Как да избегнем травмите по време на тренировка

Как да избегнем травмите по време на тренировка
Добра форма

Как да избегнем травмите по време на тренировка

Невъзможно е напълно да се избегнат травмите по време на тренировки. Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да намалите риска от получаването им и да не нарушите графика си за физически натоварвания.

Можете да се съобразите със следващите насоки.

Сменяйте маратонките си

Използването на различни обувки може да помогне за намаляване на риска от нараняване, установи скорошно проучване. Хората, които бягат с различни обувки, имат 39% по-малко вероятност да бъдат контузени, отколкото тези, които винаги бягат с едни и същи обувки.

Тренирайте мускулите си

Някои упражнения спомагат за развитието на мускулите на краката и ходилата, което ще ви помогне да оттласквате от земята и да натоварвате по-малко мускулите си.

Разтягайте преди всяко занимание

Това отдавна е добре известен факт, но ви напомняме, че спортистите определено трябва да се разтягат преди джогинг или друг вид физическо натоварване.

Внимавайте при лошо време

Излагате се на голям риск, когато излизате да бягате под дъжда или леда: можете да се подхлъзнете или да навехнете глезена си. Използвайте обувки с добри подметки, за да сте сигурни, че винаги имате сигурно сцепление на пътя. Или изберете тренировка на зарито.

Яжте правилно

Приемайте достатъчно калории, за да поддържате форма. В противен случай тялото няма да има достатъчно енергия и няма да има време да се възстанови, а мускулите ще започнат да се разграждат.

Персонализирайте тренировъчния си график

Тренировките трябва да стават все по-трудни, седмица след седмица, и не си поставяйте непостижими цели.

 Почивайте си, когато сте уморени

Ако се чувствате много уморени, тогава трябва да намалите натоварването. Бягането, когато изтощавате енергия, ще донесе повече вреда, отколкото полза.

 Не бягайте с болка

Сериозните наранявания понякога започват като леки, при които можете да продължите да бягате, когато не трябва. Познавате способностите и състоянието на тялото си по-добре от всеки друг, така че слушайте чувствата си и не пренебрегвайте болката.

Tagged , ,
на горе