Най-популярните градове с минерална вода в България
Величествена България

Най-популярните градове с минерална вода в България

Всеки човек знае много добре лечебните свойства на минерална вода. СПА туризмът е сред предпочитаните не само в България, но и по света. Усещането за пълен релакс, съчетан с лечение и профилактика на редица заболявания, е съвременна концепция за добра почивка и щастие.

Сауната, парната баня, масажът, джакузито или басейнът с минерална вода вече не са лукс, предлаган само от големите хотели с много звезди, както беше в близкото минало, а достъпно удоволствие, което потребителите могат да открият дори в малките частни вили и къщи под наем. Това важи с особена сила за страната ни, известна с минералните си извори и внушителния брой на градовете с минерални басейни в България.

Градовете с минерални басейни в България са толкова много, а находищата на минерални извори са над 225, поради което е трудно да съставим топ 7 на градовете с минерални басейни в България, но все пак ще ви разкрием кои са 7-те най-лечебни, предпочитани и любими за отдих, туризъм и лечение места.

Искате да излезете с него? Поканете го

Преподобна Стойна, българката стискала жарава с голи ръце, лекувала безнадеждно болни

Ванга, мъдрият „глас“, който ни завеща, че злото ще бъде победено само с добро

Топ 5 на най-красивите места в България 5 неща, които добрият гост прави

Най-популярните градове с минерална вода в България

1. Велинград

минерална вода
Най-популярните градове с минерална вода в България снимка: pinterest

Велинград се намира в Южна България. Известни са 6 термоминерални находища, които се използват за профилактика и лечение на широк спектър от заболявания – от нервна система, стрес, депресии до заболявания на опорно-двигагелната система, включително след ендопротезиране. Водата от някои извори е подходяща за пиене като лекарствено средство при остеопороза. Велинград е много известен град с минерална вода.

2. Хисаря

Градът е с богата история, над 22 минерални извори и множество места за отдих, поради което е познат не само у нас, но и извън пределите на България като перлата на Същинска Средна гора. Малко градче с огромен потенциал и множество туристи, привлечени от лечебната сила на минерална вода и басейни, подходящи при бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни, опорно-двигателни, гинекологични и ендокринни заболявания. Тъй като именно в Хисаря е поставено началото на организираното балнеолечение в България, градът съвсем естествено и заслужено намира своето място в топ 7 на градовете с минерални басейни в България.

3.Сапарева баня

минерална вода
Най-популярните градове с минерална вода в България снимка: pinterest

Сапарева баня се намира в Югозападна България. Разположен е между планините Рила и Верила и е известен с гейзера в центъра на града. Планинската питейна вода в Сапарева баня е много студена и чиста, а минерална вода – една от най-горещите в Европа. Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични заболявания.

4.Сандански

минерална вода
Най-популярните градове с минерална вода в България снимка: pinterest

Сандански е друг популярен, български курорт, намиращ се в югозападната част на България.

В обсега на града има над 80 извора с температура от 42 до 81°С. Там тази минерална вода е с много ниска минерализация и богат химически състав.

Градът е богат и на исторически забележителности и същевременно е много добре развит курорт и предлага на своите гости разнообразни възможности за хотелско настаняване в Сандански и развлечение.

Чудите се за какво са полезни минералните води в Сандански?
Съчетанието на климат и лековити води действат добре на:

заболявания на дихателните пътища;
артро-ревматизъм;
опорно-двигателната система;
периферната нервна система и др.

5.Павел баня

Малък град в Централна България, известен със своята минерална вода. Топлите извори се смятат за терапевтични и могат да помогнат за редица здравословни проблеми – от болки в мускулите и ставите до кожни заболявания. С чаровната си атмосфера и природна красота Павел баня е задължителна дестинация за тези, които търсят релаксация и възстановяване

6.Девин

минерална вода
Най-популярните градове с минерална вода в България снимка: pinterest

Девин е сред най-известните балнеолечебни курорти в Родопите и заслужава своето място в топ 7 на градовете с минерална вода в България. Девинската минерална вода се бутилира, тъй като е лечебна не само при бани и използване на басейните, но и при вътрешна консумация. Красотата на Родопите и множеството възможности за планински туризъм също допринасят градът да е сред най-посещаваните от любителите на СПА-туризма.

7.Вършец

Малък, но китен, богат на природа и минерални води, Вършец също е особено посещаван от търсещите решение за здравословните си проблеми чрез минералните бани и води. Минералните извори и тук са използвани още по римско време, за което свидетелстват откритите останки от римски бани. Вършец е сред най-старите балнеолечебни курорти в Българи, което му отрежда заслужено място в топ 7 на градовете с минерална вода в България.

Tagged ,
на горе