Да спим правилно
Добра форма

Да спим правилно

Защо не спиш достатъчно? Кое е най-доброто време за лягане? Защо изобщо да спим?

Сънят е резултат от еволюцията. Все още няма точен и универсален отговор на въпроса: как сънят влияе на организма на биохимично ниво, как сънят влияе на имунната система и ендокринната система.

Вече е научно доказано, че сънят е жизненоважен за човека. По време на сън се произвежда хормонът мелатонин. Но не само когато спим, а спим на тъмно. Ако сънят е на светлина, тогава продължителността му ще бъде по-малко.

Как ни влияе хормонът мелатонин? Възстановява тялото и стимулира имунната система да работи правилно. А имунната система е необходима не само за борба с вирусите и бактериите, но и за унищожаване на раковите клетки. Учените проведоха проучване и се оказа, че представители на някои професии (например медицински сестри, работещи на нощни смени), които спят изключително през деня на светло, имат по-голямо предразположение към образуването на ракови клетки от тези, които спят през нощта.

Всички учени се обединяват до мнението, че сънят е важен, и във времето отдадено на блажени сънища се обработва информация. Човек, който е постоянно под стрес и в същото време спи малко, не почива, асимилира информация по-зле от някой, който може да си позволи добра почивка.

Оптималното време за лягане е 22:00 часа. Най-ефективният сън е между 22:00 часа и 2:00 часа. През този период човек за един час почива толкова качествено, както ще го направи за два часа в останалото време на денонощието. Или директно казано, по-добре е да спите от 22:00 часа до 5:00 часа сутринта, отколкото от 24:00 часа до 7:00 часа. В периода от 22:00 часа до 23:00 часа броят на левкоцитите в кръвта се удвоява. Вашата имунна система проверява всички системи. И в периода от 23.00 до полунощ във вашите клетки протичат възстановителни процеси. Тези, които си лягат след полунощ и стават в 7 сутринта, в крайна сметка стават раздразнителни, летаргични и психически изтощени.

Tagged ,
на горе