за перфектно храносмилане

Първото правило за доброто храносмилане е храната да се дъвче бавно и старателно. И на това ни учат от детството, но с радост пренебрегваме нещата, които ни отнемат ценното време. Яжте бавно, без интернет и телевизия и да не сме в движение. Това е рядко явление, трябва да го признаете. Но колкото по-добре дъвчете храната си, толкова по-лесно тя ще бъде усвоена от тялото.

Важно е да пиете вода правилно: най-добре е да правите това преди хранене, около 30 минути по-рано. Колкото повече течност приемате, толкова по-осезаемо влияе на всички процеси, които се случват в стомашно-чревния тракт!

А какво точно ядете също има значение. Тези десет храни са лидерите в храната, която е лесно смилаема.

  1. Ямс

Ямсът или сладките картофи са перфектната основна храна. Те съдържат много въглехидрати и протеини, които се абсорбират от тракта бързо поради високото съдържание на вода в тях. Ако имате късмета да намерите качествени ямс в продажба, вземете го без колебание. Този зеленчук е с произход от Африка, но се среща и тук.

  1. Леща

Лещата съдържа желязо и протеини, както и ценният витамин В1. Този продукт изобщо не съдържа мазнини, но съдържа сложни въглехидрати, които са лесно смилаеми и дават усещане за ситост за голям период от време. От всички бобови растения лещата се понася най-лесно от храносмилателната система, без да създава проблеми.

  1. Авокадо

Изключително полезен продукт! Укрепвайки подвижността на червата, авокадото има прекрасен ефект върху метаболизма – важен процес за хората с наднормено тегло. Лаймът, щипка сол и кориандърът са най-добрите спътници на авокадото и подобряват работата му в стомаха и червата. Когато ядете авокадо, нивото на омега-3 киселини в тялото ви се повишава, което е прекрасно за кожата и здравето ви като цяло.

  1. Зърнени култури, трици

Покълналата пшеница е истинска манна от небето. Чист протеин, който можете да усвоите веднага! Зърнените култури и триците са незаменими в менюто на спортисти и хора, ангажирани с тежък физически труд. Няма по-добра закуска от зърнени храни с плодове и мед.

  1. Спанак

Спанакът е популярен с високото си съдържание на манган, а той е от значение за правилната функция на щитовидната жлеза и добрата работа на мозъка. В листата на спанака има и протеин, който е лесно смилаем. А минерали като калций, магнезий, калий, цинк и витамини от групи А, Е, С, К помагат за изхвърлянето на токсините, затлачени в тялото. Спанакът е лесно смилаем и много здравословен.

  1. Бадеми

Високото съдържание на фибри в тези ядки помага на храносмилателната система да функционира оптимално. Семената и кожата на бадемите насърчават развитието на полезни бактерии в чревната система, което е важно за хората, които често страдат от дисбиоза или които са подложени на антибиотична терапия. Полезните бактерии не само стабилизират храносмилателния тракт, но и укрепват имунната система на организма. Бадемите са вид лесно смилаеми ядки.

  1. Райска ябълка

Заради пектина, райската ябълка е изключително полезен плод за храносмилането. Също така е отлично бактерицидно средство срещу ешерихиа коли и стафилококи. Този плод съдържа лесно смилаема глюкоза, която осигурява енергия за безпроблемното функциониране на сърдечно-съдовата система.

  1. Ленено семе

Ленените семена са първите помощници за лошо работещо черво. Те могат да се смилат като кафе на зърна и да се ядат на прах или да се приготвят. Сварените семена отделят слуз, която обгръща стомаха и червата, с негова помощ всички храносмилателни процеси са по-меки и лесни. Ленът намалява способността на червата да абсорбира токсините и действа успокояващо.

  1. Зелен чай

Катехинът е вещество, открито в излишък в зеления чай. Благодарение на катехина процесът на храносмилане и усвояване на храната се ускорява, поради което се препоръчва да се пие зелен чай след хранене.

  1. Кисело мляко

Полезните бактерии подобряват храносмилането и млечният протеин се абсорбира веднага. Печеливш продукт от всички страни!

Заложете на това да ядете само по едно ястие наведнъж – и храносмилателните проблеми значително ще намалеят.

Tagged , ,
на горе