Причини защо кучетата се търкалят в тревата
Домашни любимци

Причини защо кучетата се търкалят в тревата

Много пъти сме виждали собственото си куче или други, с които то си играе в парка, да правят на пръв поглед странни неща. Едно от тях е да се търкалят в тревата, а видимо това им доставя удоволствие. Въпросът е защо те го правят и какво искат да ни кажат или покажат с тези свои действия.  Независимо дали те изпитват удоволствие или понякога нещо ги смущава и ги кара да се търкалят, можем да кажем едно – кучетата обичат да го правят.

Търкалянето в тревата е наследено от вълците. Вълкът, който е далечен братовчед на домашните ни кучета ,също го прави. Когато вълкът срещне нова миризма, той първо подушва и след това се търкаля в нея, като усеща аромата по тялото му, особено около лицето и шията. По този начин вълците разузнават и печелят територията си и издават присъствието си, ако това е необходимо.

Отървава се от неприятни миризми. Когато кучето се разхожда, обича да ходи навсякъде. По този начин волно или неволно то се допира до предмети, треви, храсти и по козината му може да се натрупат всякакви миризми. То ги усеща и се опитва да ги премахне. Кучетата имат повече от 220 милиона рецептори  и е нормално да усещат повече неща, отколкото стопаните си. Затова, ако нещо не им харесва, те се опитват да го отстранят с помощта на тревата.

Облекчаване на лош сърбеж. Нуждата на вашето куче да се търкаля в тревата може също да е индикация за здравословен проблем, който причинява сърбеж. Това може да включва такива проблеми като кожни алергии или ухапвания от бълхи и кърлежи. Закарайте вашето куче при  ветеринарен лекар, за да идентифицира основната причина и ако все още не сте го направили, започнете профилактичен режим срещу бълхи и кърлежи.

Обсесивно поведение. Постоянната нужда на вашето куче да се търкаля в тревата може да е признак на обсесивно компулсивно разстройство. Важно е да държите очите си отворени за неща, които вълнуват носа на вашето куче, и да го привикате обратно при вас, преди да се търкаля в екстаз. След това го накарайте да се занимава със забавни игри и награди около вас, така че да забрави потенциалното вонящо забавление другаде. По този начин ще си спестите много часове под душа в опит да отмиете неприятните миризми и петна, с които вашето куче може да се сдобие, ако се търкаля прекалено дълго.

Tagged ,
на горе