Кои са 10-те най-големи български села?

Кои са 10-те най-големи български села?
Величествена България Интересно

Кои са 10-те най-големи български села?

Животът в България се измести в градовете през последните години, но тук ще ви разкрием класация от топ 10 на най-големи български села. Сега 28 % от населението в България живее в българските села. Има села в страната, които са по-големи от някои градове и имат население повече от 5000 души.

Кои са 10 те български села в България с най-много жители?

Според НСИ четири от най-големите села се намират в Софийска област.

HappyWoman_Astrology_1200x300

Приказни села в Родопите, които трябва да посетите

Кои са най-големите градове в България?

5 любопитни факта за Пловдив – най-старият град в Европа

Ето кои са 10-те най-големи български села:

Според данните на НСИ от 2022 година, най-голямите села в България се считат село Айдемир и село Лозен, следвани от други големи села по брой жители.

1 Село Айдемир, Област Силистра

Село Айдемир е с население 6588 жители. Намира се на 6 км от Силистра и на 2 км на юг от река Дунав. Разположено е в Айдемирската низина.

2 Село Лозен, Област София

Селото се намира на 18 км от София и е с население 6014 жители. То лежи в подножието на красивата Лозен планина. В близост се намират известните Лозенски манастир „Свети Спас“ и Долнолозенски манастир „Свети Апостоли Петър и Павел“.

Кои са 10-те най-големи български села?
Най-големи български села

3 Село Бистрица, Област София

Село Бистрица е разположено в полите на Витоша, в район Панчерево. Има население 5256 жители. Намира се на 10 км от от централанта част на столицата. Селището е възникнало в миналото и се оформя като луксозна вилна зона за хората с по-висок стандарт на живот. През селото преминават три реки, които се заедно образуват река Бистрица. Тук се намира известния монумент „Камбаните“.

4 Село Драгиново, Област Пазарджик

Селото се е казвало Корово (от тур. Сухо поле), но после е преименувано на Драгиново по името на Методий Драгинов. Намира се близо до Велинград и географски е разположено в планинска част в Родопите. Населението на село Драгиново е 5027 жители.

5 Село Казичене, Област София

Селото е разположено на 17 км от центъра на София, в близост до река Искър. Населението на село Казичене е 4654 жители по настоящ адрес. На територията му има много минерални извори, които са били използвани от жителите в близкото минало.

6 Село Градец, Област Сливен

Село Градец е на шесто място в класацията най-големи български села. Населението на село Градец е 4576 жители. Намира се в източната част на Стара планина. Река Луда Камчия минава покрай селото. В близост до селото са Котел, Жеравна, Медвен. Намира се на 20 км от Сливен. Името на селото идва от „Градището“, наричано и Кале, което се издига на хълма на 50 м над реката.

7 Село Розино, Област Пловдив

Населението на Розино е 4469 жители и се намира в Южна България, най-голямото село в област Пловдив. Разлоложено е между Стара планина и Средна гора. В близост е град Клисура. В момента в селото живеят много различни по вид народности, дори хора от днешна Албания, власи, каракачани и др.

Кои са 10-те най-големи български села?
Най-големи български села

8 Село Буко̀влък, Област Плевен

Село Буко̀влък е на трето място по големина в Северна България. Има население от 4379 души. Намира се на 6 км от Плевен. Селото е богато и има редица красиви къщи.

9 Село Труд, Област Пловдив

Село Труд и село Розино са най-големите села в област Пловдив. Село Труд се намира на 5 км от Пловдив. Населението на селото е 4143 жители по настоящ адрес.

Около селото има много могили, като известна е местността „Гъсти могии“. Известна природна забележителност е едно дърво на повече от 250 години – „Арнаутски дъб“.

10 Село Калипетрово, Област Силистра

Село Калипетрово се намира на около 2 км от град Силистра. Населението е 4043 жители. Името му произлиза от Кали Петър (Хубав Петър). Ежегодни събития, с които жителите на града се гордеят, са Кукерски фестивал и Събор на село Калипетрово.

infomax-logo-50-15-HWКак да превърнем мислите си в реалност?

Tagged , , ,
на горе