Нагласата към тренировката влияе върху теглото

Нагласата към тренировката влияе върху теглото
Добра форма

Нагласата към тренировката влияе върху теглото

Ще похапвате по-малко след тренировка, ако я възприемате като приятно занимание, а не като тежък труд. Няколко изследвания от университета Корнел показаха как възприятието на човек влияе върху апетита и приема на калории.

Учените бяха подтикнати да направят експериментите след оплаквания от бегачи, че не могат да отслабнат с джогинг. Защо? Това често се дължи на факта, че новобранците спортисти консумират много повече калории, отколкото изразходват за тренировките. Те смятат, че упражненията им дават правото да ядат повече.

За да провери тази хипотеза, авторът на изследването Брайън Уонсинк и колегите му помолиха две групи от хора да се разхождат из кампуса на университета за половин час. На едната група беше казано, че това е тренировка. На втората група, която имаше същия маршрут, беше казано, че по този начин те могат да се разтоварят и да слушат музика. След това субектите бяха отведени на бюфет и помолени да изберат напитка и десерт – кола и пудинг или вода и ябълково пюре. Участниците в двете групи не отказват питие или десерт, но тези, които „са изпълнявали тренировка“, консумират средно 134 калории (избирайки напитка и пудинг), а тези, които „ходят за удоволствие“ консумират средно 98 калории. С други думи, възприемането на половин час натоварване като „тренировка“ увеличава приема на калории на субектите с почти 50%.

Изследователите проведоха и проучване сред участниците в щафетен маратон. Всеки бегач пробяга дистанция от 5 км, 10 км или 7,2 км. След финала състезателите бяха помолени да проведат анкета, в която трябваше да изберат дали им харесва бягането или състезанието е изглеждало като трудна работа. След това бяха помолени да изберат бонбон (считан за нежелана храна в проучването) и блокче от зърнени храни (считан за относително здравословна диета в проучването). Статистическият анализ показа, че бегачите, които се радват на бягането, са по-склонни да избират блокче от зърнени култури, отколкото тези, които не се радват на бягането.

От резултатите от изследването авторите заключават, че на първо място е необходимо да се извърши образователна подготовка и да се обясни на хората с какво трябва да се хранят след тренировка. Второ, самите спортисти трябва да се отнасят към тренировките повече като към забавление, отколкото като към задължение. Изследователите предполагат, че гледането на филми или музика по време на бягане на бягаща пътека може да помогне.

Tagged , ,
на горе