Храни, които не бива да даваме на котката си
Домашни любимци

Храни, които не бива да даваме на котката си

Що се отнася до котката ви, искате да сте сигурни, че тя има най-добрия вид котешка храна за нейните хранителни нужди. От време на време може да се изкушите да й давате остатъци от масата и специални лакомства, но имайте предвид, че някои храни могат да бъдат отровни за нея. Не трябва ли котките да ловят, убиват и ядат сурово месо? Не обичат ли мляко, сирене и сметана?

За съжаление, някои често срещани „човешки“ храни могат да причинят стомашно-чревен дистрес при тях. Или да предизвикат редица други здравословни проблеми.
Нашите котки са членове на семейството, наши спътници и доверени лица. И като техни гледачи е съвсем естествено да искаме да ги поглезим. Но някои лакомства могат да представляват сериозен риск за здравето им. Ето няколко храни, които трябва да избягвате да давате на котето си.

5 любопитни факта за черните котки

Какво животно да вземем, ако живеем в малко жилище

 

Храни, които не бива да даваме на котката си

Лук и чесън

котката
Храни, които не бива да даваме на котката си

Лукът, чесънът и лукът могат да причинят увреждане на червените кръвни клетки на котката ви и да доведат до анемия. Тези храни обикновено са отровни, когато се консумират в големи количества, но излагането на концентрирани форми на лук или чесън, като смес от лучена супа или чесън на прах, също може да бъде токсично. Котки със симптоми на летаргия, слабост, намален апетит, бледи венци и оранжева до тъмночервена урина трябва незабавно да бъдат отведени на ветеринар.

Сурови яйца, сурово месо и кости

Точно както при хората, консумацията на сурови яйца или сурово месо може да доведе до отравяне на котката ви със салмонела. Симптомите на заболяването варират, но могат да включват повръщане, диария и летаргия. Салмонелата може да се предават на хората, така че внимавайте да измиете правилно ръцете си след готвене и дръжте котката си далеч от тези сурови храни. Суровите яйца също съдържат ензим, който може да доведе до проблеми с кожата и козината. Не позволявайте на котката си да яде и сурови кости – тя може да се задави с тях, да нарани храносмилателния си тракт или да повреди зъбите си.

Шоколад и кофеинови напитки

котката
Храни, които не бива да даваме на котката си

Всички сме чували, че шоколадът може да бъде фатален за кучетата, но е също толкова отровен и за котката ви. Шоколадът съдържа вещества, наречени метилксантини, които могат да причинят повръщане и диария, висока телесна температура, нарушен сърдечен ритъм, коремен дискомфорт, повишена жажда и гърчове. Метилксантините се съдържат и в кофеиновите напитки и трябва да се избягват. Посетете вашия ветеринарен лекар, ако котката ви изпитва някой от тези симптоми. Като общо правило по-тъмните шоколади са по-опасни от млечния и белия шоколад.

Алкохол и сурово тесто

котката
Храни, които не бива да даваме на котката си

Алкохолните напитки и храните, които съдържат алкохол, могат да бъдат опасни за котката ви. Поглъщането може да причини повръщане, диария, тремор, дезориентация, затруднено дишане, кома и дори смърт. Също така е важно да държите котката си далеч от сурово тесто. Суровото тесто причинява разширение в стомаха или създава алкохол в стомаха. Ако смятате, че котката ви е погълнала дори малко количество алкохол, незабавно я заведете на ветеринар.

Мляко и млечни продукти

Въпреки че котката ви може да обича да пие мляко, това не е непременно добро за нея. Котките имат проблеми с усвояването на лактозата в млякото, което може да причини стомашно разстройство или диария. Повечето котки са изложени на лактоза от майчиното си мляко само когато са котенца. Тъй като котенцата пият само млякото на майка си в продължение на няколко седмици, храносмилателната им система често не е оборудвана да се справи с повторното въвеждане на лактоза. Така че, въпреки че някои котки нямат проблеми с понасянето на млякото, не им се препоръчва да пият нищо друго освен майчиното си мляко, докато са котенца, поради възможността от храносмилателни проблеми.

Грозде и стафиди

котката
Храни, които не бива да даваме на котката си

Дори малко количество грозде и стафиди може да разболее котката ви – дори може да доведе до бързо развитие на бъбречна недостатъчност. В рамките на 12 часа след поглъщането понякога се появява повръщане. Други признаци, които могат да се появят в рамките на 24 часа, включват летаргия, диария, намален апетит, коремна болка, намалено уриниране и коремна болка.

Tagged , , ,
на горе