ПРОШКИ-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА

ПРОШКИ-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА
Празници Психология

ПРОШКИ-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА

Днес  е голям християнски празник – ПРОШКИ! Обръщаме се към близки роднини, приятели и казваме: „Прошка искам, прошка давам“! На този ден, седем седмици преди Възкресение Христово, посрещаме християнският празник СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА.

Християнският празник СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА, наречен още „ПРОШКИ“, Сирница, Големи Поклади, е с променлива дата, в зависимост от Великден.

В Словото е написано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да прости неговите безброй такива.

Всяка година, в този ден си спомняме за думите на Божият син – Исус:

„Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“

По традиция, на този ден задължително по-младите отиват в дома на по-възрастни близки, за да поискат прошка. Почти в цяла България Прошки се искат, като се целува ръка на родителите и се казват думите: „Прощавай, мале, тате…“. Последвалият отговор е: „Простено да ти е от мене и от Господа Бога“ или „Просто да ти е! Господ да прощава“.

1. Традиции.

Сутринта или вечерта (в някои краища на България е различно) на Сирни Заговезни (Неделя Сиропустна) се палят големи огньове. Обикновено това се случва на най-високото място в селото или на мегдана. Поверието гласи, че докъдето осветяват огнените езици, до там ще бъде плодородието през годината. Около огънят се играе традиционно българско хоро.

Преди да се запали големият огън се пали по-малък от слама, а деца и младежи го прескачат за здраве и берекет. В някой части на България се нарича „лъжовник“. На други места се палят и въртят ойлалия, оратници (разцепено дърво със слама)

Любовните обяснения и сватбите са забранени до Възкресение Христово (Великден).

2. Трапеза.

Това е последния ден, преди Великият пост (седем седмици), в който може да се консумират млечни храни.

По стара българска традиция на трапезата на Сирни Заговезни задължително трябва присъстват храни с млечен произход. Това са: кисело мляко, сирене, извара. Освен това се слагат: обредна пита, баница със сирене, баница с праз, баница с тиква, яйца, риба, печени ябълки и други плодове.

3. Обичаи.

Вечерта се извършва характерният ритуал, наречен „Хамкане“. Някога, а и сега нашите баби връзваха на дълъг конец сварено яйце или парченце бяла халва. Децата заставали в кръг. Бабата започвала да върти конеца, а те трябвало да „хванaт“ с уста яйцето, задължително без да го докосват с ръце.

Поверието гласи, че, който допре зъби или го „улови“ цяла година ще се радва на добро здраве.

ПРОШКИ-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА

4. Силата и смисълът на прошката.

Без прошка не е възможна промяна. Във всеки един от нас промяната в съзнанието, в светоусещането, в поведението започва едва след дадена искрена прошка и приемане.

Но за да започнете да осъзнавате заблудите на този свят, първо трябва да простите, да се освободите от всичко, което е натрупано през годините.

Без редовна прошка ще бъде трудно да запазите любовта, и освен това, да направите семейството стабилно като крепост.

Всеки прави грешки, точно както и ние правим грешки. Но винаги ли сме готови, да ги отчетем, да си ги признаем? Да бъдем честни пред себе си и Бога?

А, вместо това, винаги ги виждаме в другия и не пропускаме, да му припомним това, понякога дори, десетки пъти на ден. Ето това е огромна грешка, с която всеки от нас притежава потенциала, да се справи завинаги. Бъдете мъдри, търпеливи и постоянни!

Без прошка е невъзможно да бъдете щастливи!

Прощавайте и бъдете щастливи!

 

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе