Кое сирене е по-добре да изберете за пица: 9 идеални избора

Кое сирене е по-добре да изберете за пица: 9 идеални избора
Идеи за дома

Кое сирене е по-добре да изберете за пица: 9 идеални избора

Колко слоя сирене са ви необходими за вкусна пица и кои сирена са подходящи за тях

Сиренето за пица трябва да бъде избрано в зависимост от това какъв вид пица сте решили да приготвите. Например, един сорт ще бъде добър за зеленчуци, а други ще разкрият по-добре вкуса на месото. Не е задължително обаче да е скъпо.

Също така домакините често се объркват, когато разберат, че един от гостите е вегетарианец. Искате да зарадвате всички гости, когато става въпрос за парти, но изборът на веган сирене за пица е малко по-труден от обикновения. Не се знае дали също ще се разтопи красиво или ще се втвърди и ще развали цялостното впечатление.

Ще научите какъв трябва да бъде вкусът на сиренето за пица, кои обикновени и веган сирена се разтапят и смесват най-добре и колко слоя сирене да настържете .

Кое сирене е по-добре да изберете за пица: 9 идеални избора

Веганска пица с нахут

Пица с тесто от тиквички

„Мързелива“ пица на тиган. Само 10-15 минутки и готово!

Кое сирене е по-добре да изберете за пица: 9 идеални избора

Кое е най-доброто сирене за пица

Идеалното сирене за пица е това, което има солен вкус, разтяга се и се разнася добре. Поне 9 вида сирена имат такива качества. Например, италианците най-често използват моцарела и горгонзола и, разбира се, пармезан. Те придават на ястието умерено пикантен и солен вкус.

Тези три „италиански любимци“ са перфектни с английското сирене Чедър.

Швейцарските готвачи на пица често украсяват своите творения със сирене Ементал. Въпреки това, твърдото швейцарско сирене с големи дупки с неправилна форма има сладък, бадемов вкус, с нотки на пикантност и орехови вкусове. Следователно едва ли е подходящ за пица с 4 сирена – твърде е самодостатъчно.

Интересен факт: Колкото по-твърдо е сиренето, толкова повече калций съдържа.

На някои места, вместо моцарела и страчиатела, пицата се покрива с адигейско сирене. Вкусът изобщо не страда от това, както и пластичността. Сиренето Adyghe е не само бюджетен, но и много достоен вариант. То е обичано, защото придава на пицата уникален вкус.

Ако правите зеленчукова пица, тогава обърнете внимание на холандското сирене Гауда. От всички изброени по отношение на лекотата, то е на второ място след сиренето Adyghe, което има 14% мазнини. Но Гауда е единственото твърдо сирене с 20% масленост. Затова хората, които следят за фигурата си, много го харесват.

Интересен факт: Според сайта Syrovarus повече от 50% от купувачите по света предпочитат този вид сирене.

Рейтинг на идеалните сирена за пица

Сирена за първия слой

Сега нека се спрем по-подробно на вече изброените и други сирена. Първите ще бъдат млади сирена, чиито протеинови структури не губят силата си в кратък период на зреене. При изпичане се разтапят прекрасно и се разтягат апетитно. Тези сирена трябва да наложите върху доматения сос.

1. Моцарела

Младото сирене с италиански произход не може да не бъде център на внимание, когато става въпрос за пица. С него парчета тънко тесто с месен или зеленчуков пълнеж ще придобият приятен аромат с орехова нотка. Една опаковка сирене е достатъчна за две големи пици.

Моцарелата има висока плътност и еластичност, така че се нарязва лесно. Освен за пица, този сорт сирена е подходящ за приготвяне на лазаня и салати. Има три вида моцарела: твърда, под формата на топчета в саламура и мека. Последният тип е най-добре да се използва като допълнение към първите два, тъй като сам по себе си е много безвкусен.

2. Адигейско сирене

Както споменахме по-рано, сиренето Adyghe е чудесна алтернатива на моцарелата. Чистият кисело-млечен вкус на меко сирене ще придаде на ястието необичаен нюанс. Особеността на това сирене е неговата консистенция на извара, която не се топи по време на термична обработка. Ето защо е по-добре да го използвате като първи слой сирене. Сиренето Adyghe, поръсено върху твърдото сирене, се пече красиво и допринася за образуването на златиста коричка върху пицата.

3. Котидж

Котидж сиренето, напротив, се топи добре и обвива други съставки за пица. С него ястието става много сочно и придобива деликатен кремообразен вкус. Точно като адигското сирене, котиджът е с ниско съдържание на калории. В 100 грама от продукта – не повече от 260 килокалории.

Кое сирене е по-добре да изберете за пица: 9 идеални избора

Кое сирене е по-добре да изберете за пица: 9 идеални избора

Сирена за втория слой

Следните участници в класацията са сирена, които трябва да се търкат с последния втори слой. Те ще придадат на пицата богат вкус, който се появява в резултат на дълго излагане – 6-9 месеца. През този период протеините на сиренето се разрушават. По-добре е да настържете твърдите сирена на едро или средно ренде и след това да поръсите тортата с тях, като подправка.

Важно! Колкото по-старо е сиренето (колкото по-дълго е зряло), толкова по-малко трябва да се добавя към пицата.

1. Пармезан

Няколко сирена претендират за титлата „цар на сирената“ наведнъж. Италианците смятат, че е пармезан. Любителите на този вид сирене ще се съгласят с тях. Пармезанът е едно от най-твърдите сирена, върви добре с всички месни ястия. Крехката, зърнесто-люспеста структура не образува нишки при разтопяване, тоест няма да се разтяга много. Но пармезанът придава пикантен разпознаваем вкус. Затова е по-добре с него да поръсите първия слой сирене.

2. Ементал

Ето още един „цар на сирената“, но по швейцарски вариант. За разлика от пармезана се разтяга много добре. Поради тази причина фондюто се прави от Ементал. Единственият минус, поради който италианците не обичат да добавят това сирене към пицата, е, че бързо се охлажда и не образува желаната коричка. Но, знаете, колкото хора, толкова мнения. Следователно някой наистина ще хареса Ементал в пицата. Освен това, ако го натрошите върху сирене или моцарела, може да стане доста добре. Меките сирена ще загреят втория слой и ще го поддържат топъл.

3. Гауда и холандско сирене

Тези двама „братовчеди“ имат деликатен кремообразен вкус с орехови нотки, така че са любими на много гастрономи. Освен това тези сирена могат да бъдат както във втория слой, така и в първия. Къде ще попаднат зависи от готвача. Също така твърдите холандски сирена, както вече казахме, са в добра хармония със зеленчуков пълнеж. Следователно, подходящ за вегетарианска пица .

4. Маасдам

Maasdam също идва от Холандия, но за разлика от предишните два, той може да се добавя към пица едва след 6 месеца стареене. Недозрялото сирене има фин вкус, мека гумена текстура, която не е подходяща за пица. Сирене, което е на шест месеца или повече, ще се разтопи перфектно и ще образува необходимата коричка от сирене.

Кое сирене е по-добре да изберете за пица: 9 идеални избора

Най-доброто веганско сирене за пица

В отделна група ще отделим сирена за вегани. Хората, които не ядат не само месни продукти, но и млечни продукти. Такива сирена са протеинова маса от кокос, ядки , боб. Подходящи са и за гладуване .

1. Сирене Volko Molko

Това сирене има приятен аромат и отлична способност за топене. Избран е заради деликатния си вкус и еластична текстура. За веган пица, това е всичко.

2. Веган сирене чедър

Веган Чедър се топи добре и е отличен за пица и топли сандвичи. Направен е от грахов протеин и кокосово масло. При рязане не се рони, има хомогенна структура.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе