Лято, слънце и тежест в краката – как да се справим

Лято, слънце и тежест в краката - как да се справим
Добра форма

Лято, слънце и тежест в краката – как да се справим

Високите температури, продължителното стоене или седене ви карат да чувствате краката си уморени и натежали. Често пъти през лятото те отичат, дори започват да ви болят. Внимавайте да не претоварите вените си!

Подути стъпала и глезени, тръпнещи крака, невидими или грозно изпъкнали разширени вени: дори при хората под 50 годишна възраст всеки втори страда от видими венозни изменения. А при над 50 годишните те са около 70%.

С леки крака през лятото

Основната причина за венозните промени се корени в липсата на достатъчно движение. Та ние почти сме престанали да ходим. С колата за хляб, със стола на колелца до масата, с автобуса до блока, с асансьора до вратата и после хоп – в креслото. Не е учудващо, че при толкова удобства мускулатурата на краката отслабва. А те определено се нуждаят от нея, за извършването на сериозна силова работа: повече от дванадесет часа трябва да пропускат и изтласкват нагоре кръвта към сърцето.

Предотвратяването помага на слабите вени

Кръвта се движи по единия кръг от белите дробове към сърцето, откъдето се изпомпва към всички части на тялото и органи, за да може да достави в тях кислород и хранителни вещества, след което отново се връща към сърцето и белите дробове. За да може кръвта да бъде връщана нагоре, т.е. срещу земното притегляне, и да не започне да се събира в кръвоносните съдове на крайниците, вените са снабдени със затварящи вентили – венозните клапи. Те се затварят за кратко след всеки удар на сърцето и след това отново се отварят при следващото изпомпващо движение, за да бъде изтласквана кръвта нагоре – един изнурително тежък процес.

Той изисква преди всичко еластичност от съдовите стени и клапите, която може да бъде поддържана единствено посредством специална тренировка и стимулиращи я средства. Ако вените изгубят своята еластичност, те започват все повече да се разтягат. Но много преди да се покажат грозно изпъкналите синкави вени по краката, се наблюдават сигнали, които подсказват, че обратният транспорт на кръвта към сърцето не функционира вече правилно. Леки зачервявания или отоци са пър- вите признаци за това, че натискът в съдовете се увеличава. Бременните жени също страдат много често и въз основа на хормонални промени от тези типични оплаквания. Повърхностните венозни възпаления възникват толкова по-лесно, колкото по-силна е склонността към разширени вени.

Лечението при разширени вени и хронични венозни оплаквания може да бъде различна. Ето защо е добре да се посъветвате с лекар, коя терапевтична форма би била по-подходяща във вашия случай. Основно се процедира с три варианта на лечение. Облитерацията, венозният стрипинг и минимално инвазивните операционни техники са стандартни методи в днешно време, при които разширените вени биват отстранявани. Острите оплаквания при това биват облекчавани и състоянието на пациента се подобрява, но венозната слабост остава. Ето защо подобни оперативни методи винаги се съчетават с успоредното й допълни телно лечение.

Стягащи чорапогащници

Специалните ластични чорапогащници поддържат тъканите отвън, като по този начин подпомагат между другото и дейността на венозните клапи. Така венозната кръв може безпрепятствено да се връща нагоре, без да се задържа в съдовете. Те намаляват риска от тромбози в следоперативен период и са особено подходящи по време на дълги пътувания.

Целта на медикаментозната терапия при хронични венозни оплаквания е да се намали нарушената пропускливост на съдовете, разтегнатите вени да бъдат върнати към нормалното си напречно сечение и да се предотврати събирането на течности (образуването на едеми) в тъканите. Успоредно с това незасегнатите вени трябва да бъдат подсилени, за да се предотврати отслабването на съдовите стени.

За всички, които по една или друга причина седят или стоят продължително време, превенционната грижа за вените би трябвало да е задължителна.

Tagged , ,
на горе