Масло от чаено дърво интересни факти и ползи

масло от чаено дърво
Добра форма

Масло от чаено дърво интересни факти и ползи

Какво е маслото от чаено дърво?

История

Въпреки името си, това растение не се използва за производството на чай. Маслото от чаено дърво става известно в края на 1700 година, когато екипажът на известния капитан Джейм Кук започнал да прави чай от листата му. Ароматът му се доближавал много до този на лимона. Интересен факт е, че моряците добавяли бира към чая. Чаеното дърво произхожда от североизточното крайбрежие на Австралия, тъй като там климатът е най-благоприятен. Растението може да расте в различни части на света, като Средиземноморието или пък Алпите. За предпочитане са солените почви, което го прави идеалното растение за крайбрежните градини.

Маслото от чаено дърво се използва за медицински цели от векове. Известно е, че то произхожда от растение от семейство Melaleuca alternifolia. Чаеното дърво се използва първоначално от местните австралийци, стотици години преди капитан Кук да го открие.

Изследователят Никола Боден събира проби от растението и ги изпраща в Европа. Маслото е произведено за първи път с търговска цел като лечебно средство през 1846 г.

През 20-те години на миналия век химикът Пенфолд открива, че това масло е 12 пъти по-силно от фенола – стандартът, по който се измерват всички антисептици по онова време. Австралийските лекари и фармацевти намират различни приложения на маслото – за порязвания и рани, за борба с инфекциите при изгаряния и язви, за облекчаване на симптомите на простуда.

По време на Втората световна война се употребява за дезинфекция на болничните отделения и за предотвратяване на разпространението на инфекции.

Полезните му съставки се извличат единствено чрез парна дестилация на листата, в резултат на което се получава етерично масло, което е богато на много биоактивни вещества.

С какво се различава това масло от останалите?

Чаеното масло  има много приложения и е едно от най-универсалните масла.

Интересен факт е, че учените са открили наличието на над 100 съединения в състава му, като част от тях са уникални. Чаеното дърво съдържа етерично масло – 24% гама-терпинен, 40% терпинен, 5% цинеол и 10% алфа-терпинен.

Етеричното масло от чаено дърво е богато на биоактивни вещества и може да се използва за медицински цели. Важно е да се знае, че то трябва да се прилага само външно, подари силната си токсичност.

Ползи от масло от чаено дърво?

Можете да го използвате при акне, бактериални инфекции, Варицела, херпес,  инфекции на дихателните пътища, болки в ушите, гъбични инфекции (особено Candida), халитоза (лош дъх), въшки, Псориазис.

ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО – антибактериално и противогъбично. ВНИМАНИЕ – може да изсуши кожата. Ползвайте етерично масло от чаено дърво, ако имате много мазна кожа. Не използвайте, ако кожата ви е чувствителна.

Помага за намаляване на гаденето и може да се използва за борба с пърхота.

Също така има много ползи за кожата. Антисептичното му действие се бори с  бактериалните и гъбичните инфекции на кожата и ноктите, намалява образуването на пърхот и ускорява заздравяването на отворени рани или наранявания. Има общо лечебно действие върху кожата, като спомага за запазване на нейната еластичност и я предпазва от преждевременно стареене. То се е използвало, когато не е имало антибиотици, за борба с инфекции като акне и други гъбични заболявания.

Днес намира приложение в  борбата с резистентни към антибиотици бактерии поради нарастващата популярност на природните средства за лечение. Поради големия интерес към него има недостиг на маслото.

Възможни странични ефекти или рискове?

Не са известни противопоказания за употреба на маслото. Не се препоръчва при бременност. Не се приема вътрешно. Съхранява се на стайна температура в стъклен съд.

Ако искате да си направите тест за алергия към него, нанесете малко количество върху  лакътя или китката, след което изчакайте два часа. Ако няма дразнене – вие съвсем спокойно може да го използвате.

Въпреки, че е напълно безопасно да го прилагате, при чувствителна кожа, може да изпитате странични ефекти. Избягвайте контакт с очите. Маслото от чаено дърво има остра камфорова миризма, последвана от охлаждащо усещане, което може да накара кожата ви да изтръпне или втърди.

Преди да използвате етерични масла по време на бременност, кърмене, за бебе или малко дете, е важно да знаете, че не всички масла са безопасни. Препоръчвам ви да се консултирате с лекар за всяко заболяване по време на бременността или свързано с бебето, както и с ароматерапевт, преди да решите кое етерично масло да използвате.

Кой е най-добрият начин за използване на масло от чаено дърво?

10 начина за използване на масло от чаено дърво: От грижа за кожата до употреба в домакинството

Срещу акне

Маслото от чаено дърво е едно от най-ефективните средства за борба с акнето. Доказано е, че то е също толкова ефективно, колкото и широко използваният в козметиката бензоилпероксид. Употребата на маслото не предизвиква странични ефекти като зачервяване, сухота или лющене на кожата.

За косата

Маслото от чаено дърво е естествен начин за предотвратяване на пърхота, облекчаване на сърбежа на скалпа и заздравяване на косъма. Това е така, защото то има антимикробни свойства, които са ефективни срещу бактериите. Маслото от чаено дърво е богато и на антиоксиданти, за които е известно, че укрепват ствола на косъма.

За почистване

Добавянето на масло от чаено дърво към препарата за съдомиялната, разреждането му в почистващите продукти или използването му като домашен почистващ препарат може да бъде ефективен начин за унищожаване на бактериите и намаляване на риска от инфекции. Маслото от чаено дърво е безопасно за деца и домашни любимци, така че не е нужно да се притеснявате и да го криете от тях.

При псориазис и екзема

Установено е, че маслото от чаено дърво намалява симптомите на екзема и псориазис. Проучванията показват, че използването  на масло от чаено дърво за период от осем седмици е толкова ефективно, колкото и локален стероиден крем за два месеца.

За гъбички по ноктите

Маслото от чаено дърво в комбинация с масло носител може да бъде успешно средство за лечение на гъбички по ноктите. То не само унищожава инфекцията, но и предпазва от развитието на бактерии и гъбички. Маслото от чаено дърво е добре познато природно средство, което от векове се използва от билкарите за лечение на всякакъв вид инфекции. Чаеното дърво има антимикробно действие, което може да унищожи паразитни и гъбични инфекции, а риганът е естествено противогъбично масло. Освен това те ухаят невероятно. 

Срещу мухъл

Мухълът е проблем, с който много хора се сблъскват в дома си. Важно е да знаете как да се отървете от него и има много начини да го направите. Първо, ще трябва да се сдобиете с влагоабсорбатор, към който можете да добавите масло от чаено дърво. Също така можете да напръскате с маслото дрехите или засегнатите от плесен повърхности.

Като природен дезодорант

Установено е, че маслото от чаено дърво е едно от най-мощните естествени вещества за борба с телесната миризма. Това е етерично масло, което може да се разреди във вода или други течности и след това да се нанесе върху участъците от кожата, които могат да причинят неприятна миризма. Просто нанесете разтвора с памучно топче, тампон или го напръскайте върху кожата си.

Срещу стафилококови инфекции

Ефективността на маслото от чаено дърво при лечението на стафилококови инфекции е доказана чрез проучвания. То се смесва с лавандулово масло и се използва като домашен мехлем. Маслото има антисептично свойство, което го прави идеално допълнение към всяко домашно средство за лечение на кожни заболявания.

За здравето на устата

Ползите от използването на масло от чаено дърво като естествена паста за зъби и вода за уста включват предотвратяване на кариеси, подобряване на кръвообращението, подобряване на устната хигиена, подобряване на здравето на устната кухина и намаляване на риска от заболявания на венците.

Срещу рак

И маслото от тамян, и маслото от чаено дърво имат противоракови свойства. Доказано е, че маслото от тамян унищожава ракови клетъчни линии, а маслото от чаено дърво е насочено към възпалителни молекули, причиняващи рак.

Чаеното масло съдържа съединения, които предпазват от различни видове ра и дори може да помогне в борбата с някои вируси.

Други приложения и рецепти

Антивирусно действие

Чаеното масло е естествен продукт, който може да помогне при много болестни състояния. То повишава имунитета и е установено, че потиска развитието на бактерии, гъбички и вируси.

Има антивирусни и антипротозойни свойства. Използва от векове в Китай за лечение на различни заболявания – от обикновена настинка до хламидия.

Чаеното масло съдържа не само антиоксиданти, но и противовъзпалително действие. То също така предпазва черния дроб от увреждане, причинено от прекомерното количество алкохол.

Масло от чаено дърво интересни факти и ползи

Има антивирусни и антипротозойни свойства. Използва от векове в Китай за лечение на различни заболявания – от обикновена настинка до хламидия.

Чаеното масло съдържа не само антиоксиданти, но и противовъзпалително действие. То също така предпазва черния дроб от увреждане, причинено от прекомерното количество алкохол.

Как да използваме масло от чаено дърво за отслабване

Въпреки че етеричното масло от чаено дърво не е директен продукт за отслабване, то има детоксикиращи свойства, които могат да ви помогнат да свалите излишните килограми.

Етеричното масло от чаено дърво има много ползи. То не само стимулира загубата на тегло, като помага на храносмилателната система, но и прочиства организма от паразити, лекува чревни инфекции и се бори с микозата. Чаеното дърво е универсално решение за поддържане на здравословно тегло

Чаеното масло ускорява метаболизма, подобрява настроението, укрепва кръвоносните съдове и повишава техния тонус и премахва целулита. Съществуват многобройни варианти за използването му като средство за отслабване.

При себорея

Маската с това масло помага за справяне със сърбежа по скалпа и пърхота. Съществуват няколко варианта за приготвянето й – в една купа се смесват 250г  кисело мляко, 1 с.л. зехтин и 7 капки от маслото.

Кое етерично масло да изберете?

Срещу комари – мента, лимонова трева, лавандула, здравец,  чаено дърво, евкалипт, розмарин, салвия, босилек.

Срещу кърлежи – кипарис, здравец, лимонена трева, чаено дърво, ветивер, лавандула, кедър.

Носете леки дрехи, особено вечер. Практично е да носите напръскан със спрей шал. Той ще излъчва аромата на етеричните масла около вас и ще действа като допълнителна защита.

Как да направите инхалация с масло от чаено дърво

Кипнете около два литра чиста вода в малка тенджера. Свалете я от котлона и изчакайте да се охлади леко. Имайте предвид, че при 70-80°С тя може да изгори лигавицата ви. Капнете 4-5 капки във водата. Внимателно се наведете над тенджерата и вдишвайте дълбоко.

Инхалация с масло от чаено дърво не се препоръчва при бременни жени и деца на възраст под 1 година, пациенти с епилепсия или гърчове, пациенти с анорексия нервоза, пациенти, които са диагностицирани с шизофрения, пациенти, които приемат лекарства с рецепта за депресия и други психични разстройства.

Масло от чаено дърво интересни факти и ползи

Колко време може да се ползва маслото

Различните масла имат различен срок на годност, но най-добре е да се съхраняват на тъмно и хладно място. Можете да намерите повече информация за срока на годност на етеричните масла, като погледнете срока на годност на конкретното масло.

Важно е да познавате признаците, които показват, че маслото ви вече не може да се използва. Етеричните масла не са само продукт за лична хигиена, те се използват и в ароматерапията. Някои хора ги използват и за медицински цели. Най-добрият начин да разберете дали дадено етерично масло е загубило своята ефикасност, е като го помиришете.

Най-честите причини, поради които етеричното масло е загубило свойствата си, са следните –  неправилно съхранение, промяна във формулата състава, промяна в условията на околната среда. В случай, че годността му е преминала, изхвърлете маслото и да го заменете с ново.

Можете да използвате етеричните масла дълго време – до 1 година. Срокът на годност на отворено етерично масло е около шест месеца, а срокът на годност на етерични масла, съхранявани в хладилник, е около две години.

Важно е да се отбележи, че някои масла могат да станат мътни или да образуват кристали, но това не означава, че са се развалили. Времето, необходимо за „размразяване“ на маслото, зависи от вида му и може да отнеме няколко  минути  или понякога цели часове.

Ако имате масла, които са замръзнали или са образували кристали, просто ги оставете на стайна температура за известно време, преди да ги използвате. Някои кристализирали масла вероятно ще започнат да се втечняват, ако държите бутилката в ръка, докато други може да се нуждаят от повече време.

Tagged , ,
на горе