Защо пожълтяват и капят листата на Бенджамина?

Защо пожълтяват и капят листата на Бенджамина?
Идеи за дома

Защо пожълтяват и капят листата на Бенджамина?

Въпреки факта, че фикус Бенджаминът е доста лесно за отглеждане стайно растение, много често се допускат грешки в грижата за него, което води до факта, че листата му започват да пожълтяват и да капят.

В настоящата статия ще ви представим няколко възможни причини, защо листата на любимият ви Бенджамин изведнъж започват да пожълтяват и да капят.

1. Липса на подходяща светлина.

Въпреки факта, че цветето може да вирее на полусянка, това не е много добре за него, защото издънките ще се разтеглят в търсене на светлината. Листата ще станат по-малки. Ако забележите това, по -добре е да преместите саксията по-близо до прозорец.

2. Неправилно поливане.

Според условията на помещението, режимът на поливане е различен, например, два пъти седмично е нормална честота. Ако го поливам по-рядко, листата на Бенджамина ще започнат да увяхват.

3. Неправилно преместване в друг съд след закупуване.

След като закупите растението от магазина, се препоръчва, да го преместите в друг съд след няколко седмици. Субстратът, в който расте, обикновено не е много хранителен и растението в крайна сметка спира да расте. Освен това, доста често кореновата система, докато цветето е било в магазина, е доста силно оплетена.

4. Неподходящ избор на почва.

Фикусът-Бенджамин, подобно на още много други стайни растения, се нуждае от насипен торфен субстрат. Обикновената градинска почва, както и готовата смес, след известно време, след поливане се сгъстява (сплъстява), достъпът на въздух до корените става все по-труден и растението постепенно спира да се развива.

5. Подготовка на почвата.

Можете, разбира се, след всяко поливане да разравяте почвата, но, първо, това е допълнително време, и второ, можете да повредите корените на растението.

Можете да добавите пясък и перлит с вермикулит.

Както казахме, по-горе, всеки торфен субстрат с общо предназначение, закупен от магазин, ще свърши работа, но трябва да се смеси с друг вид почва.

6. Как да разберете, дали почвата е подходяща?

За да разберете, дали почвата е готова, можете да използвате един съвсем прост метод: вземете шепа от пръстта и леко я стиснете. Ако образуваната бучка се запази и не се разпадне веднага, трябва да добавите още фин пясък. Ако се натроши – можете да засадите цветето.

Пресаждане на фикус-Бенджамин – работа за 5-10 минути

И така…

Пресаждането (преместването) на този тип стайно растение не е никак сложна процедура. То спокойно може да издържи този процес. Само трябва много внимателно да го извадите от саксията, изтръскайте старата почва около краищата, оголете кореновата му система, особено ако почвата е станала „като камък“. След което поставете вашият Бенджамин в саксията и запълнете с останалата част от почвата крайните страни. След това полейте добре и изчакайте възстановяването в развитието на красивото растение.

Прочетете още:

Искате ли цъфтящ Антуриум почти през цялата година? 

Орхидея – къде да я позиционирате, така че да цъфти дълго и да расте активно? 

Чеснова вода за неповторим цъфтеж на мушкато и орхидея 

Засяване на петуния, така че през май, вече да ви радва и краси с прекрасните си цветове? 

Прост трик от десетилетия, който помага на стайните растения да не боледуват и винаги да цъфтят обилно, а разсадът да расте активно! 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , ,
на горе