Колко често да чистите котешката тоалетна
Домашни любимци

Колко често да чистите котешката тоалетна

Да отглеждате котка изисква сериозни грижи, внимание и отдаденост. Трябва да сте далеч от мисълта, че когато имате такъв домашен любимец, само ще го гушкате и храните. Има една по-неприятна дейност, която много кандидати да си вземат котка забравят. Тя ще има нужда да ходи до тоалетната по няколко пъти на ден и за разлика от кучетата, които извеждате на разходка, тя ще очаква от вас да й осигурите място, където да върши своите нужди. Големият кошмар за котката обаче е, ако нейната тоалетна не се чисти често. Тогава тя може да откаже да я ползва, а това ще доведе до сериозни проблеми за организма на вашия домашен любимец или за вашето жилище.

Големият въпрос за много стопани е кога да чистят котешката тоалетна. Котките предпочитат чиста тоалетна и оставянето на отпадъците да се натрупват ще бъде много неприятно за вашето коте. Няма как обаче стопаните да бъдат постоянно на пост и да дебнат кога котката им ще ползва тоалетната. Това колко пъти да почиствате котешката тоалетна зависи от много неща.

Всичко това е в зависимост от размера, възрастта и броя на котките в домакинството. Най-общо казано обаче, трябва да се стремите да чистите пясъка веднъж или два пъти на ден. И ако имате повече от една котка, трябва да планирате да го правите още по-често. Съществува и неписано правило, че трябва да имате толкова котешки тоалетни, колкото са мъркащите създания в домакинството ви плюс още една.

След като стана ясно колко пъти трябва да чистите котешката тоалетна е хубаво да разберете и какво да правите със самия съд, в който сипвате пясъкът, защото той също се нуждае от почистване. Традиционните кутии за тази цел трябва да се почистват с мек сапун, оцет и топла вода. Те трябва да се мият рутинно, за да се предотврати натрупването на миризми и бактерии по повърхностите.

Ако имате време, добре е да изплаквате съда всеки път, когато подменяте пясъка. Почистването на самата кутия редовно ще ви помогне да извлечете повече живот от нея.

Tagged ,
на горе