Как да преодолеете завистта
Психология

Как да преодолеете завистта

Колкото и да се опитвате да я прикриете с усмивка, завистта не е нещо, което изчезва от само себе си. Може да излезе извън контрол и да се превърне в разрушителна ревност и дори депресия.

И така, какво можете да направите, за да ограничите завистта, преди да ви е погълнала?

Да се ​​научите да избягвате да се сравнявате с другите, да изпитвате повече благодарност за това, което имате и да практикувате трикове, за да пренастроите перспективата си, може да помогне да преодолеете завистта, преди да е излязла извън контрол.

Как да преодолеете завистта

Притча за човека, който постоянно чака помощ от някого – откъде идва силата ни

Управление на гнева: 10 съвета за укротяване на нрава ви

Продължете да четете, за да научите повече за това как да преодолеете завистта.

1 Знайте разликата между завистта и ревността.

Завистта и ревността не са едно и също нещо, но често се бъркат. Важно е да знаете разликата между завистта и ревността, за да определите коя емоция изпитвате. Ревността е реакция на заплахата от загуба на нещо, което вече притежавате. Завистта е реакция на нещо, което мислите, че ви липсва.

Например, ревността е това, което изпитвате, когато видите приятелката си да флиртува с друг човек.

Завистта е това, което изпитвате, когато видите приятел да се придвижва с чисто нова спортна кола.

2 Помислете как ви вреди завистта.

Как завистта е повлияла негативно на живота ви? Може би едно дългогодишно приятелство е на ръба на разпадането, защото вече не можете да се преструвате, че сте щастливи за приятелката си, така че избягвате нейните обаждания.

Може би натрапчиво проверявате страницата на бившия/та си във Facebook, за да гледате негови/нейни снимки .

Може би мразите да четете фотографския блог на свой съученик, желаейки да имате нещо близко до неговите артистични способности.

Всичко това са примери за начина, по който завистта отнема енергия, която би могла да бъде по-добре изразходвана за нещо по-положително.

Завистта може да ви навреди по следните начини:

Отнема ти времето

Консумиране на вашите мисли

Разрушаване на вашите лични и професионални отношения

Изкривяване на вашата личност

Създаване на негативизъм

3 Определете причината, поради която завиждате.

Преди да можете да се справите със завистта си по конструктивен начин, трябва да разберете какво я причинява. Ако изпитвате завист към новата спортна кола на вашия приятел, отделете малко време, за да проучите причината, поради която изпитвате завист.

Задайте си въпроси, за да идентифицирате причината за вашата завист, преди да се справите със завистта си.

Например, завиждате ли, защото искате кола като тази, която твой приятел има?

Или завиждате на способността му да си позволи нещо толкова скъпо?

Опитайте се да разберете в кой страх се докосва вашата завист.

Например, страхът може да е свързан с вашата собствена липса на самочувствие или неспособността ви да се доверите.

4 Пишете за чувствата си.

Воденето на дневник е чудесен начин да изразите чувствата си и да се справите с негативните емоции.

Воденето на дневник за вашата завист може да ви помогне да започнете да я разбирате по-добре и да започнете да се справяте с нея.

Започнете, като напишете причината, поради която изпитвате завист.

Опишете източника на вашата завист възможно най-подробно. Опитайте се да определите защо завиждате на този човек.

Например, можете да напишете за вашия приятел, който се качва с новата си спортна кола и как ви е накарало да се почувствате.

Какво беше настроението ви по това време?

Как се почувства, когато той спря?

Какво искахте да направите/кажете?

Какво всъщност направи/каза?

Как се почувствахте след като си тръгна?

Как се чувствате, като си спомните за това?

Какво бихте искали да почувствате?

5 Помислете да поговорите с приятел за вашите завистливи чувства.

Да кажете на подкрепящ приятел или член на семейството как се чувствате може да ви помогне да се почувствате по-добре и да ви помогне да изразите емоциите си.

Изберете някой, който не е тясно свързан с човека, на когото завиждате. Освен това не забравяйте да изберете някой, който ще ви подкрепя и ще ви изслушва.

Избирането на някой, който ще отхвърли чувствата ви или който няма да предложи добра подкрепа, може да ви накара да се почувствате по-зле.

6 Обмислете да потърсите помощ от терапевт, ако не можете да преодолеете завистта си сами.

За някои хора завистта може да попречи на ежедневието и щастието. Без помощ може да е трудно да разберете завистта си и да определите най-добрия начин да се справите с тези чувства. Лицензиран специалист по психично здраве може да ви помогне да разберете тези чувства и да ви помогне да се справите с тях.

Как да превърнете завистта си в нещо положително

1 Спри да се съдиш толкова строго.

Когато завиждате на някой друг, това често произтича от чувства на лична неадекватност.

Вие сте фокусирани върху това как някой друг има кариерата, партньора, притежанията или интелигентността, които искате, и тези желания се коренят в това, което възприемате като свои собствени недостатъци.

Опитайте се да се откажете от това да се самоосъждате толкова строго и няма да сте толкова склонни да сравнявате неблагоприятно ситуацията си с тази на някой друг.

Например, може би завиждате на невероятната кариера на вашия приятел, която е тръгнала нагоре, докато вашата е все още в начален етап.

Опитайте се да бъдете по-търпеливи със себе си – ще получите своя ред в светлината на прожекторите, ако просто продължите да работите усилено.

Завистта произтича от осъждането като цяло – мисленето, че това е по-добро от онова, и вземането на решения въз основа на получаване на това, което нямате.

Опитайте се да бъдете по-разкрепостени, вместо да решавате, че някои качества е добре да притежавате, а други не.

2 Простете на човека, на когото завиждате, и на себе си.

Прошката е важна част от преодоляването на завистта, защото негодуванието към някого за неговия успех само ще ви натежи.

Едно упражнение, което може да ви помогне да се справите със завистта, е да декларирате своята прошка на човека, на когото завиждате (разбира се, не в негово присъствие), както и на себе си.

Просто отделете момент, когато сте сами, за да изкажете прошката си.

Помнете, че вие ​​не прощавате на другия човек за постъпката. Вие избирате да видите ситуацията им от тяхната гледна точка.

Като вземете предвид тяхната гледна точка, можете да съчувствате на тяхната гордост и постижения по състрадателен начин.

Например, можете да кажете нещо като: „Гордея се с /името/, че има толкова много успехи в кариерата си. Също така си прощавам, че бях зад нея по пътя си към успеха.”

3 Превърнете завистта си в признателност.

За да преодолеете завистта, е важно да оцените това, което вече имате, както и това, което човекът, на когото завиждате, е спечелил.

Един от начините да започнете да променяте гледната си точка и да преодолеете завистта си е да намерите начин да оцените успеха или богатството на другите.

Работете върху развиването на чувство за щастие за човека, който е постигнал или получил това, за което му завиждате.

Например, опитайте се да се зарадвате на приятел, който може да си позволи спортна кола и сменете завистта си с възхищение.

Може да ви помогне да изразите възхищението си на глас. Например, можете да кажете на приятеля си: „Честита нова кола! Много се радвам за теб и за всички твои успехи.”

4 Използвайте завистта си, за да генерирате цел.

След като установите причината за вашата завист, можете да се справите с нея по конструктивен начин, като я превърнете в нещо положително, като например цел.

Използването на завистта ви за формиране на реалистична, постижима цел ще ви помогне да спрете да се занимавате с негативните си чувства и да се почувствате овластени да промените нещо в живота си към по-добро.

Например, ако завиждате на новата спортна кола на приятел, защото искате да имате финансовата свобода да си позволите нещо подобно, поставете си за цел да печелите и/или спестявате повече пари.

Разделете по-големите цели на по-малки, измерими цели. Например, ако целта ви е да спечелите и/или да спестите повече пари. Една от по-малките ви цели може да бъде да потърсите по-високоплатена работа или да разберете за възможности за напредък на настоящата ви работа. .

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged
на горе