Тайни и съвети за дълготрайна младост
Добра форма

Тайни и съвети за дълготрайна младост

Дълъг живот без състаряване – вечната неосъществима мечта… Но дали е неосъществима? Има много неща, които бихме могли да направим, за да натрупаме повече години и по-малко бръчки. С малко самодисциплина всеки би могъл да остане дълго време жизнен, дееспосoбен и атрактивен.

Изследователите на възрастовите промени са убедени, че биологичният часовник може да бъде спрян до двадесет години! Рецептата за това е лесна: здравословно хранене с много плодове и зеленчуци, регулярно движение на чист въздух, отказване на цигарите, умерена употреба на алкохол и позитивна жизнена нагласа. Това вече го знаете? Какви трикове с подмладяващ ефект съществуват освен това, ще ви издадем в тази статия:

По-малко ядене, по-дълъг живот

Един от състаряващите фактори, който трябва да вземете на сериозно, е приемът на прекомерно количество калории. Теорията е, че: който приема по-малко храна, забавя обмяната на веществата. Образуват се по-малко агресивни радикали, ускоряващи процеса на стареене. Това означава два до три пъти на седмица да приемате последното си хранене около 16 часа. След това да пиете само вода или неподсладен чай. По този начин тялото ви може да насочи цялата си енергия за възстановяване на генетичната информация в клетките и да регенерира органите и тъканите. Бърза сила на следващата сутрин доставят сушените плодове, например сливи, кайсии, фурми.

Водата ни поддържа млади

Регулярното плуване постоянно повишава жизнените очаквания. От водния спорт се подобряват кръвното налягане, съставът на кръвта, мускулната маса, дейността на белите дробове. Движението се отразява добре и на психическия комфорт, а благодарение на стимулираното кръвообращение се подобрява оросяването на мозъка и умствената дееспособност.

Глътка след глътка да измамим старостта

Можем да противодействаме на процеса на стареене и със специалния шоко-чили-дринк. Вълшебната напитка се приготвя по следния начин: 200 мл соево мляко, 1 с.л. какао на прах, 1 щипка чили, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. смлени бадеми и ½ чаша кисело мляко се разбъркват добре в една чаша. Белтъчините и растителните хормони се грижат за здравата съединителна тъкан, какаото и чилито поддържат доброто настроение. За който напитката е твърде силна, може да изпива по два-три литра минерална вода, билков или зелен чай, разредено с вода червено вино. По този начин клетките биват добре хидратирани, а кожата става еластична и гладка.

Мек биолифтинг със сладник

Смехът е най-добрият еликсир на красотата. Тялото и психиката се разтоварват, бръчките се изглаждат. Добро настроение за кожата обещава натуралната козметика, напр. с безсмъртниче и морски водорасли. Растителните вещества стимулират кожата да произвежда «молекули на щастието», тонизират я и я освежават. При мастни натрупвания помагат съдържащите сладник кремове. Те действат като мини-лифтинг и правят кожата по-фина.

Миризма на ванилия за разхубавяващ сън

Изследователи от Бохумския университет установили, че козметичните продукти с нежната миризма на портокал или ванилия подобряват съня, който се отразява благотворно на външния ни вид. Докато спим, хормонът пролактин се грижи за това, клетките да се делят по-бързо и в кожата да се образуват нови колагенови влакна.

Калций + витамин D срещу бръчки около очите

Загубата на костно вещество състарява и лицето. Според едно американско изследване с течение на времето лицевите кости намаляват обема си. Това означава, че бузите и вратът също хлътват, образувайки бръчки около устата и очите. От този процес са засегнати както жените, така и мъжете. Употребата на никотин и алкохол допълнително намалява костната плътност. Експертите обаче са на мнение, че загубата на костно вещество може да бъде забавена чрез приема на калций в комбинация с витамин D.

Подсилете своите хормони

Производството на хормони с годините намалява. Особено женският хормон естроген се грижи за поддържането на гладката младежка кожа. Храните, стимулиращи производството на хормони, биха били идеални за целта. Към тях принадлежат соевите продукти, тиквените семки, пшеничните кълнове, меда, гъбата шиитаке, пълнозърнестите ръжени продукти, лененото семе, варивата и салвията (градинския чай). Също жен-шенът, белият трън, детелината, хмелът и зеленият чай оказват позитивно действие на хормоналните нива. Растителните хормони имат подобна на естрогена структура и по този начин изиграват ефективна регулираща функция в организма.

Tagged ,
на горе