Естествени стимулатори на имунната система

Естествени стимулатори на имунната система
Добра форма

Естествени стимулатори на имунната система

Имунитета на нашето тяло представлява една прецизно функционираща защитна система, която предпазва организма ни да не бъде пренаселен от чужди тела и болестотворни причинители (бактерии, вируси, гъбички и паразити). Заболеваемостта, оздравителният и възстановителен процес, нашето здраве и продължителността на живота ни изцяло зависят от реакционната способност на имунната система.

Ето защо най-важната стратегия при самолечението е да подпомогнем организма да мобилизира собствените си защитни сили, а и по начало, ако е възможно, да не допуснем разболяване. Как да направим това, знаел по принцип още Хипократ преди 2500 години: „Добро хранене, достатъчно движение и умереност във всичко.” В днешно време учените са запознати много по-детайлно с начините на функциониране на „здравната полиция” – имунната система и предлагат конкретни съвети, които биха могли да подпомогнат ежедневната ни битка да противостоим на вирусите, бактериите и отровните вещества от все по-силно замърсената околна среда.

Балансирано хранене

Храненето е важен фактор за поддържане активността на имунната система, който често пъти бива подценяван или неправилно разбиране. Не голямото количество, а пълноценната храна подсилва организма. Дневното хранене трябва да бъде богато на пресни (особено тъмно оцветени) плодове и зеленчуци, в които се съдържат много антиоксиданти и други важни биоактивни вещества, стимулиращи защитните сили на тялото. Витамините (преди всичко А, В, С и Е) и минералите (особено тези с антиоксидантно действие) са моторът на имун- ната система, затова регулярното им доставяне на организма е от особена важност. Те могат да бъдат набавени с храната или посредством мултивитаминни комплекси.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С е мощен антиоксидант и предпазва тялото от увреждащите клетъчните структури свободни радикали, които обременяват защитните сили на организма. Освен че предотвратява различни вирусни инфекции, той като цяло укрепва имунната система и стимулира функционирането й, подпомага оздравителните процеси и удължава живота, запазвайки белтъчните клетки. Не само лимоните и цитрусовите плодове съдържат важния за здравето ни витамин. Големи количества от него има също в шипките, касиса, горските плодове, кивито, чушките, зеленолистните зеленчуци, доматите, пъпешите, карфиола и картофите. Добре е да се има предвид, че в стресови ситуации се изчерпва по-бързо, а пушачите и възрастните хора имат по-голяма нужда от витамин С (всяка цигара уни- щожава от 25 до 100 мг необходимата дневна доза!)

Достатъчно сън

Сънят е от основно значение за правилното функциониране на имунната система. Именно по време на тази жизненонеобходима за тялото и психиката почивка се образуват нови защитни клетки и се разграждат вредните вещества (например умъртвените вируси). Недостатъчният или неспокоен сън смущава тези прочистващи, регенеративни и съзидателни имунни процеси.

Съвет: Ако сте изчерпали всички други средства и са ви се натрупали няколко безсънни нощи, можете да регулирате съня си с медикамент, но никога не го пийте късно през нощта, ако искате да сте работоспособни на другия ден и особено, ако ви се налага да шофирате. За предпочитане е също така да бъде на растителна основа. Билковите средства, съдържащи валериана, маточина и хмел, например, успокояват без да предизвикват пристрастяване и почти нямат странични ефекти. Така или иначе сънотворните би трябвало да се използват като временни регулатори за нарушения ритъм на съня, а не като средство, към което да прибягвате всеки ден.

Намаляване на стреса

Много са доказателствата за това, че стресът потиска имунитета и увеличава податливостта към заболявания. Затова се опитайте да намалите напрежението (чрез релаксиращи упражнения, отпускаща музика, медитация, йога, автогенен тренинг), погрижете се за пълноценна почивка през свободното си време. Старайте се да гледате позитивно на нещата. Не си отказвайте малките и големи удоволствия, защото те стимулират производството на ендорфини – хормоните на щастието, а при щастливите хора количеството на белите кръвни клетки нараства с цели 10%!

Препарати със суроватка и пробиотични продукти

Те поддържат чревната флора в добро състояние. Ефектът е, че прочистването на организма от отрови се подобрява, по този начин имунната система не е обременена и може да работи по-ефективно.

Tagged ,
на горе