Любовта гледа през телескоп, а завистта през микроскоп

Зодиите, които лесно завиждат на успехите на приятелите си
Психология

Любовта гледа през телескоп, а завистта през микроскоп

Любовта гледа през телескоп, а завистта през микроскоп, казва древна притча. Сравнението е много глупаво нещо, защото всеки човек е уникален и неповторим. Ти си просто ти: никога не е имало някой като теб и няма да има.

Какво е завистта и защо боли толкова много?

Завистта е сравнение. Бяхме научени да се сравняваме още като деца, развихме условен рефлекс да се сравняваме, винаги да го правим. Някой има по-добра къща, друг – по-красиво тяло, трети има повече пари или чар. Сравняваме се, продължаваме да се сравняваме с всеки, когото срещнем, и резултатът ще бъде голяма завист. Това е страничен продукт от навика за сравнение.

Приятелство ли е, когато има омраза и завист и как да разберем това

Енергията у дома: как да го защитим от негативизъм?

Възвишените хора – висши души: 10 ясни признака, по които ще ги разпознаете

Обратно, ако спрем да сравняваме, завистта изчезва. Тогава просто знаем, че ти си уникален и няма нужда от сравнение.

Съществуването създава само оригинали; не вярва на копия. Страхотни неща се случват в квартала ви: там тревата е по-зелена, а розите са по-розови. Всички изглеждат толкова щастливи – всички, освен теб. Постоянно се сравнявате. И други правят същото – те също се сравняват. Може би си мислят, че тревата на поляната ви е по-зелена – отдалеч винаги изглежда по-зелена, или че сте по-хубава…

Всеки завижда на друг. И заради ревността създаваме такъв ад, ставаме много злонамерени.

Ето една история: Възрастен фермер мрачно наблюдава опустошенията от наводнението.

-Хирам! – крещи съседът му. – Всичките ви прасета са в реката.

– Ами прасетата на Томпсън? – пита фермерът.

– И те също.

– Ами на Ларсен?

– И техните.

– Уф! издишва фермерът, оживявайки се. – Не е толкова лошо, колкото си мислех.

Ако всички са в беда, това е добре; ако всички имат загуби, това е добре. Ако всички са щастливи и проспериращи, това предизвиква горчивина.

Но защо мисълта за другите ви идва на ум на първо място? Нека ви напомня отново: това е така, защото не сте позволили на собствените си сокове да текат, не сте позволили на собственото си блаженство да расте, не сте позволили на собственото си същество да разцъфти. И така се чувствате празни отвътре и гледате всички и всеки около вас, защото виждате само това, което е отвън.

Знаете какво е вътре във вас и какво имат другите отвън: това предизвиква завист. Те знаят какво е извън вас и какво е вътре в тях: това също предизвиква завист. Но никой не знае какво има вътре във вас. А другите отвън изглеждат толкова усмихнати. Усмивките им може да са фалшиви, но как да разберете, че са такива? Може би и сърцата им се усмихват. Вие обаче, знаете, че усмивката ви е фалшива, защото сърцето ви изобщо не се усмихва; може би ридае и плаче. Вие познавате вътрешното си пространство. Само вие го познавате, никой друг. Мислите си, че познавате фасадата и на всички останали, но хората само са я направили красива. Фасадата е нещо за показване и е много измамно.

Има една древна суфистка история:

Един човек бил много обременен със своите страдания. Всеки ден той викал към Бога:

– Защо аз? Всички изглеждат толкова щастливи, защо само аз страдам толкова много?

И един ден, в дълбоко отчаяние, той се помолил:

– Господи, можеш да ми дадеш страданията на някой друг, аз съм готов да ги приема. Но просто вземи моите, не мога да ги понасям повече.

Тази нощ той сънувал красив и много смислен сън. Той сънувал, че Бог се явил на небето и обявил на всички хора: „Пренесете всичките си страдания в храма“. Всички са уморени от своите страдания: всъщност всеки от време на време се е молил на Бога: „Готов съм да приема чуждите страдания, но моите махни от мен – те са прекомерни и непоносими“.

И така, всички събрали страданията си в торби и дошли в храма, и всички изглеждали много щастливи: техният ден дошъл, молитвата им била чута. И този човек също побързал към храма.

Тогава Бог казал:

– Сложете чантите си до стените.

И торбите били поставени до стените. Бог обявил:

– Сега можете да избирате. Всеки може да вземе някоя от торбите на другите хора.

Това било най-удивителното: този човек, който винаги се молел на Бога, се втурнал към чантата си, докато някой друг не я е вдигнал! Но за негова изненада, всеки също се втурнал към собствената си чанта и бил щастлив да я избере отново. Какво стана? За първи път всички видели чуждите нещастия и страдания. Чуждите чанти били също толкова големи, че дори и повече!

И вторият проблем бил, че всеки от тях е свикнал със собственото си страдание. А сега, ако избере мъките на някой друг – кой знае какви страдания ще има в торбата? Играта струва ли си? Собственото ви страдание поне ви е познато, свикнали сте с него и е доста поносимо. Толкова години сте ги търпели – струва ли си да избирате неизвестното?

Така всички се прибрали по домовете си щастливи. Нищо не се променило, те пренесли същото страдание обратно, но всички били щастливи и усмихнати, че могат да си върнат чантата.

На сутринта този човек се обърнал към Бог и казал:

– Благодаря ти за урока. Никога повече няма да те питам. Всичко, което ми даде, е добро за мен, трябва да бъде добро за мен; затова ми го даде.

Постоянно страдате от завист; ставате недружелюбен към другите. И от завист започвате да ставате фалшив, защото се преструвате. Започвате да се преструвате на това, което не сте, на нещо, което не можете да бъдете, което ви е неестествено да бъдете. Ставате все по-изкуствени. Да имитирате другите, да се състезавате с тях, какво друго можете да направите? Ако някой има нещо, а вие го нямате, тогава единственият начин е да намерите някакъв евтин заместител за него.

Завистникът живее в ада. Спрете да сравнявате и ревността ще изчезне, лошата воля и лъжата – също. Но можете да спрете това, само ако започнете да отглеждате вътрешните си съкровища; няма друг начин. Израствайте, ставайте все по-автентични личности. Обичайте и уважавайте себе си, така както Бог ви е създал, и тогава вратите на рая веднага ще се отворят за вас. Винаги са били отворени, просто не ги поглеждахте!

infomax-logo-50-15-HW Слави Трифонов със секс съвети: Ако жената пъшка, значи те уважава

infomax-logo-50-15-HW Настимир Ананиев съди Слави Трифонов и Тома Биков заради „милиционерска акция „Кал и каскети“

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе