Как да се справим със студените ръце
Здраве и красота

Как да се справим със студените ръце

Студените ръце са доста неприятен и понякога болезнен страничен ефект, с който най-често можем да се сблъскваме през есента или зимата. Няколко съвета и прости домашни средства могат да помогнат за връщането на топлината в дланите и за поддържането им топли.

Поддържайте ръцете си сухи

   Най-вече през студените месеци на годината, ръцете трябва да бъдат държани на сухо. Докато влагата се изпарява от кожата, кръвоносните съдове се свиват и кръвта не може да циркулира добре в дланите. Добре е да си подсигурите подходящи ръкавици в студеното време, които да предпазват вашите ръце от студа и да ги държат топли. Най-подходящи са тези, изработени от вълна, защото задържат топлината по-дълго.

Използвайте розмариново масло

   Затоплящото масло от розмарин е доста използвано и практично домашно средство срещу студени ръце. Нарежете на едро 2-3 розмаринови клончета, поставете ги в добре затварящ се стъклен съд и ги залейте с висококачествен зехтин. Оставете ги да престоят няколко седмици на топло, но не прекалено слънчево място. След това изцедете маслото и го напълнете в подходяща бутилка. При необходимост и усещане за сухота, втривайте по малко от него в ръцете с кръгови движения и оставете да попие в тях добре.

Джинджифил за добро кръвооросяване

   Чаят от джинджифил регулира кръвообращението и при редовна употреба може да сложи край на студените ръце. За една чаша чай са достатъчни 1-2 шайби корен от джинджифил и в зависимост от желанието за степента на лютивост може да се нарежат на едно или настържат на ситно ренде. После се заливат с вряща вода, оставят се да се запарят за 5 минути, след което се прецеждат. По желание, чаят може да се доовкуси с мед, оставя се да се охлади и се приема на малки глътки.

Бани на ръцете

   След дълга разходка или престой на открито, ръцете често стават ледено студени. Баня на ръцете, с постепенно добавяне на топла вода, може да възстанови топлината в тях. За целта, подходящ съд се пълни с вода, не по-топла от 38 градуса. След което поставяте ръцете си в него и ги оставяте да престоят около няколко минути, докато не усетите, как кръвообращението ви се подобрява и ръцете ви започват да се стоплят.

Tagged , , , , , ,
на горе