Никога повече уринални проблеми – съвети

Никога повече уринални проблеми - съвети
Добра форма

Никога повече уринални проблеми – съвети

Коя жена не се е сблъсквала с неприятното, болезнено, понякога упорито възпаление на пикочния мехур? На 10% се налага да се справят с проблема дори ежегодно. При това е съвсем лесно той да бъде избегнат, ако следвате тези прости съвети.

Никога не „стискайте”

Чест проблем по време на пътуване или пикник: Mного сте на зор, но следващата тоалетна е твърде отдалечена. Задържането на урина е една от основните причини за инфекциите на пикочните пътища. Тъй като микробите, които се намират в пикочния мехур имат време да се размножат. Затова: трябва да се възползвате от всяка възможност да изхвърлите бактериите.

Съвет: Винаги сядайте правилно на тоалетната (при необходимост постилайте тоалетна хартия на чинията), тъй като в изправено положение мехурът не може напълно да се изпразни.

Поемайте много течности

Два литра течности на ден промиват основно бактериите от пикочния мехур. Трудно ви е да го постигнете? Приучете се например към всяко кафе или чай да изпивате също чаша вода.

Съвет: При приемане на негазирани напитки стомахът не се чувства толкова препълнен и двулитровата дневна „норма” става по-лесно изпълнима.

Обличайте се топло

Фактът, че охлаждането е най-бързият начин да си докарате инфекция на пикочните пътища, е съвсем верен. За това има две основания: студът отслабва имунната система и мускулатурата на пикочния мехур се свива спазматично, поради което човек не забелязва веднага, че трябва да отиде до тоалетната.

Избърсвайте се правилно

Хигиенно правило номер 1: Винаги се избърсвайте / измивайте отпред назад, особено след ходене по голяма нужда. Тъй като виновници за пикочните инфекции най-често са коли-бактериите, които от червата през ануса се прехвърлят към пикочния мехур.

Предпазвайте се с боровинки

Четвърт литър червени боровинки на ден може да ви спести куп проблеми. Съдържащите се в червените боровинки субстанции правят урината по-киселинна, а в киселата урина бактериите се размножават по-трудно. Активните съставки освен това парализират бактериите и им пречат да се прикрепят към стената на пикочния мехур. Алтернативата е: два пъти на ден по 150 мл сок от черни боровинки. Според изследванията горските плодчета намаляват наполовина риска от инфекциии на пикочния мехур.

Естествена хигиена

И в интимната област кожата разполага с естествен предпазващ киселинен слой. Интимните кърпички, спрейове и пудри, химическите профилактични средства и разтворите за дезинфекция обаче могат да го отслабят и дори увредят. Затова избягвайте честата им употреба. Водата и pH-неутралният сапун са напълно достатъчни, за подържането на добра интимна хигиена и удовлетворяване усещането ви за чистота. Внимание: Върху отложените на бикините секрети бактериите също могат да се размножават!

След полов акт в тоалетната

Дори да не ви се вижда много романтично, след секс пикочният мехур трябва да бъде изпразнен колкото е възможно по-бързо. Основанието: посредством триенето микробите могат лесно да попаднат в уретрата. Съвет: Преди започване на любовната игра изпивайте по нещо.

Подсилете защитните си сили

Всичко, което се отразява добре на имунната система, оказва благотворно влияние и на пикочните пътища: закалителните процудури, сауната, топло-студените душове, здравословната витаминозна храна, слънчевите бани и чистият въздух, спортовете за издръжливост и достатъчният сън. Отслабеният имунитет може да бъде стимулиран посредством витамини (А, С, Е, рутин) или билкови екстракти (от ехинацея, умкалоабо и др.)

Люлееща се диета

Привържениците на народната медицина съветват да сменяте храненето си от богато на алкални храни (плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти) на „киселинно” (напр. захар, месо, бяло брашно). По този начин бактериите в пикочния мехур не успяват да се приспособят към непрекъсно сменящата киселинното си съдържание урина.

Чайове от лечебни билки

Тази рецепта отслабва микробите в пикочния мехур: Смесете 40 г хвощ, 30 г листа от мечо грозде и 20 г коприва. По 1-2 ч.л. на чаша се сипват в студена вода, която се кипва, вари 1-2 минути и запарва още около 5. Препоръчва се приемането на 1 чаша дневно за профилактика или 2 до 3 чаши на ден с лечебна цел.

Tagged ,
на горе