Ето защо не трябва да изхвърляте картофените обелки

Ето защо не трябва да изхвърляте картофените обелки
Идеи за дома

Ето защо не трябва да изхвърляте картофените обелки

Преди да отворите коша и да изхвърлите картофените обелки, прочетете тази статия. Оказва се, че не са толкова безполезни, колкото си мислим.

Чеснова вода за неповторим цъфтеж на мушкато и орхидея 

Искате ли цъфтящ Антуриум почти през цялата година? 

Научете защо не трябва да бързате, да изхвърляте картофените обелки

Знаете ли, че обелките от картофи, могат да се използват вместо тор? А, знаете ли, че успешно се борят срещу някои видове насекомите вредители?

Освен, че служат за наторяване и протективно, картофените обелки са богат източник на нишесте, от което, например касисът се нуждае толкова много.

Затова, никога повече, не изхвърляйте кората на картофите. Изсушете ги и съхранявайте, докато не ви потрябват.

Характеристика на използването на тор на основата на картофена кора в градината и в градината е минималната му цена. Почистващите препарати най-често просто се изхвърлят в кошчето за боклук, но когато се подготвят правилно, те могат да се конкурират с минерални и органични торове.

Съществени предимства:

– повишават нивото на хумус в почвата;

– обогатяват почвата с въздух;

– разграждат се на 100% в почвата;

– ограничават растежа и развитието на плевелите;

– успешно се борят с градинските вредители.

Картофената кора е екологично чист материал. По никакъв начин няма да навреди на почвата и няма да причинят смърт на растенията.

Картофените обелки могат да се използват като средство за наторяване, когато засаждате зеле и краставици. Как се приготвя това натурално средство? Накиснете обелките до получаване на каша. Преди да засадите коренчето в пръстта, е необходимо да направите дупка. На дъното сложете малко количество от „картофената каша“, след което покрийте с пръст. Засадете разсада.

Методът с „картофената каша“ е много полезен, когато засаждате растения от семейството на тиквите. Следвайте същата процедура, направете дупка, на дъното добавете „каша“ или много ситно нарязана кора от картофи, изсипете малко пръст, добавете отново „тор“, пак поръсете с пръст и засадете растението. Това ще осигури на културата огромен запас от хранителни вещества за дълго време.

Препоръчва се редовно поливане на културите с инфузия или отвара: това ще им помогне да развият зелена маса и по този начин, да дадат добра реколта.

Много полезен метод за всички градинари!

Ето защо не трябва да изхвърляте картофените обелки

Знаете ли, че картофените обелки, които бързаме да изхвърлим на боклука, всъщност, може да се окажат, освен ефективно, и природно средство срещу досадните вредители?

Колорадски бръмбар, телен червей или охлюви – картофените обелки ще помогнат да спасите младите картофи от всички тези, доста неприятни, вредители и унищожители на реколтата.

Спазвайте следната процедура: Щом засадите картофите, върху теренът разхвърляйте обелки от стари картофи. Това се прави вечерта, а на сутринта минете и съберете натрупаните върху тях вредители.

В заключение:

Картофените обелки отдавна се използват като тор от много стопани и градинари. Употребяват се за подобряване плододаването на много култури, както и за ускоряване на вегетативните функции на растенията. Високото съдържание на минерали и простотата на използване, прави този продукт много популярен в градинарството.

Tagged , , , , , , , , , ,
на горе