Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Как да изберем подходящия за нас домашен любимец
Домашни любимци

Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Връзката с нашия домашен любимец е способна да направи живота ни много по-цветен, по-забавен и по-смислен. Рано или късно, той се превръща в равноправен член на семейството и най-добър приятел.

Разбира се, независимо че обичаме животните, нямаме гаранция, че съвместният ни живот ще бъде прекрасен и безоблачен. При избора на домашен любимец е важно да се съобразим дали нуждите на животното съвпадат с нашите възможности и начин на живот. Да бъдеш собственик на домашен любимец е голяма отговорност – все пак поемаш отговорност за друго живо същество!

Затова искате да сте сигурни, че можете да се грижите правилно за домашния си любимец и да му осигурите комфортна среда за живот, докато е жив. В зависимост от ситуацията може да се наложи да помислите кое е най-лесното за гледане животно, кое е най-доброто животно за деца или кое е най-приятелското животно.

Ето няколко съображения, за които трябва да помислите, когато избирате домашен любимец:

Вашият график

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Вашият домашен любимец ще трябва да се грижи за него – пътувате ли често или работите дълги часове? Ако очаквате децата ви да поемат голяма част от грижите за домашния любимец, ще бъдат ли те твърде заети с училище и извънкласни дейности?

Някои домашни любимци могат да минат и без много внимание, като например рибките или някои влечуги. Други, като кучетата или котките, ще се нуждаят от ежедневно внимание за хранене, разходки, почивки в банята и т.н. Разбира се, възможно е да сте зает човек и все пак да имате нуждаещ се домашен любимец, но това може да ви струва повече, ако често се налага да наемате гледач или да използвате услуги за дневни грижи за домашни любимци или за нощувка.

Вашият начин на живот

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Активен човек ли сте, или предпочитате да гледате любимите си сериали в Netflix по цял ден? Някои домашни любимци имат нужда да излизат от къщата от време на време, като например кучетата (не само за да ползват тоалетната, но и за да задоволят нуждата си от скитане).

Ако сте човек, който предпочита да си стои вкъщи, но все пак иска да има компанията на куче, трябва да помислите за породата. Някои породи се считат за „лесни за притежаване домашни любимци“. Съществуват редица породи, които не изискват особена поддръжка, като например дакелът и (вярвате или не) хрътката. Прочетете повече за тези кучета, които не се нуждаят от грижи. Определяйки начина си на живот вие правилно можете да изберете вашия домашен любимец.

Потенциални промени в живота

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Никой не може да предскаже бъдещето, но много от нас имат представа какво ще ни донесе следващите 10-15 години. Ще имате ли деца? Ще се местите ли често? Или страдате от здравословни проблеми, които могат да се влошат с течение на времето?

Това са все съображения, които трябва да имате предвид, когато избирате подходящия вид домашен любимец.

Местни закони/наредби за жилищното настаняване

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Ограничава ли вашият град броя на домашните любимци, които можете да имате? А кои видове домашни любимци можете да имате? В един от градовете на Уисконсин собствениците на домашни любимци могат да имат само две кучета. И въпреки че се отнасяте към прасето си като към член на семейството, някои ограничения за зониране ги считат за добитък и не ги допускат като домашни любимци.

Разбира се, много жилищни комплекси и сдружения на собственици на жилища също ограничават домашните любимци въз основа на теглото или породата. Преди да доведете у дома нов домашен любимец, винаги е добре да се уверите, че няма ограничения.

Настоящата ви ситуация с домашните любимци

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Понякога наличието на повече от един домашен любимец е чудесно, тъй като може да даде на животното постоянен другар. Това обикновено работи добре, когато те се отглеждат заедно, но въвеждането на нов домашен любимец в дома има потенциал за проблеми. Някои домашни любимци невинаги приемат добре наличието на конкуренция в дома, а други просто не се съчетават.

Например:

Котки и птици. Котките обикновено не правят разлика между домашна и дива птица и естественият им инстинкт е да ги ловят.

Големи птици и малки птици. Малките птици са склонни да се стресират от големите птици и могат да се бият с тях или да се самонаранят в знак на протест, така че най-добре е да се опитате да се „придържате към птици с еднакво перо“.

Хамстери. Хамстерите са много териториални и въвеждането на нов в клетката може да доведе до бой и сериозни наранявания.

Алергии и чувствителност:

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Вземете предвид всички алергии или чувствителност, които вие или членовете на вашето семейство може да имате. Някои хора са алергични към пърхот от домашни любимци или имат чувствителност към козина или пера.

Ако алергиите са проблем, помислете за хипоалергенни породи или алтернативи като влечуги или риби. Така ще ви бъде по-лесно да определите кой е подходящия за вас домашен любимец.

Изследване на конкретни породи или видове:

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

След като сте обмислили начина си на живот и предпочитанията си, проучете различни породи или видове, които отговарят на вашите критерии.

Научете повече за техния темперамент, изисквания към физическата активност, нужди от грижа и евентуални здравословни проблеми, характерни за породата. Това проучване ще ви помогне да вземете информирано решение и да намерите домашен любимец, който отговаря на начина ви на живот.

Нива на енергия и активност:

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Всеки домашен любимец има различни енергийни нива и изисквания за движение. Активните хора могат да се радват на компанията на енергични кучета, докато хората с ограничена подвижност могат да предпочетат домашни любимци с ниска поддръжка като котки или малки гризачи.

Съобразяването на енергийните нива на домашния любимец с вашите собствени гарантира по-хармонична и приятна връзка.

Семейство и условия на живот:

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Ако имате семейство или живеете със съквартиранти, включете всички в процеса на вземане на решения. Вземете предвид възрастта и темперамента на децата или другите домашни любимци в домакинството и изберете домашен любимец, който ще бъде съвместим с техните нужди и характери.

Освен това се уверете, че условията на живот и правилата на наемодателя ви позволяват вида и размера на домашния любимец, който желаете.

Посетете местните приюти за животни или спасителни центрове:

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец снимка: pinterest

Обмислете възможността да осиновите домашен любимец от местен приют за животни или спасителна организация. Те могат да ви дадат ценни насоки и да ви подберат домашен любимец, който да отговаря на начина ви на живот.

Домашните любимци от приюти често носят неизмерима радост и благодарност в новите си домове, а вие ще получите удовлетворение, че сте осигурили любящ дом на заслужаващо го животно.

Възраст.

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Отглеждането на домашен любимец, като котка или куче от най-ранна възраст може да бъде удовлетворяващо, но кученцата и котенцата са много трудни!

Когато видите тези очарователни лица, които ви гледат, има няколко неща, за които трябва да помислите: обучение на гърне или котешка тоалетна, социализация, кастрация и фактът, че понякога те могат да унищожат неща, като мебели и обувки. Ако търсите кротък спътник, осиновяването на възрастно или старческо животно може да бъде чудесен начин да добавите член на семейството, който вече е минал през живота си.

Личност и темперамент.

домашен любимец
Как да изберем подходящия за нас домашен любимец

Запознайте се, преди да се сдобиете с новия си домашен любимец! Външният вид може да бъде измамен. Трудно е да разберете от снимка в интернет дали домашният любимец ще има характер и енергийно ниво, които да са подходящи за вас. Осиновяването от реномирана хуманна организация или спасителна организация, която има приемна система, може да е по-добър избор, отколкото използването на услугите на развъдчици. Много държави се опитват да регулират безскрупулните операции, известни като „фабрики за кученца“.

Необходимо е време, за да определите дали осиновяването е по-добър избор за вас, отколкото покупката от магазин или развъдник. Магазините, които работят със спасителни приюти, могат да бъдат добър вариант. Както може би знаете, много прекрасни животни живеят в приюти и приемни семейства.

Предимствата на приемния домашен любимец са, че приемното семейство може да разговаря с вас за нуждите и поведението на животното и да докладва как то се разбира с други животни и хора. Най-добрите групи за спасяване, осиновяване и приемни животни се уверяват, че преди да вземете някое от техните домашни животни, то е кастрирано, чипирано и има поставени ваксини. Повечето организации предоставят възможност да се запознаете с домашния любимец, преди да го осиновите, и дори да го вземете вкъщи за пробно посещение, преди да се ангажирате.

Изборът на подходящ домашен любимец е важно решение, което изисква внимателно обмисляне. Като прецените начина си на живот, времето, което отделяте, условията на живот и проучите различни породи или видове, можете да намерите домашен любимец, който ще ви донесе общуване, радост и удовлетворение. Не забравяйте, че добре подбраният домашен любимец ще се развива добре под вашите грижи и ще стане неразделна част от вашето семейство.

Tagged , , ,
на горе