Засяване на петуния, така че през май, вече да ви радва и краси с прекрасните си цветове?

Засяване на петуния, така че през май, вече да ви радва и краси с прекрасните си цветове?
Идеи за дома

Засяване на петуния, така че през май, вече да ви радва и краси с прекрасните си цветове?

Днес ще ви разкажем кога е най-доброто време за засяване на петунията, така че още през месец май да ви радва с прекрасните си цветове и аромат.

Петунията – красиво и прекрасно цвете, което цъфти през по-голямата част от годината, подобно на други омайни по красота цветя.

Тя не отстъпва на лидерството си сред най-търсените, независимо какво се пише по тази тема.

Петуниите цъфтят не само на лятната ви вила, те винаги могат отлично да се впишат и в градските цветни лехи, и в саксии в близост до клиники, кафенета, магазини. Те цъфтят до падане на първите слани.

Засяване на петуния, така че през май, вече да ви радва и краси с прекрасните си цветове?

Петуния ампелна, лидер сред градските цветя, може да се засее още през януари – февруари, а храстовите петунии през март.

С ранните видове петуния можете доста успешно да се справите, без да ви се налага да използвате допълнителни лампи за осветление.

Ако засеете ампелни петунии през март, тогава няма да получите добър цъфтеж не само в края на май, но и през юни, тъй като те се нуждаят от 3-3,5 месеца, за да започнат да цъфтят.

Най-оптималното време за засяване на този вид петунии е от 15 януари до първите дни на февруари, само в този случай до началото на летния сезон можете да се любувате на цъфтящата петуния в саксия.

За да може разсадът да се развие максимално добре, той се нуждае от питателна и интензивна на влага на почвата. Можете да си закупите универсална почва за цветя и да я смесите с пясък и вермикулит.

За да се развият петуниите добре, можете да обогатявате почвата с тор Осмокот. Действието му е достатъчно за около 3-4 месеца, а хранителните вещества попадат в корените всеки път след поливане.

Ако поливате цветето само с чешмяна вода, дори и да е утаена, почвата все пак постепенно ще се алкализира. Петунията вирее добре в неутрална почва, така че обърнете внимание на качеството на водата, с което поливате.

Някои градинари през зимата поливат растенията си само с вода от разтопен сняг. През зимата можете да използвате „снежна“ вода, а през лятото дъждовна, която да събирате в голям съд, който се намира на обекта.

Поради факта, че засяването на семената е съвсем повърхностно, след поникване корените на растенията са още много малки и през първите 2 седмици се нуждаят от оранжерийни условия.

За това, след като семенцата поникнат засипете около разсада с вермикулит, той помага за регулиране на влажността на почвата, покрива корените и ги предпазва от загиване.

Tagged , , , , , ,
на горе