Местата в дома ви, които пропускате да почистите

Местата в дома ви, които пропускате да почистите
Идеи за дома

Местата в дома ви, които пропускате да почистите

Следвате ли една и съща рутина при почистването на дома си? Сякаш сте на автопилот: прахосмукачка, бърсане на прах, миене на чинии, пране. Но има много места в дома, за които дори не бихме се сетили, когато почистваме къщата, но са също толкова важни, колкото и стандартните ви домакински задачи.

Тук разкриваме някои от най-мръсните места във вашия дом и как да ги почистите.

  1. Зад тоалетната

Почистването на тоалетната е безпроблемно, но какво да кажем около и зад нея? Това е място, до което е по-трудно са достигнете. Зад и отстрани на тоалетните не само се натрупват прах и мръсотия, но и вредни бактерии. Сложете гумени ръкавици и изтъркайте с дезинфектант и гореща вода.

  1. Вътре в дивана

Трохи, боклук, козина на домашни любимци и може би няколко монети (ако имате късмет) са само част от интересните неща, които ще откриете, ако се осмелите да свалите възглавниците си от дивана. Почиствайте дивана си с добър вакуум поне веднъж месечно и изтърквайте тапицерията, за да освежите незабавно хола си.

  1. ТВ-дистанционно

Въпреки че се използват всеки ден, телевизионните дистанционни често се пренебрегват, когато става въпрос за почистване на домакинствата. Многофункционалните антибактериални кърпички са чудесно средство за почистването им.

  1. Дръжки на врати и превключватели на светлината

Подобно на дистанционното на телевизора, това са неща, които пипаме всеки ден в домовете си. Почиствайте ги поне веднъж седмично, за да предотвратите натрупването на бактерии, особено в кухнята и банята.

  1. Завеси и щори

Завесите и щорите събират прах и мухъл точно като останалата част от дома ви. В зависимост от материала завесите от плат могат да се перат в машина или да се почистват химически. Ролетните, вертикалните и венецианските щори могат да бъдат избърсвани с влажна кърпа. За упорити петна ги изтъркайте внимателно със стара четка за зъби и препарат.

  1. Съдомиялна машина

Как вашата миялна машина почиства съдовете ви, ако не се почиства и самата тя? Ако сте забелязали, че вашата миялна машина не си върши работата (или мирише малко), може би е време за действие. Изтъркайте с разтвор на сода за хляб и оцет и след това пуснете цикъл без нищо в съдомиялната машина, за да върнете чистотата обратно.

  1. Пералнята

Подобно на съдомиялните машини, пералните машини трябва да се почистват, за да перат ефективно дрехите си.

Рецептата е отново със сода за хляб и оцет. Добавете 1/4 чаша сода за хляб към контейнера за перилен препарат на вашата машина и изсипете две чаши оцет в барабана. Пуснете нормален горещ цикъл и оставете машината да свърши цялата работа. Почистете цялата машина с оцет или многофункционален спрей.

  1. Под леглото

Кога за последен път прахосмукирахте под леглото си? Ще се изненадате колко бързо се натрупва прах отдолу, особено ако използвате това място за съхранение. Издърпайте всичко и пуснете силен вакуум.

  1. Кошчета за боклук

Сменяте редовно торбата на кошчето, за да предотвратите престоя му вътре твърде дълго. Но какво ще кажете за самото кошче? За да предотвратите натрупването на неприятни миризми и бактерии, е добре да измивате кошчето си седмично с дезинфектант и гореща вода.

Tagged ,
на горе