За магданоза няма сезон: свеж, ароматен и богат на ценни витамини

магданоза
Добра форма

За магданоза няма сезон: свеж, ароматен и богат на ценни витамини

Съставките на магданоза го правят много богат  и ценен източник на полезни вещества и антиоксиданти. Експертите посочиха 8 причини, поради които магданоза трябва да се консумира редовно. Билката е нискокалорична, но богата на витамини К, С и А, съдържа флавоноиди и е сред най-добрите естествени източници на апигенин (антиоксидант).

Една супена лъжица пресен, нарязан магданоз осигурява над 70 % от препоръчителната дневна доза витамин К и 55 % витамин С. Фантастична подправка, която е изключително лесно достъпна за всеки.

Опитните специалисти посочиха основните причини, поради които магданоза трябва редовно да се консумира

За магданоза няма сезон: свеж, ароматен и богат на ценни витамини 4 стаи в зелен цвят – изберете една

Земната ябълка (гулия): за какво е полезна, съвети от лекари и диетолози

магданоза

Материалът в тази статия е само с информативна цел. Не бива да прибягвате до описаните в него методи на лечение без предварителна консултация с лекар.

8 причини, които правят магданоза силно препоръчителна добавка към дневното меню.

По-малко сол в храната

Прекомерната консумация на готварска сол може да бъде голям проблем за здравето. Солта задържа вода, повишава кръвното налягане и създава други проблеми, с които нормалната функция на организма се нарушава.

Невъзможно е напълно да се откаже приема на сол, защото в крайна сметка нашето тяло има нужда от нея. Затова е логично да включим в дневното меню пресен магданоз, защото той ще придаде по-специфичен вкус и така ще се намали приема на сол.

Понижава риска от развитие на рак

В състава на магданоза има много антиоксиданти. Проведени са достатъчно изследвания, които доказват, че антиоксидантите предпазват клетките на тялото от различни свободни радикали.

Силно препоръчително е магданозът да се консумира заедно с месо, тъй като при готвене нивото на канцерогените се повишава, а зеленолистните зеленчуци значително ги неутрализират.

Магданозът е богат източник на витамини

Знаете ли, че…? Само с 30 гр. магданоз ще си осигурите 10 % от необходимата дневна доза на витамин B, 50 % витамин C и огромен % витамин K.

Всички тези  витамини  са от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Затова консумацията на магданоз е необходимост, а не каприз, както мнозина го смятат.

магданоза
Източник: www.pixabay.com

Друго свойство на магданоза: понижава риска от развитие на диабет

Магданозът съдържа мерицетин. Това вещество понижава нивата на кръвната захар в кръвта. Разбира се, не трябва да се очакват сериозни промени, а става дума за превантивен ефект. Но, ако консумирате магданоз редовно с месо и различни салати, това определено ще подобри общото ви състояние.

Магданозът подобрява работата на сърцето

В състава на магданоза има уникален елемент – фолиева киселина, това е другото наименование на витамин B9 или фолат. В 30 гр. магданоз се съдържат повече от 10 % от дневната нужда от фолиева киселина. А, както знаете, фолиевата киселина подобрява състоянието на кръвоносните съдове, нормализира кръвообращението и има положителен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

Оказва благоприятен ефект при възпаление

Антиоксидантите, които влизат в състава, се борят с различни хронични възпаления. Също така, положителни свойства се наблюдават при артрит, диабет и болестта на Алцхаймер.

Някои експерти отбелязват положителни свойства за депресия, но все още не са проведени точни проучвания по този въпрос. Магданозът съчетава много полезни витамини и минерали, от които тялото се нуждае за своето нормално развитие.

Свойствата на магданоза укрепват костната система

Витамин К е пряко отговорен за укрепването на костната тъкан. 30 гр. магданоз съдържат голям процент от дневната нужда от витамин К.

Също така, в състава участват калций и протеини. Веднъж попаднали в тялото, тези компоненти имат положителен ефект върху костната система. Ето защо, магданозът трябва да се консумира от деца и възрастни, които имат недостиг на този витамин.

За магданоза няма сезон: свеж, ароматен и богат на ценни витамини
Източник: www.pixabay.com

Какви са ползите от магданоза за мъжете?

Магданозът е богат на апигенин, вид флавоноид, който забавя развитието на раковите клетки на простатата. Диуретичните свойства на магданоза го правят ефективно средство за намаляване на риска от инфекции на пикочния мехур и пикочните пътища.

Възможна вреда употребата на магданоз

Магданозът е нискокалорична съставка, която не представлява риск за повечето хора. Голямо количество магданоз може да бъде опасно за бременни жени, тъй като може да предизвика контракции на матката. При кърмене прекомерната консумация на магданоз ще доведе до понижаване на лактацията.

Важно е да не променяте драстично количеството витамин К в диетата, докато приемате лекарства за разреждане на кръвта. Витамин К играе ключова роля в съсирването на кръвта. Струва си да се знае за магданоза, че има диуретичен ефект и помага за понижаване на кръвното налягане. Ето защо, ако сте с ниско кръвно, трябва да имате това в предвид.

Листата от смокиня: 5 причини да не изхвърляте този ценен дар от природата

Цвят от див кестен (конски кестен) природен лек за много болести

Ароматна теменужка (виолетка, горска теменужка) народен лек за над 10 болести. Вижте за какво помага

Tagged , , ,
на горе