Колко е здраво сърцето ви
Добра форма

Колко е здраво сърцето ви?

Счита се за най-важния орган в човешкото тяло и, когато не функционира правилно, поставя живота ни в сериозна опасност. Какво прави сърцето толкова важно за нашето здраве? Какви са сигналите, че нещо не е наред и как да го предпазим от заболявания?

Анатомично погледнато представлява кух мускул с две предкамери, две камери и четири сърдечни клапи. Докато другите мускули обаче след всяко натоварване се нуждаят от пауза за почивка, сърцето бие без прекъсване, за да изпомпва жизненоважната за организма ни кръв и да снабдява чрез нея всички тъкани и органи с кислород и хранителни вещества.

Какво трябва да извърши сърцето?

То изтласква около 70 кубични сантиметра кръв при един удар, 70 пъти на минута. Освен това реагира мигновено, ако сме под напрежение или организмът ни се нуждае от повече кръв, като я осигурява, започвайки да работи до 3 пъти по-бързо (т.е. до над 200 удара на минута). Всеки ден от живота ни то транспортира около 7500 литри кръв през артериите. Това горе-долу отговаря на вместимостта на една цистерна.

Как всъщност се управлява сърдечният удар?

Един единствен нервен център в дясната предкамера, синусовият възел, изпраща постоянни слаби електрически сигнали, които карат сърдечния мускул да се свива.

Как да разберете, че с вашето сърце нещо не е наред?

Появява се усещане за умора и слабост, както и чувството, че не сте толкова издръжливи както преди. При изкачване на стълби, например, лесно оставате без дъх. Това може да е знак за сърдечна слабост. Постепенно силата на сърдечния мускул става недостатъчна, за да поддържа циркулацията на кръвта. Ранен признак често пъти е неспособността ви да спите в хоризонтално положение. Инстинктивното повдигане горната част на тялото все по-нависоко свидетелства за недостиг на въздух, предизвикан от смущенията в кръвообращението.

Трябва ли сърдечната слабост да бъде лекувана?

Да, в противен случай органите ви няма да бъдат добре кръвоснабдени и ще изпитват засилващ се недостиг на кислород – бъбреците ще отслабнат, ще се появят болки в мускулите. Лекарят ще ви предпише комбинация от различни активни съставки, които могат да облекчат отслабналия сърдечен мускул. Бетаблокерите ще забавят ускореното сърцебиене, АСЕ-инхибиторите разширяват съдовете, за да може сърцето да не среща съпротива при изтласкването на кръвта. Отводняващите медикаменти (диуретиците) регулират отделянето, за да се избегнат твърде големите количества кръв, които да обременят сърцето. Растителните препарати с екстракт от глог засилват силата на сърдечния мускул и подпомагат съкращението му.

Как можете да предпазите сърцето си?

Освен избягването на известните рискови фактори като наднормено тегло, нездравословно хранене, преумора и стрес, е от особена важност регулярното движение и отказването от цигарите.

Антикоагулиращи (противосъсирващи) средства

Много от сърдечноболните пациенти всекидневно приемат медикаменти, препятстващи съсирването на кръвта и целящи по-добрата й протекаемост през стеснените съдове. Животоспасяващите лекарства обаче могат да имат и опасен страничен ефект: при наранявания, вътрешни кръвоизливи след злополука или дори при обикновени стоматологични интервенции кръвта не се съсирва. Кръвоизливът трудно може да бъде овладян и често пъти се стига до значителна кръвозагуба, заплашваща живота на пострадалия. Ето защо при приемането на подобни медикаменти пациентът задължително трябва да уведоми лекаря или обслужващото го медицинско лице. Освен това 10 дни преди оперативна намеса втечняващите кръвта средства трябва да бъдат спрени.

Какво представляват смущенията в сърдечния ритъм?

Когато сърцето бие твърде бавно или твърде бързо. И в двата случая трябва да се предприеме лечение. При забавено сърцебиене могат да възникнат виене на свят или загуба на съзнание, а при забързано – трептене или мъждене на предсърдията, което да доведе до инсулт или внезапна сърдечна смърт. При забавен сърдечен ритъм на пациента се поставя пейсмейкър или се дават антиаритмични медикаменти за нормализиране работата на синусовия възел. Срещу ускореното сърцебиене помагат бета-блокерите.

Кои са най-често срещаните сърдечни заболявания?

Стесняването на периферните сърдечни съдове и смущенията в сърдечния ритъм.

Tagged , , ,
на горе