Да тренираме ли при настинка?
Добра форма

Да тренираме ли при настинка?

Тренирате вече от месеци, станахте упорити и физическите занимания ви носят удовлетворение и ви разтоварват от натоварения ден. Тренировките станаха навик. И изведнъж – настинка. Какво да правите? Да продължите ли да излизате на тренировка или да спрете с любимото занимание от деня до пълно възстановяване на здравето ви?

Една от популярните теория по темата е, че трябва да се спрат тренировките само при настинка с тежки симптоми като висока температура, дълбока кашлица, зачервяване в гърлото, болезненост в цялото тяло. Но дали и при по-леки оплаквания трябва да тренирате?

Една от основните опасности от бягане или физическо натоварване по време на настинка е, че се увеличава натоварването на сърцето и органите на отделителната система – предимно бъбреците, пикочния мехур и жлъчния мехур. Всички те са под стрес и са заети с борбата с болестта, а допълнителното натоварване под формата на джогинг, макар и лек, значително увеличава риска от усложнения, което може да доведе до нарушаване на техните функции.

Често можете да чуете и въпроса – „възможно ли е да бягате със суха/мокра кашлица?“ Дори едно просто упражнение в това състояние може сериозно да засегне долните дихателни пътища и белите дробове.

Освен това продължаването на тренировките поставя под стрес и имунната ви система, което може да отвори пътя за други вируси и инфекции.

И така, какво е най-доброто решение на проблема ви? Спрете да тренирате за четири или пет дни и отделете това свободно време за сън, почивка и позитивни мисли. Грижете се за здравето си, обърнете се към лекар. И когато се почувствате в добро здраве, малко по малко, се върнете към тренировките. Започнете с по-малко натоварване и по-кратки занимания и постепенно ги увеличавайте. Няма никакъв проблем да се върнете до нивото, на което сте спрели за две седмици. Но сте помогнали на тялото си да се възстанови напълно и не сте го поставили в риск. От вас сега се иска отново да сте упорити и да не пропускате заниманията си, въпреки че вероятно ще ви бъде по-трудно за няколко дни.

Tagged ,
на горе