Масаж по време на бременност
Добра форма Идеи за дома

Масаж по време на бременност

Масажът има своето благотворно действие върху човешкото тяло. Бременността не е период, в който тази наслада трябва да се изключи. Но има и изисквания преди да легнете на масажната кушетка.

Най-важното преди да се отдадете на удоволствието, което ще има терапевтична и релаксираща цел за вас, е да направите консултация с вашия акушер-гинеколог. Лекарят е този, който да даде зелена светлина да тръгнете към масажното студио.

Характеристики на масажа по време на бременност

Общите препоръки казват, че в първия триместър на бременността масажът не е желателен. Първите 12 седмици крият най-голям риск от спонтанен аборт. Това е причината в този период да не се препоръчват процедурите с масажни движения.

Доверявайте се само на опитни масажисти, които знаете, че са специалисти в работата си с бременни жени.

Защо е полезен масажът по време на бременността?

Облекчава болките в тялото, което се променя значително през деветте месеца в развитието на бебето.

В този период се увеличава натоварването върху опорно-двигателния апарат, тъй като жената увеличава телесното си тегло. Измества се и центъра на тежестта на тялото, вследствие на нарастващия корем. Значителните хормонални колебания здравината на ставите.

Върху краката има допълнително натоварване, не само заради допълнителната тежест от теглото, но и защото се увеличава матката и нуждата от по-голям обем на циркулиращата кръв. Расте натоварването и на венозните съдове. Един от страничните ефекти на бременността е разширените вени.

Заради всичко това се препоръчва масаж на гърба и раменния пояс, шията, разбира се, не се изключват ръцете и краката. Физическото въздействие с процедурите на масажната техника е върху именно тези проблемни области и спомага за профилактика и намаляване на болката в тези области.

Подходящи масажни техники при процедура на бременни жените са леките притискащи движения. С изключително внимание трябва да се използват по-дълбоките и интензивни действия.

И за последно, най-важното преди насладата от масажа е позволението от лекаря ви и проучването на масажистът, на който ще се доверите.

Tagged , ,
на горе