любопитни факта за черните котки
Домашни любимци

5 любопитни факта за черните котки

Попитайте хората какво мислят за черните котки и ще получите различни отговори. Те са палави и умни. Те носят лош късмет и са коварни. Те са сладки и привлекателни. Едно нещо е сигурно – тези котки с тъмна козина със сигурност не са разбрани.

Когато сезонът на Хелоуин е в разгара си, изображението на черна котка може да се види навсякъде. От празничен декор до костюми за всяка възраст, черните котки пленяват въображението ни, често извиквайки образи на вещици и страховити пълзящи животни през нощта. Гледането на луксозно тъмно палто на черна котка срещу ярко оранжевото на тиква е наистина зашеметяващо, но в любимите ни абаносови фурии има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед.

Какво животно да вземем, ако живеем в малко жилище

За ползите от водораслите АФА!

infomax-logo-50-15-HWУчени: Хората обичат кучетата си повече от котките

Ето някои интересни факти за черните котки, които могат да променят начина, по който ги виждате.

5 любопитни факта за черните котки

1.Черните котки не винаги са били смятани за лош късмет

черните котки
5 любопитни факта за черните котки снимка: pinterest

Всъщност на много места по света черните котки могат да предвещават късмет. В Япония тези котки могат да донесат любов или богатство. Английска булка, която получава черна котка като подарък, ще има щастлив брак, докато появата на такава на прага ви в Шотландия означава, че просперитетът е на път. Французите наричат ​​черните котки „котки за пари“ и отношението към тях с уважение може да донесе богатство. Британските моряци често носеха котки на борда, за да се справят с мишките, но наличието на черна котка също може да осигури безопасно връщане на брега. Съпругите на рибарите държали черни котки в дома си по същата причина.

2.Някога черните котки са били почитани като богове

любопитни факта за черните котки
любопитни факта за черните котки

В древен Египет черната котка е физическото въплъщение на богинята Бастет, жена с глава на черна котка, която бди над реколтата, жените и дома. Котките изпълняваха същите функции на земята и често бяха снабдени с бижута и третирани като кралски особи. Черните котки също са били специални за богинята Изида и са били обгрижвани в нейните храмове. Във всеки дом имаше котка, храмовете бяха посвещавани на тях, а убийството на такава беше престъпление, наказуемо със смърт. Котките също са били мумифицирани по същия начин като хората, което показва колко важни са били те за древните египтяни.

3.Има 22 породи черни котки

черните котки
5 любопитни факта за черните котки снимка: pinterest

Асоциацията на любителите на котки призна 22 породи, които могат да генерират плътна черна козина. От пухкавата козина на дългокосместите персийски котки, норвежките горски котки и рагамъфините до по-късите шотландски клепоухи и японските бобтейли, тези черните котки могат да бъдат доста отличителни. Но може би най-емблематичната порода е Бомбай.

Създадена през 50-те години на миналия век чрез кръстосване на черна американска късокосместа с бирмански самур, бомбайската порода е направена да прилича на миниатюрна черна пантера. Тази елегантна, късокосместа котка е единствената порода котки, която винаги е плътно черна на цвят и със своите светещи очи със сигурност е образ на по-големия си братовчед.

4.Повечето котки имат жълти очи

черните котки
5 любопитни факта за черните котки снимка: pinterest

Генът на черния цвят, който причинява меланизъм, не създава само черна козина и по-силна имунна система. Излишъкът от меланин също кара очите на тези котенца да имат отличителния златистожълт до меден кехлибарен цвят, който познаваме. Бомбайските котки са развъждани, за да запазят тези цветове непокътнати, но можете да намерите други породи черни котки, на които може да е предаден доминиращ ген за зелени или сини очи. Черните котки са наистина впечатляващи.

5.Черните котки могат да променят цвета си

черните котки
5 любопитни факта за черните котки снимка: pinterest

Дори ако този табби модел е бил потиснат от гена на черния цвят, той все още може да е там. Една котка трябва да има друг присъстващ ген, за да отмени напълно таби модела, което означава, че много черни котки са таби под прикритие! Ако някога сте виждали ивици в козината на вашето коте, докато се припичаше на слънце, този модел на таби не е бил напълно потиснат.

Тези табита под прикритие могат дори да променят цвета си колкото по-дълго са изложени на слънчева светлина, което кара черната козина да се превърне в ръждиво или кафяво-червен цвят. как става това Слънчевата светлина може да разруши черния пигмент на черните котки, за да разкрие цветовете и шарките, които се крият отдолу.

Tagged , ,
на горе