Какво да ядем за да сме красиви
Добра форма

Какво да ядем за да сме красиви?

Добър външен вид и добро хранене. Какво е първото, което ви идва наум? Как ли пък не! Колкото по-малко яде човек, толкова по-добре изглежда. Учените обаче твърдят, че тази асоциация е толкова погрешна, колкото и вредна.

Все повече са изследванията, които показват, че състоянието на вашата кожа, коса и нокти може целенасочено да бъде подобрено посредством подходящо хранене.

При “Beauty-Food” не става дума за това, какво не бива, а за това, какво можем и трябва да ядем, защото е полезно, вкусно и ни разкрасява. Отпуснатата кожа не се дължи на процеса на стареене, а е показател за напреднала увреда на кожата, предизвикана от неправилно хранене. Много от холивудските звезди вече оставиха зад гърба си мъченията и се наслаждават на вкусните си разкрасяващи диети, богати на риба, пилешко месо, горски плодове, зеленчуци и вода.

Здравето винаги изглежда добре

Подобно на обмяната на веществата в цялото тяло, кожата също се нуждае от хранителните вещества, разнасяни от кръвообращението, за да добие енергия за интензивна клетъчна дейност. Те функционират като градивни, предпазващи и регулаторни вещества. Ако клетките не са достатъчно обезпечени с тях, съединителната тъкан отслабва, кожата и косата губят привлекателния си вид. Кожата, косата и ноктите се считат в медицината за много чувствителни индикатори, които могат отрано да покажат погрешното или недостатъчно хранене.

Съвет: Вместо да планирате една радикална диета за сваляне на наднорменото си тегло, пробвайте да изолирате отначало един от проблемите си и опитайте с “Beauty-Food” в продължение на един месец – така успехът ви ще бъде по-осезаем и окуражаващ.

След 28 дни хранителните вещества биха ни направили по-красиви, само при положение че са набавени на организма в достатъчни количества. При оскъдното хранене обаче обезпечаването с витамини и минерални вещества често пъти е недостатъчно, понякога дори критично. Особено се усеща недостигът на В-витамините, фолиевата киселина, както и на микроелементите като желязо, йод и флуорид. И не става въпрос само за количествата.

Колкото по-едностранно се храни човек, толкова повече е заплашен от недостиг на отделни необходими или полезни хранителни съставки. Мъжете, които рядко посягат към суровите плодове и зеленчуци, както и жените, които при храненето са фокусирали вниманието си изцяло върху слабата фигура, най-често страдат от загрозяващ ги недостиг на витасубстанции. С други думи – това, че се лишавате от дресинга на салатата, няма да ви спести кой знае колко калории, но със сигурност ще лиши кожата ви от необходимите й мастни киселини.

Съвет: Кръвният тест показва моментното насищане на организма с хранителни вещества. Стойностите му за един по-продължителен период могат да бъдат видяни чрез анализ на косата.

Как по-точно хранителните вещества ни разкрасяват?

Чудотворно действие за гладка кожа имат пресните плодове и зеленчуци. Посредством съдържащите се в тях витамини, те доставят на организма голямо количество антиоксиданти – герои в борбата срещу болестите и бръчките. Вредните влияния от околната среда като смогът, битовата химия и слънчевата светлина, както и стресът, никотинът или неправилното хранене способстват за увеличаване образуването на свободни радикали – агресивни кислородни молекули, представляващи вредни отпадни продукти от обмяната на веществата, които стимулират инфекциите и атакуват клетъчните структури, включително на кожата.

Най-добрите антиоксиданти са витамините А (бета-каротин), С и Е, флавоноидите, както и микроелементите цинк, селен, мед, манган. Те са в състояние да противостоят на прекомерното образуване и вредното влияние на свободните радикали, както и да неутрализират действието им, т.е. също да редуцират клетъчното увреждане в епидермиса.

Съвет: Моркови, ябълка, домат, малко лимонов сок и рапично олио е перфектната антиоксидантна напитка.

Белтъчините изглаждат кожата

Протеините (белтъчините) са най-важният градивен материал в човешкото тяло. Всяка протеинова молекула се състои от аминокиселини – без тях в нашия организъм не функционира нищо. Осем от тях, наречени есенциални (жизненонеобходими), не се синтезират от него и могат да бъдат набавени единствено чрез храната – и то под формата на белтъчини.

Tagged ,
на горе