Компромисите в името на любовта
Любов и партньорство

Компромисите в името на любовта

Запитвали ли сте се защо любимият човек се е спрял именно на вас, въпреки че можете да посочите доста свои недостатъци и обстоятелства, които би могъл спокойно да си спести, ако избере друга, вместо вас? А сещате ли се за проблеми, които имате, заради него, а не би ви се наложило да ги търпите, ако не сте заедно?

Със сигурност, всеки от нас може да посочи поне няколко неща, но ако се замислим по-мащабно, или ако се позовем на житейския си опит, ще си дадем сметка, че с когото и да сме, колкото и да е хубаво, красиво, каквито и качества да притежава партньорът ни, ще има все нещо, което се налага да преглъщате всеки ден може би до края на съвместния ви живот, тъй като не сте в състояние да го промените.

И тук изниква въпросът кои компромиси си заслужават да бъдат направени в името на любовта.

 

Да се търси “идеалния” е утопия.

 

Това е ценен урок, който трябва да научим веднъж завинаги, вместо да пилеем време и усилия в търсене на безпроблемни хора, безпроблемен живот и така бленуваното спокойствие от факта, че всичко ни е наред. Просто не е реалистично. Затова оставете перфекционизма настрана и си задайте въпроса струва ли си този човек компромисите, които правите за него и ако отговорът е да, не се замисляйте да ги направите, имайте предвид, че и той със сигурност прави някакви жерти за вас.

 

Кой печели и кой губи?

 

За да не се чувствате губещи, защото правите компромиси в името на връзката си, не забравяйте, че  това е може би една от най-трудните, но и в същото време най-успешни стъпки, които трябва да бъдат реализирани в съвместното съжителство. И в някакъв смисъл е неизбежна. Дали ще става дума за някаква особеност в характера на половинката, неприязън от страна на роднините му, някакъв негов здравословен проблем, който ограничава и променя начина ви на живот, или нещо във външния вид, възприятията, работата му… Да направиш компромис означава да се отървеш от егоизма и да поставиш любимия човек на първо място, независимо от всичко.

“Да, аз вероятно мога да съм с по-красив, по-богат, по-организиран и подреден, по-забавен, по-… но сърцето ми е избрало именно теб, заради всичко онова, което си извън този компромис, защото си прекрасен и имаш тези и тези качества” – може би това е печелившият подход на разсъждение. Да си припомняме защо точно този човек е толкова ценен за нас и защо не бихме го заменили.

Компромисите са гъвкав баланс между даване и получаване, който трябва да приемете още в началото на връзката. Например, Мария страда от поликистозни яйчници и Ясен от самото начало знае, че тя може да има трудности със забременяването или често изпитва болки, които я приковават на легло, което ограничава ежедневието им, той пък от друга страна има трески за дялане, които не всяка жена би приела, но тя – да. И извън тези й “недостатъци”, тя се стреми да прави всичко за него, което много здрави жени на нейно място не биха. А той е усетил в сърцето си, че държи тя да е човекът до него, въпреки проблемите. 

 

Tagged , , , , , ,
на горе