Никога повече проблеми с разширени вени

Разширени вени – 5 рецепти за лечение от народната медицина
Здраве и красота Добра форма

Никога повече проблеми с разширени вени

Дали по време на пазаруване или докато седите зад бюрото – лесни странични упражнения могат да облекчат венозните проблеми и да направят живота ви по-лек и приятен.

Просто се повдигнете на пети няколко пъти, дискретно завъртете стъпалата си под бюрото или си тактувайте на въображаема музика – така вените ви ще бъдат в добър тонус от сутринта до вечерта. Допълнителна превенция и защита предлагат разнообразни терапевтични препарати под формата мазила, гелове и таблетки.

Средно 15 часа от денонощието българите прекарват в седнало или легнало положение – никак не е чудно при това положение, че близо 70% от възрастното население страда от венозни проблеми.

Липсата на движение предизвиква събиране на кръв в съдовете на краката и довежда до образуването на разширени вени. За да се предотвратят оплакванията, през целия ден трябва да има равномерна, макар и минимална, двигателна активност. За съжаление, вените не могат да бъдат тренирани – кръвообращението се нуждае от постоянна защита.

На работното място зад бюрото, при дълго пътуване или професии, свързани със стоене /седене на едно място – на пациентите, страдащи от венозни проблеми се вижда неизпълнимо да следват съветите на специалистите.

Поддържане на тонуса през целия ден

Студените обливания са едно добро начало: можете да започнете деня си динамично и с тонизирани вени, ако стимулирате кръвообращението на краката със студена вода сутрин. Ако след това ви се налага да прекарвате времето си зад бюрото или на някое друго място в седящо положение, трябва да помислите за начини да раздвижвате от време на време краката си. Вечерните болки и отоци могат да бъдат предотвратени, ако регулярно движите глезенните стави – достатъчно е да завъртите стъпалата си 5 пъти наляво и 5 пъти надясно, за да регулирате дейността на мускулните помпи и облекчите работата на венозните клапи.

Повдигане на пръсти по време на пазаруване

Високите рафтове в супермаркетите и дългите опашки пред касата ви предлагат условия за няколко фитнес минути. Три повдигания на пръсти и кръвта отново потича безпрепятствено по вените ви, а мускулните помпи са защитени. Докато чакате пред касата, можете да опитате друго упражнение: повдигнете леко единия крак, опънете го в шпиц така, че да усетите напрежение в прасеца; докоснете няколко пъти пода – първо с върха на пръстите, а после с петата, след което раздвижете другия крак.

Вечер след напрегнатия работен ден трябва задължително да релаксирате вените си в къщи: поставете краката на високо, за да може кръвта спокойно да потече в посока към сърцето, а ако през деня сте се сетили да отделите и няколко минути за раздвижване, можете да сте сигурни, че няма да усещате тежестта и болките, когато си лягате за сън.

Растителна помощ от аптеката

Т. нар. флеботропни препарати улесняват микроциркулацията и уплътняват капилярните стени, предотвратявайки отоците и усещането за тежки крака. Препаратите на базата на есцина (тритерпенглюкозид ог групата на т.нар. сапонини), който се добива от семена на див кестен, намалява повърхностното напрежение, предизвиква уплътняване на капилярните стени и намалява чупливостта на съдовете, което е пряко свързано с ограничаването на кръвоизлива, а следователно и с премахването на отоците. Освен това има противовъзпалително и подсилващо действие. Препаратите с есцин могат да бъдат за вътрешно или за външно приложение.

Други ефективни препарати на растителна основа, които препятстват възпаленията, едемите и действат съдоукрепващо, са разработените на базата на червени лозови листа (активни съставки: антоциан, флавоноиди), японско дръвче (оксерутин, троксерутин) и див чемшир (рускогенин). Елдата (активна съставка: рутин) има подсилващо действие и стимулира кръвообращинието, а комунигата (кумаринар, флавоноиди) действа противовъзпалително и отводняващо. Облекчение могат да донесат също и козметичните охлаждащи гелове, съдържащи екстракт от невен.

Предотвратяване на пътните тромбози

Пътуването на дълги разстояния при всички положения е напрежение за тялото, особено ако шофирате. Преди всичко обаче страдат вените на краката, обременени от статичната седяща поза и тесните пространства, които не позволяват раздвижване. Образуването на опасните пътни тромбози може да бъде избегнато дори при тези неблагоприятни условия, ако спазвате препоръките на специалистите.

Tagged , ,
на горе