Орлово око: Родопите в краката ти
Величествена България

Орлово око: Родопите в краката ти

Панорамната площадка „Орлово око“ е любима туристическа атракция в регион Западни Родопи. Съоръжението е изградено, за да могат туристите да се насладят на великолепните гледки към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори Рила и Пирин. Наслада за очите, вдъхновение за сетивата, място, което ни кара да притаим дъх и сякаш сънуваме.

Родопи е голяма планина в Южна България, там можете да видите уникални природни красоти: ждрела, езера, върхове, пещери и много други забележителности. На много места в Родопите има изградени панорамни площадки, от които можете да се насладите на красивите природни гледки, които се разкриват наоколо.

Една от най-известните панорамни площадки – Орлово око, се намира в южните части на планината, като до нея се стига лесно, по удобен маршрут. Панорамна площадка Орлово око е чудесна идея за разходка, ако искате да се насладите на обаятелни панорамни гледки от високо.

Искате да излезете с него? Поканете го

5 красиви места в България: кои градове да посетите

Кои са 10-те най-големи български села?

Най-популярните градове с минерална вода в България

infomax-logo-50-15-HWПръстенът на Пилат Понтийски – фантастичен артефакт или менте?

Орлово око: Родопите в краката ти

Какво представлява мястото?

орлово око
Орлово око: Родопите в краката ти снимка: pinterest
орлово око
Орлово око: Родопите в краката ти снимка: pinterest

Панорамната площадка „Орлово око“ е един от най-атрактивните туристически обекти в Родопите. Намира се на връх Свети Илия, който се издига над село Ягодина. По въздушна линия отстои на 1,45 км на северозапад от центъра на последното. Представлява метална платформа, закрепена на ръба на скала, надвесена над пропастта. Предлага зрелищен поглед от въздуха към околността, особено към Буйновското ждрело и долината на Буйновска река, която тече на 500 метра под нея.

Наблюдателницата е изградена през 2009 г. от Туристическо дружество „Родопея“ – село Ягодина, с цел популяризиране красотата на района и стимулиране развитието на туризма. Необходимата за целта сума е осигурена от входната такса за Ягодинската пещера. В интернет се дава неточна информация за надморската височина на площадката – 1563 метра. Действителната такава е 1468 метра, а най-високата точка на връх Свети Илия, която отстои на 100 метра на североизток от платформата, е на 1508 метра.

История на Орлово око:

орлово око
Орлово око: Родопите в краката ти снимка: pinterest

Орлово око се открива късно, едва през 2009 година. Причината е не че преди това мястото го е нямало, напротив. Но за да се изгради нещо сигурно и внушително са нужни средства. Затова бавно са събрани пари от таксите на Ягодинската пещера и така конструкцията се изгражда и можем да се насладим. За това можем да благодарим на местното туристическо дружество Родопея.

Тъй като височината е голяма, 1563 метра, то и конструцията е стабилна. Тя е стомано-бетонна. Нейната дължина е 5 метра, а широчината й около 1,5 метра. Дори да изпитате страх в началото, знайте, че е направена да издържа до 3 тона товар.

Първите стъпки са направени. Конструцията е здрава и няма да се люшка под стъпките и тежестта на тялото ви. Затворете очи за миг и след това ги отворете. Дъхът ще ви спре именно в този момент.

Пред вас ще се видят Родопите, в прегръдка с Пирин и Рила. Красотата се допълва от Буйновското ждрело, което е на 600 метра в отвесна посока под вас и извивките на Буйновска река.

Пред кръгозора ви ще е и връх Дурдага, който в превод означава да се спрете и да се огледате. Там се смята, че расте растението, от което се прави любимия и много полезен мурсалски чай.

Буквално гледката е 360 градусова и тя ни кара да притаим дъх. Птиците прелитата над главите ни, чува се тишината на гората. А по самата пътечка до мястото, много е вероятно да видите заек, лисица, таралеж, лалугер и дори малки мишки.

Как се стига до мястото?

орлово око
Орлово око: Родопите в краката ти снимка: из България

Пътуването до „Орлово око“ се осъществява посредством открит сафари джип като пътя минава през скалите до с. Ягодина, а от там започва едно истинско офроуд изживяване. След главозамайващото изкачване се достига до самата площадка. Тя е монтирана на ръба на скалите на височина 1563 метра над морското равнище. От нея се открива панорамна гледка към целите Родопи, части от Пирин и Рила, две-трети от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината планините от Гърция, а рано сутрин в ясен ден и Бяло море. Заслужава си човек да си подари това невероятно изживяване и да види красотата на българската природа от птичи поглед.

С часове може да останеш там горе със зареян поглед в далечината. Изключително усещане.Заслужава си това място да се посети. Едно от магическите места в България е именно Орлово око.

Tagged ,
на горе