Топ 10 на най-красивите върхове в България
Величествена България

Топ 10 на най-красивите върхове в България

Чудите ли са кои са най-красивите върхове в България ? Чувството да се насладиш на гледка от върха на планината най-често се описва като „неописуемо“. Усещане за свобода и необятни възможности, придружени от неудържимо желание да извикаш с пълно гърло, чувайки ехото на гласа си, заобиколен от безкрайни гори и поляни.

Издигайки се високо в планината, българските върхове ни позволяват, както да се насладим на разходка по разнообразните пътеки към тях, така и да се нагледаме на впечатляващи пейзажи, когато ги достигнем. Подбрали сме няколко гледки от върхове, с които да опишем величието на нашата природа и красотата, която тя разкрива за нас.

Ето кои са най-забележимите върхове в България:

1.Връх Мусала

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Връх Мусала се намира в източната част на Рила планина. Той е посещаван от много български и чуждестранни туристи. Върхът е много красив и предлага чудни гледки към останалата част от планината. Той е най-високият връх на Рила, на България и на целия Балкански полуостров. Връх Мусала е висок 2925 метра и 40 сантиметра, извисява се над красиви езера и се намира близо до други красиви върхове.

На него има изградени метеорологична станция на националния институт по метеорология и хидрология при БАН и базова екологична обсерватория Мусала на института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.

До върха се стига по няколко маршрута, като един от най-предпочитаните е през Боровец и от там с лифт до хижа, след което се върви няколко часа пеша. По пътя към върха можете да видите много невероятни гледки, включително уникални панорами, много диви животни като: ястреб,орел, белка, златка, лисица и много други. Той е един от върхове в България, които са изключително красиви.

2.Връх Милеви скали

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Изграден от метаморфни скали и висок 1593м., връх Милеви скали се намира в рида Алабак в Западните Родопи. Той е известен със сражението от 4 септември 1944 година между правителствените сили и партизанска бригада „Чепинец“ и партизански отряд „Ангел Кънчев“. Именно там е издигнат паметник в памет на партизаните, а до него е разположена мемориална плоча с имената на всички загинали.

В подножието на връх Милеви скали се простира защитена местност „Милеви скали“ , която през 2003 година се създава, за да съхрани живописни скали, букови гори и обзорен връх. Разположена в землищата на Драгиново и Семчиново, тази защитена местност е част от зона „Яденица“. Любопитно е, че пътеката от гара Долене по теснолинейката до връх Милеви скали вече е в туристически вид и излиза само на 500м. от върха. Гледката от върха е уникална с просторните си диви долини, обграждащи чудния планински масив. Този връх е един от най-красивите върхове в България.

3.Черни връх

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Черни връх (2290 м н.в.) е най-високият във Витоша и на четвърто място сред първенците на българските планини – след върховете Мусала, Вихрен и Ботев.

От върха при ясно време се открива красива панорамна гледка във всички посоки. На север лежи Софийската котловина, уви – често покрита от сив смог. След нея са ридовете на Стара планина, като се виждат много от върховете между Ком и Вежен. На изток е Лозенска планина, а на северозапад – Люлинска планина и планините на Краището. Най-впечатляваща, обаче, е гледката на юг, към възвишенията на Рила.

От връх Белмекен на изток до Отовишки връх на запад, в хубав ден и особено зимно време, човек може да се наслади на внушителната панорама на най-високата българска планина. Черни връх е един от най-впечатляващите върхове в България.

4.Връх Тодорка

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Връх Тодорка се намира в Северен Пирин, близо до град Банско. Висок е 2746 метра и е един от най-високите в Пирин планина. Върха е изграден от гранит, а неговите склонове са много стръмни. Върха има вид на пресечена пирамида, като има 3 върхови точки. Това са и трите върха Тодорка – малка, средна и голяма, наричани така от много хора.

Представлява масивна пресечена пирамида с тривърхови точки, наричани понякога от туристите Голяма, Средна и Малка Тодорка. Най-високата точка на върха е на север и гледана от Банско впечатлява с пирамидалната си форма. Именно по нейните склонове се виждат и известните ски писти. Това е един от най-често посещаваните от туристи върхове в България.

5.Връх Ботев

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Връх Ботев е най-високият връх в Стара планина и с неговите 2375,9 м тя нарежда планината на 3-то място по височина в България, след Рила (връх Мусала – 2925 м) и Пирин (връх Вихрен – 2914 м). Намира се в Средна Стара планина, в Национален парк „Централен Балкан“. Разположението му в сърцето на страната и множеството туристически маршрути, които го опасват, го правят привлекателен за множество планинари. В подножието му се намира и най-високия водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало. Той е основна атракция в местността със своите 124,5 м, което допълнително популяризира връх Ботев.

Склоновете на юг от върха са с много стръмен наклон, на места отвесни, което ги прави популярни сред алпинистите. Там се намират Райските скали, от които се спускат водите на Райското пръскало.

Високата надморска височина на резерват Джендема, в който се намира, са предпоставки за дългото задържане на снеговете, които захранват водопада. Няма нужда да говорим и за красивите гледки от най-високия връх в Стара планина. При ясно време казват, че по време на преход в далечината може да се види река Дунав. Това е един от най-красивите върхове в България.

6.Връх Снежанка

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Връх Снежанка е висок 1926 метра. На него има построена телевизионна кула, която е висока 156 метра, която се вижда отдалече и отличава върха.

До него се стига лесно с автомобил, като около него има няколко приятни кафенета и места за хапване, а зимата – и много ски писти. Мястото е отлична идея за приятна лека разходка през топлите сезони, с цялото семейство. Ако решите, можете да се качите с автомобил и да посетите телевизионната кула, която предлага кафе и хапване. Заведението се намира на 2019 метра надморска височина.

Оттам можете да видите уникални панорамни гледки над почти цялата планина, включително и планините Пирин и Рила, които се намират на запад.От върха се откриват невероятни панорамни гледки, особено ако посетите и телевизионната кула, която предлага както красива панорама, така и топъл чай и вкусна храна. За да я посетите се заплаща такса, след което се използва асансьор който ви отвежда до панорамната площадка на кулата. Телевизионната кула е построена в периода 1973-78 година.

Връх Снежанка е отлична идея за лека разходка през уикенда със семейството. Средната годишна температура е 3 градуса, като през лятото, през месец юли, тя е около 12 градуса. Друг интересен факт е, че там средногодишните валежи са 1200 мм. Мястото е отлично за зимни спортове, като често е предпочитано от хора, които са отседнали в Пампорово и използват пистите, които започват от върха. Този връх е един от най-забележимите върхове в България.

7.Връх Бузлуджа

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Висок е 1441 метра и има национално, природно и историческо значение. На този връх се сражава четата на Хаджи Димитър през 1868 г., затова върхът носи неговото име днес. В подножието на върха българските социалдемократи тайно провеждат Бузлуджанският конгрес, чрез който се създава Българската социалдемократическа партия. В чест на това събрание на върха е построен дом-паметник на българските социалисти.

Връх Бузлуджа (днес връх Хаджи Димитър) има изключителна значимост за българската история и национална идентичност, заради различните драматични събития, които са се случили на това място от средата на XIX век насам. През 1959 г. правителството решава да организира конкурс за проектиране на паметник на връх Бузлуджа в признание на неговото национално значение. Този паметник e трябвало да бъде по-голям и по-впечатляващ от всеки друг.

Дом-паметникът на БКП на връх Бузлуджа (паметникът Бузлуджа) е открит през август 1981 г. на важно историческо място в българската история. Три основни исторически събития са свързани с този планински връх: последната битка на въстаниците на Хаджи Димитър през 1868 г., основаването на Българската социалдемократическа работническа партия през 1891 г. и партизанското сражение през 1944 г. Този връх е един от най-интересните върхове в България.

8.Връх Руен

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Връх Руен е най-високият връх на Осоговска планина със своите 2251 м. Неговата височина нарежда Осогово на пето място по височина сред българските планини след Рила, Пирин, Стара планина и Витоша. Намира се в Кюстендилска област, на границата с Македония, което го прави привлекателен за туристи от двете държави. Имайте предвид, че статутът му на граничен връх изисква предупреждение за посещение на граничните власти.

Релефът на планината е съставен от плоски планински била с полегати склонове, което прави достъпът до нея относително лесен. Пътни артерии достигат до сърцевината й, само на около 12 км от самия Руен. Достъпът до него се осъществява пеша или с високопроходим автомобил. Това допринася първенецът на Осогово да бъде един от често изкачваните български първенци. Основните изходни пунктове за изкачването му са хижа Осогово, местост Три Буки и село Гюешево. Това е един от най-красивите върхове в България.

9.Връх Вежен

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Връх Вежен е най-високият от Веженския масив – 2198м и седми по височина сред първенците на Балкана. Основен изходен пункт от север до величествения връх Вежен, който е най-висок в Златишко-Тетевенската планина е едноименната хижа „Вежен“, до която се достига от село Рибарица.

Изкачването от х. „Вежен“ става по скален ръб, обезопасен с метални въжета (1 час и 30 минути).С височина от 2251 м, се нарежда на пето място в България и е част от националното движение Покорител на 10-те планински първенци. Есенно време цветът на масива става ярко червен, благодарение на почервенелите листа на боровинките. На север-североизок от върха може да се види връх Църноок, в сръбската планина Дукат, а при хубаво време се виждат и Рила, Пирин и Витоша. Връх Вежен е един от най-впечатляващите върхове в България.

10.Връх Ком

върхове в България
Топ 10 на най-красивите върхове в България снимка: pinterest

Връх Ком, наричан още Голям Ком, е висок 2016 м, намира се в западната част на Стара планина. Върхът е разположен южно от град Берковица, източно от него са по-ниските върхове Малък и Среден Ком.

Най-красива гледка се разкрива на север от върха, откъдето се виждат Берковското поле, Берковица, както Монтана и язовир Огоста.

Това са едни от десетте най-красиви върхове в България.

Tagged , ,
на горе