Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

портокаловите кори
Интересно

Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

Не изхвърляйте портокаловите кори, а ги използвайте за тор на саксийните цветя. Как да наторите стайните цветя с портокаловите кори?

Ярките и сочни портокали са един от основните плодове част от нашето ежедневие и от празничната трапеза. А могат ли да се превърнат в отлична „храна“ и за нашите стайни растения? Разбира се, когато става въпрос за корите на тези цитрусови плодове.

Чеснова вода за неповторим цъфтеж на мушкато и орхидея

Орхидея – къде да я позиционирате, така че да цъфти дълго и да расте активно?

Защо пожълтяват и капят листата на Бенджамина?

Искате ли цъфтящ Антуриум почти през цялата година?

Не изхвърляйте портокаловите кори, а ги превърнете в „храна“ за любимите ви стайни растения

Обогатяването на почвата на стайните растения с портокалови кори е много добър и изгоден вариант.

портокаловите кори

Какво съдържат портокаловите кори?

Портокаловите кори съдържат високи нива на сяра, азот, калций, магнезий и много други елементи, които са отлични хранителни вещества за живите организми. Те могат да осигурят на стайните растения тласък в растежа и допълнителна жизненост. Освен това, като бонус е борбата с вредителите и естественото окисляване на почвата, тъй като повечето стайни цветя харесват по-кисела почва.

Изключение правят само кактусите и сукулентите – те не се нуждаят от такова подхранване, само от специализирана тор, и то много рядко. По принцип те са много издръжливи растения.

Ако имате кротони, монстера, бръшлян, филодендрони, папрати, азалии, бегонии, теменужки и гардения, сансевиерия – портокаловите кори са подходящо средство за наторяване. Не е необходимо да стартирате процеса на компостиране.

Как да добавите портокаловите кори към почвата?

Портокаловите кори могат просто да се добавят директно към почвата в саксиите по един от двата начина: нарежете кората на малки парченца и ги смесете с почвата или изсушете кората и я смелете на фин прах, след което поръсете почвата отгоре.

Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

Ето една рецепта за тор с бавно освобождаване и съставки, които почти всеки има у дома.

Вземете портокалови и бананови кори, както и утайка от кафе. Необходими са ви корите от пресни плодове в равни пропорции. Нарежете ги на парченца, добавете утайката от кафе (няколко щипки). С помощта на блендер направете всичко на каша и нанесете в саксиите.

Когато банановата кора се разгражда, тя ще обогати почвата с азот, фосфор, калий и магнезий по-бързо, отколкото портокаловата кора, която ще влезе в действие на малко по-късен етап. Утайката от кафе ще помогне за поддържане на буйна зеленина и ще предотврати уплътняването на горния слой на почвата, ще подобри задържането на влага по време на поливане, т.е. за влаголюбиви и зелени стайни растения сместа е подходяща, но не и за сукуленти или кактуси, както вече бе споменато по-горе.

Портокаловите кори съдържат ароматното съединение, наречено D-лимонен, което естествено отблъсква много вредни насекоми, включително досадните гъбички. Ако ларвите на вредителите се крият в почвата, парченцата портокалова кора ще ги принудят да излязат на повърхността, като по този начин няма да навредят на растението.

Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

Ето как от портокаловите кори да си направите естествен разтвор за пръскане на листата.

В малка тенджерка сложете половин чаша прясна портокалова кора и залейте с вода. Варете десет минути, прецедете и охладете. Прехвърлете получената течност в бутилка с помпичка и пръскайте растенията веднъж седмично. D-лимоненът се използва като активна съставка в много търговски органични спрейове за контрол над вредителите.

Ето защо не трябва да изхвърляте картофените обелки

Народни средства срещу листни въшки (15 доказани рецепти)

Tagged , ,
на горе