МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ (Неделя Месопустна)

Месни Заговезни
Празници

МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ (Неделя Месопустна)

Днес Православната църква отбелязва Неделя Месопустна, наречена още Месни Заговезни. Месни Заговезни е последният ден, в който се яде месо преди Великия пост.

ПРОШКИ-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА

Тодоровден – Конски Великден

Месни Заговезни (Неделя Месопустна) е последният ден, в който е позволено да се консумират месни продукти, преди настъпване на Великденския пост.

Датата на Месни Заговезни е променлива, в зависимост от Великденските дни.

Великият пост е период на откъсване от светските дела и общение с Бога. Седмицата е посветена за духовно-нравствена подготовка, във връзка с честването на Светото Възкресение Христово.

Месни Заговезни

Същност на Великият пост.

Великият пост е най-важният и най-дългият от всички православни пости. Това е периодът на подготовка за най-големият празник – Великден. Основава се на спомена за четиридесетдневния пост на Спасителя в пустинята.

А последната „Велика“ или „Страстна седмица“ е посветена на последните дни от земния живот, страданията и смъртта на Божият син – Исус Христос.

Великият пост е структуриран по такъв начин, че всяка седмица има своето конкретно духовно значение. Този, който изцяло посвети времето и енергията си на поста, сякаш се изкачва по стълбата на духовното развитие, стъпка по стъпка нагоре.

Подготвяйки се за Великден, ние пречистваме тялото и душата си от това земно нещо, което може да ни попречи да се приближим, колкото се може по-близо до енергията на Бога.

Ако по време на Великият пост се освободим от минали обиди, простим на враговете си, както Господ прощава на нас, ако изчистим умовете си от лоши мисли, ще се доближим до състоянието, в което Бог би искал и би се зарадвал, да ни види.

Традиционни ястия на Месни Заговезни.

Традиционните ястия, които се слагат на трапезата за Месни Заговезни (Неделя месопустна), са:

-варена кокошка, свинско с кисело зеле или с булгур, нахут, сарми, обредна пита и вино.

МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ (Неделя Месопустна)

Вечерта, на този ден, членовете на цялото семейство се събират около празничната трапеза и богато се нагощават с месни ястия, преди началото на Великия пост.

По стара българска традиция младото семейства гостува на кръстника и родителите на невестата (булката). Обикновено се носят подаръци (дарове), пита или сладкиш (обикновено това е торта).

infomax-logo-50-15-HW Васил Левски е обесен на 18-ти февруари!!! Защо мълчим?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе