Лиз Бурбо: Не прехвърляйте отговорността за вашето щастие и нещастие на друг

Лиз Бурбо Не прехвърляйте отговорността за вашето щастие и нещастие на друг
Интересно Психология

Лиз Бурбо: Не прехвърляйте отговорността за вашето щастие и нещастие на друг

Легендарната Лиз Бурбо пише в своя книга: „Не прехвърляйте отговорността за вашето щастие и нещастие на друг“. Драматизирайки дадена ситуация, човек често прехвърля отговорността за своето щастие и нещастие на друг човек. Може би си мислите, че тези ситуации не са толкова драматични, в сравнение със загубата на работа, фалит, наркомания при детето ви, опасна болест, изневяра на съпруга с млада любовница, смърт на любим човек и т.н.

Как можете да кажете, че тези ситуации са драматични? Защо при едни и същи обстоятелства някои хора остават спокойни, а други виждат драма в тях? Тези реакции зависят от физическите, емоционалните и умствените граници на всеки човек.

Лиз Бурбо: Не прехвърляйте отговорността за вашето щастие и нещастие на друг

Причини и факти за агресията в нашето съвремие

Как да преодолеете завистта

Притча за човека, който постоянно чака помощ от някого – откъде идва силата ни

Ето портрет на типичния човек, който лесно драматизира събитията: повишена емоционалност, прекомерно въображение със загуба на контрол, паника заради собствените си страхове, специална нужда от внимание.

Има разлика между „драматизирам“ и „преувеличавам“. Вземете например семейна двойка, която си почива на плажа. Мъжът решава да плува, а жената, изгубила го от поглед, започва да си представя ужасни, плашещи картини. Дори да е сигурна, че съпругът й е отличен плувец, въображението й е по-силно от ума. И ако след завръщането на съпруга си тя продължава да изпитва силни емоции, започва да драматизира ситуацията.

Когато драматизираме, ние се страхуваме от последствията от дадена ситуация или че ще бъдем виновни за нея.

За да илюстрираме това, нека вземем още примери: Безпорядък в банята: жената смята, че децата я използват, че са безразлични към факта, че тя има много други неща за вършене, освен да чисти къщата. Чувства, че не е обичана.

Детето се приближава твърде близо до басейна: родителят се страхува да не бъде обвинен в безотговорност, ако нещо се случи с детето.

Някой закъснява за среща: човек се страхува да не загуби уважението на другия, страхува се да не загуби работата си, страхува се да не бъде съден и т.н.

Да видите мишка или паяк: страх от загуба на пространство. Животното само ни напомня за страховете, които изпитваме с други хора.

Станете по-добри с 5 кг отгоре: страх от непривлекателност и самота.

Чакането нарушава плановете ви: изглежда ви, че не ви уважават, страхувате се, че няма да се справите с последствията.

Така драматизирайки ситуацията, човек прехвърля отговорността на друг човек. Освен това, той се смята за отговорен за другите хора. Не осъзнавайки това, той мисли само за себе си. Отговорният човек носи отговорност за последствията от своя избор, собствените си действия, а не действията на другите хора.

Връщайки се към по-трагичните примери, които се дават в началото, нека заедно да проследим как би постъпил един отговорен човек:

  • Губите работата си: Отговорният човек не обвинява шефа си. Осъзнава, че инциденти няма. Обръщайки се навътре в себе си, той разбира, че няма какво повече да научи от тази работа и отдавна тайно иска да започне нещо ново. И Вселената е решила, вместо него.
  • Фалит: Отговорният човек не обвинява системата или икономическата ситуация. Той осъзнава, че тази ситуация ще му помогне да изживее ново преживяване, когато създаде нещо различно. Вместо депресия, човек се укрепва от такава нагласа.
  • Детска зависимост: Отговорният човек не обвинява детето си и себе си като родител, чувствайки се виновен за решението на тийнейджъра. Той знае, че това е решение на тийнейджъра и само той, рано или късно, ще понесе последствията от решението си. Отговорният човек ще сподели с тийнейджъра как се чувства в тази ситуация и ще му обясни, че няма ни най-малко желание да изпита последствията, вместо него. Напротив, той ще предложи на детето помощ в рамките на възможностите си.
  • Опасна болест: Вместо да изпада в паника, отговорният човек използва болестта си, за да разкрие вътрешната нагласа, която я е отключила. Той е благодарен на тялото си за това заболяване, което ще му позволи да осъзнае нещо.
  • Изневеряващ съпруг: Вместо да обвинява съпруга си, една отговорна жена ще работи със страха си да остане сама. Тя ще осъзнае, че сама е създала този страх и ще работи, за да гарантира, че нейното щастие не зависи от други хора.
  • Смърт на любим човек: Отговорният човек не вижда несправедливост в това и не се чувства изоставен. Той приема решението на другия човек да отиде в света на душите. Уважава избора на любимия човек, дори и да страда от физическото му отсъствие.

Концепцията за отговорност помага да се поддържа баланс. Всеки уравновесен човек знае, че винаги ще има решение и като остане спокоен и наблюдава какво се случва, ще намери най-добрите и балансирани решения.

Човек, който се стреми да запази контрола и драматизира събитията, не е уравновесен и със сигурност ще си създаде още повече проблеми. При него възникват болести и неразположения, като проблеми на нервната система, главоболие, лошо храносмилане, проблеми със стомаха, черния дроб и панкреаса. Най-много страда храносмилателната система. Колкото повече драматизира човек, толкова повече неприятности си навлича като жертва. Колкото повече страда като жертва, толкова повече неприятности и опасни редки болести си привлича. Това е порочен кръг.

Защо?

Защото жертвата винаги получава много внимание, като говори за своите проблеми или трагични събития. В крайна сметка, такъв човек е убеден, че не може да привлече внимание без драма. За щастие, нищо не е постоянно в нашия материален свят. Всичко е временно. И само тези, които вярват, че бедите са вечни, ги привличат отново към себе си със способността си да ги създават и по този начин да се оправдават.

В живота всички можем да избираме между: безусловна и условна любов (Обичам те, ако…), любов и страх, вяра и страх, желанието за контрол и способността да се освободите от ситуацията.

Този избор ни дава достъп до щастие или беда, до хармония или жалко съществуване.

„В заключение ще кажа накратко, че аз лично съветвам хора, които лесно се поддават на драматизиране и биха искали да променят този навик. Разберете, като попитате близките си за това. Дайте си правото да бъдете такива сега, като признаете изпитаните страхове.

Имайте състрадание към себе си и към другите хора, като се опитате да се поставите на тяхно място.

Извинете се на човека, когото сте обвинили, защото вие самият сте се страхували.

Научете се да се смеете и да се отпуснете. Признайте, че желанието да контролирате всичко изисква много повече усилия от обикновеното наблюдение.

Запомнете: колкото повече драматизирате, толкова повече емоции изпитвате. Реагирате неправилно и провокирате болести.

Задайте си въпроси: „Толкова ли е трагична тази ситуация? Ако умра след няколко мига, ще има ли значение? Как мога да израсна чрез това преживяване?“

Много скоро ще разберете, че ставате господар на живота си и това ще ви позволи да имате живота, към който се стремите“, съветва световноизвестната психотерапевтка.

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе