Най-рядко срещаният цвят на очите: интересни факти и кой се приема за най-красив

Най-рядко срещаният цвят на очите
Интересно Разни

Най-рядко срещаният цвят на очите: интересни факти и кой се приема за най-красив

Най-редкият цвят на очите и какво се знае за него. Според антрополозите, преди хиляди години повечето хора на планетата са били с кафяв цвят на очите, по-точно на ириса. Но днес, вече не е така. По света можете да срещнете носители на цвят на очите с най-невероятните нюанси на основните цветове.

Зелен цвят – значение, символика, влияние…(Част 1)

Зелен цвят – значение, символика, влияние…(Част 2)  

Как да използвате зеления цвят, за да освежите дневната си

Разгадайте характера само по цвета на очите. Точни описания!

Тест: вашите уникални черти на характера

Що за поглед имат зодиите?

Кой е най-рядко срещаният и кой е най-красивият цвят на очите на планетата?

Цветът на очите е черта, която се определя от два фактора. Това са пигментацията на ириса на окото и зависимостта на разпределянето на светлината в стромата (фиброзния слой) на ириса. С по-малко количество пигмент очите са сини, с умерено количество – кафяви, със значително количество – черни.

Антрополози и биолози са предоставили своите класификации за цвят на очите при хората. Обичайните цветове на очите варират от най-тъмните нюанси на кафявото до най-светлите нюанси на синьото. Според скалата на руския учен Бунак цветът на очите обикновено се разделя на 3 основни групи:

-Тъмни (черни, светло и тъмно кафяви).

-Смесени (зелени, сиво-зелени, сиви, сини или зелени с кафяво-жълта рамка).

-Светли (светло сиви, светло сини).

Друга група учени разработили своя собствена система за определяне цвета на ириса. Категориите цвят на очите се разграничават в зависимост от преобладаващия (син, сив, зелен, светлокафяв или кафяв) и количеството кафяв или жълт пигмент присъства в него.

цвят на очите
Източник на изображението: www.pixabay.com

Кой е най-редкият цвят на очите?

Според някои проучвания това са зелените очи. Зелените очи са едни от най-редките в света. В световен мащаб само 2 % от общото население могат да се похвалят с този необичайно красив цвят на ириса. Зеленият нюанс се дължи на комбинацията от:

-кехлибарена или светлокафява пигментация на стромата на ириса, която има ниска или умерена концентрация на меланин;

-син оттенък, създаден от Релеево разсейване на отразена светлина.

Зелените очи съдържат още жълтеникав липохромен пигмент.

В допълнение към зеленото, най-редките нюанси на очите са сивите (3 % от населението). В ириса на тези очи няма меланин, има строма, която блокира появата на синия цвят, което води до получаването на сив оттенък.

Кехлибар в ириса. С тези прекрасни очи могат да се похвалят 5 % от населението. Този светлокафяв, понякога ръждив цвят се среща при хора с азиатски, испански, южноамерикански и южноафрикански произход.

Красив орехов цвят – 5 %. Тези уникални очи наподобяват тези на котка и са смесица от зелено и оранжево или златисто. Най-често този цвят на очите се среща сред жителите на Северна Африка, Близкия изток, Бразилия и Испания.

Следват синеоките хора. Хората носители на красивите сини ириси са от 8 до 10 % от населението. Синият нюанс възниква в резултат на генетична мутация и се счита за втория най-често срещан цвят на очите след кафявото, което е при почти 80 % от хората населяващи земята.

Струва си да се обърне специално внимание на цветовете на ириса на албиносите: поради генетична аномалия техният ирис може да бъде розов, лилав, червен, кехлибарен.

цвят на очите

Кой цвят на очите се смята за най-красив?

Много учени, психолози и доктори, на база свои наблюдения, отбелязват, че обикновено най-рядко срещаните цветове на очите са по-привлекателни. Това е така, защото човешкият ум и очи са склонни да забелязват това, което е различно и уникално. Тоест зелените и сивите очи се считат за най-привлекателни.

Какво се знае за най-редкия цвят на очите?

Предлагаме ви някои любопитни факти и доказани данни за зеления цвят на очите, който се смята за най-редкият.

Цветът на очите е наследствена черта, която се влияе от повече от един ген. Има 16 различни гена, отговорни за цвета на очите при хората. Но два са основните, свързани с промяната на цвета на очите. Цветът на очите се предава по доминиращ или рецесивен начин.

В човешкия ирис или очна течност никога не присъстват нито сини, нито зелени пигменти. При хората пигментацията на ириса варира от светлокафяво до черно. Цветът се влияе от концентрацията на меланин в пигментния епител и стромата на дъгата, както и от плътността на стромалните клетки. Появата на зелени очи е резултат от разсейване на светлината в стромата. По този начин цветът на очите варира според светлината, особено силно важи за светлите очи.

Хората не се раждат със зелени очи. Всички бебета се раждат със сини или кафяви очи. До около 6 месеца след раждането цветът на очите им може да се промени до зелен.

Най-често зеленооките хора се срещат в Ирландия и Шотландия, около 86 % от населението са притежатели на зелени очи.

Някои изследователи споделят тезата защо зелените ириси са най-рядко срещаните, базирана на зловещите времена на Светата инквизиция, когато  червенокосите и зеленооки жени и момичета се смятали за вещици. Това довело до ниския процент и най-рядко срещани носители на зелени очи.

Зеленооките хора са по-податливи на очни заболявания. Според учените хората с тъмни очи имат известно предимство пред светлооките. Тяхната чувствителност на ретината е по-добре защитена при интензивна слънчева светлина. Хората с тъмни очи са облагодетелствани по отношение на зрителната острота, в сравнение със собствениците на светъл ирис. Хората със светли очи и хората със смесени очи по-често имат офталмологични проблеми.

Още един интересен факт за хората със смесен тип очи, по-специално зеленооките. Те са с по-висок праг на поносимост към болка, спрямо тези с тъмни нюанси на ириса. Смята се, че определен цвят на очите на човек може да корелира с поносимостта на болка, тъй като един от гените, кодиращи количеството меланин в ириса, контролира синтеза на протеини за болка.

Въз основа на проучвания – най-редкият цвят на очите на планетата, е зеленият (само 2 % от цялото население). Зеленият цвят на очите се смята от много хора за най-красив и привлекателен.

Учените са доказали, че цветът на очите има връзка с характера. Може би това е една от причините необикновените носители на зелени очи, да се отличават със своя волеви характер, добросърдечна природа, находчивост. Просто създадени за лидерски позиции, упорити личности, имащи високи изисквания към себе си и хората, с които общи проекти или интереси.

Най-рядко срещаният цвят на очите: интересни факти и кой се приема за най-красив 4 стаи в зелен цвят – изберете една

Най-рядко срещаният цвят на очите: интересни факти и кой се приема за най-красив Внесете свежест в дома си със зелен цвят в интериора

Tagged , , , ,
на горе