Лечебните свойства на зеленчуците
Добра форма

Лечебните свойства на зеленчуците

Лечебни средства човек може да открие не само в аптеката. Те растат на полето, по лехите в градината или в саксиите на балкона. Това, че зеленчуците са полезни е известно отдавна, но те могат също така да лекуват и помагат за възстановяването на здравето при различни болести. В тази статия ще ви разкажем с какви лечебни сили разполагат и как да се възползвате от ценните им здравословни съставки.

Още в стари времена, хората, които са се занимавали със земеделие и рядко са можели да разчитат на лекарства и лекарска помощ, са били първите, които се научили да използват почти всички растения, не само за храна, но и за справяне със здравословни проблеми, като профилактика и лечение. За съвременния човек е ясно, че всекидневния прием на зеленчуци осигурява на тялото му богат набор от жизненоважни витамини и минерали. В много домакинства и до днес се използват популярни рецепти от народната медицина за прости лечебни приложения като – различни видове налагания и компреси например.

Зеленчуците образуват толно толкова активни съставки срещу бактерии, вируси и инфекции, колкото и много по-ценните от тях билки и подправки. Те съдържат вещества като флаваноиди, които представляват субстанции за регулиране на кръвното налягане и холестерола. Често пъти зеленчуците са по-богати на лечебни вещества от билките.

Успокояващото действие на марулята

Марулята например, изненадва със съдържащите се в млечния и сок опиоидни вещества, които притежават успокояващо и стимулиращо съня действие. В една обикновена маруля се съдържат повече полезни вещества, отколкото човек би предположил. Лактукариумът притежава опиоидно действие, като оказва успокояващ ефект директно върху вегетативната нервна система на възбуда и стрес. Това съдейства за по-лесното заспиване и води до възстановяващ и спокоен сън. Съдържащите се в марулята вещества притежават и известно обезболяващо действие, например при главоболие.

Недооценените картофи

Картофите също могат да бъдат използвани като лечебно средство по много начини както в суров, така и в сварен вид. Широко разпространена е употребата им като топъл влажен компрес при кашлица и ревматични оплаквания. Малко хора знаят обаче, че сурово настърганият картоф може да бъде прилаган върху повърхностни изгаряния за предотвратяване на появата на мехури. Суровият сок от картофи е много ефективен при слънчеви изгаряния, като отнема топлината от кожата и я успокоява. При стомашно-чревни проблеми пък картофеното пюре оказва противовъзпалително и потискащо секрецията на стомашния сок действие.

Моркови за прочистване на отрови от организма

Морковите са известни предимно с високото си съдържание на бета-каротин, но подобно на ябълките те съдържат и много пектин. Пектините представляват сложно изградени растителни полизахариди, които помагат не само при стомашно-чревни разстройства, но се препоръчват и при прочистване на организма от отрови. При дългото варене на морковите, но без да се белят, пектинът засилва своето полезно действие.

Лечебния зеленчук праз

Празът съдържа полезни вещества, които действат благоприятно на бъбречните функции. Според народната медицина е достатъчно няколко дни подред да се консумира лютият зеленчук под всякаква форма, за да засили имунитета на организма. Празът е богат на витамин К и С, фолиева киселина, желязо, манган, калий, калции. Съдържащият се в него инулин е не само добре поносим на хора, страдащи от диабет, но подпомага и усвояването на калция и магнезия от организма.

Зеле срещу стрес и травми

Обикновеното зеле се използва под различни форми в народната медицина – прилагат се предимно листата и сокът, по-рядко семената и корените. Макар листата му да са трудно смилаеми поради целулозата, съдържаща се в тях, в сока от зелевите листа се съдържа витамин U, който защитава лигавицата на стомаха и помага при възпаления и язва. Приложен външно, същият витамин подобрява кръвообращението и намалява болката при травми на кожата. Затова със зелеви листа се налагат всякакъв вид натъртвания, отоци, синини, хематоми. Зелевите листа съдържат и фолиева киселина, която помага при анемия и продължителен стрес. За приготвянето на зелев сок, листата трябва доре да се почистят, измият обилно с вода и прекарат през сокоизстисквачка.

Tagged ,
на горе