Грижа за зъбите по време на бременност
Добра форма

Грижа за зъбите по време на бременност

Всяко дете ни струва поне един зъб – тази максима не е задължителна в наши дни. И съвсем не става дума само за естетика или дори за нашето собствено здраве. Защото състоянието на устната кухина на бъдещата майка оказва влияние върху развитието на плода. Добре е жените да знаят това!

Научните изследвания показват, че възпаленията на венците по време на бременност, ако не бъдат своевременно лекувани, повишават риска от преждевременно раждане 7 пъти! За съжаление, точно бъдещите майки са изключително податливи на кариеси и проблеми с венците. Това налага старателни грижи за устната хигиена, поддръжката на зъбите и чести контролни прегледи при стоматолог.

Какво поставя здравето на зъбите в опасност?

Киселините в хранопровода и повръщанията: Те са твърде често явление при бременните, но обикновено последното нещо, с което биват свързвани тези оплаквания, са зъбите. Надигащите се стомашни сокове обаче са много агресивни и атакуват зъбния емайл, като започват бързо да го разяждат и да предизвикват кариеси. Бактериите играят много по-малка роля в това отношение.
Промяната в храненето: Много от бъдещите майки започват често да посягат към киселите или сладките храни. Резултатът от повишената киселиност на рН-стойностите на слюнката означава допълнителен стрес за зъбния емайл. Той започва да образува още по-бързо плака, която стимулира възпаленията. Сладкото от друга страна е превъзходна хранителна среда за бързото развитие на бактериите.

Как да спасим зъбите си?

• След всяко основно хранене почиствайте зъбите си с мека четка за зъби (с по-малка глава) и съдържаща флуорид паста за зъби (флуоридът заздравява зъбния емайл).
• След всяко повръщане обилно изплакнете устата с чиста вода а след това с несъдържаща алкохол, флуоридно обогатена медицинска течност за уста. Дори без стомашни проблеми е добре да правите това един път дневно.
• Един път на седмица намазвайте зъбите с концентриран флуориден гел.
• Минимум два пъти по време на бременност трябва да отидете на контролен преглед – в 4 и в 8 месец.
• Допълнително направете при стоматолога «професионално» почистване на зъбите – чудесна профилактика, която може да ви спести куп неприятности. При него основно се почистват недостъпните за вас зъбни повърхности и дори венечните джобове. При това зъбите ви ще бъдат намазани с предпазен флуориден лак.

Периодът на бременността не е от най-благоприятните за вашите зъби. Хормоналните промени намаляват защитните сили на организма, върху зъбите по-лесно се натрупва плака и това увеличава риска от кариеси, а повишения приток на кръв във венечните тъкани ги прави по-уязвими и чувствителни, по-раздразними и подути.

Режимът на хранене

Когато сте бременна, вие се грижите не само за себе си, но и за детето, което носите. Ето защо трябва да обърнете внимание на храната, която консумирате с оглед на здравето не само на вашите зъби, но и за зъбите на бебето. Решаващо значение за здравината на зъбите има периодът на тяхното образуване – още първите седмици на бременността. Дали ще има детето здрави зъби, зависи от майката. Бременността не причинява загуба на калций от организма, а по-скоро увеличава необходимостта от него, както и от много други елементи.

Затова през време на бременността жената трябва да консумира богата на витамини и минерални вещества храна. Приемането на въглехидратни храни трябва да се ограничи в трите главни хранения (закуска, обед, вечеря), когато се приема и друга храна. Комбинирана с останалата храна, захарта уврежда зъбите по-малко, отколкото, ако се приема самостоятелно. В междинните хранения (втора и трета закуска) не трябва да се включват въглехидрати. Вместо сладкиши яжте плодове, зеленчуци, сирене, колбаси, ръжен хляб.

Вечер зъбите се мият за здраве, сутрин – за красота

Миенето на зъбите отстранява хранителните остатъци, предпазва ги от образуване на зъбен камък и кариес и масажира венците. Много важно е да се знае кога трябва да се мият зъбите. Разграждането на въглехидратите до киселини се извършва непосредствено след тяхното приемане.

Десет минути след изяждането на сладкиша в устната кухина вече може да се установи уврежда на концентрация на киселините. Оттук следва правилото зъбите да се мият веднага след ядене. Ако нямате възможност да направите това, стоматолозите препоръчват след всяко хранене да жабурите устата си с обикновена вода. Измивайте зъбите си особено след повръщане при сутрешни неразположения.

Tagged , ,
на горе