Кампанула: Може ли някой да остане безразличен към „цветето на семейното щастие“

кампанула
Идеи за дома

Кампанула: Може ли някой да остане безразличен към „цветето на семейното щастие“

Кампанула: Може ли някой да остане безразличен към нежността и красивите краски на това цвете? Едва ли има някой, който не би искал да има кампанула в градината или на перваза на прозореца. Наричана още: „цветето на семейното щастие“, както и „булката и младоженеца“.

кампанула

Красиво, нежно и отрупано със цвят – не може да остави никого безразличен, защото неизменно предизвиква чувство на наслада, защото по магичен начин привлича погледите.

Орхидея – къде да я позиционирате, така че да цъфти дълго и да расте активно?

Искате ли цъфтящ Антуриум почти през цялата година?

Защо пожълтяват и капят листата на Бенджамина?

ЗДРАВЕЦ ЗА ЗДРАВЕ

Кокиче – символ на нежна красота и лек за много болести. Приложение в народната медицина, рецепти и противопоказания

Чеснова вода за неповторим цъфтеж на мушкато и орхидея

Мушкато – какво лекува?

Цветето кампанула може да се превърне в прелестна декорация на дома

Кампанула: Интересни факти

В превод кампанула означава „камбана“. Растението получило името си, поради характерната си форма.

Снежнобялата кампанула и до днес е популярно растение, наречено „булка“, а цветето цъфтящо със сини и лилави цветове било наречено „младоженец“. Освен тези имена, съществува и друго популярно име – „цветето на семейното щастие“. В миналото хората вярвали, че това растение дарявало на момичетата щастлива любов, а на възрастните хора – спокойни старини.

кампанула цветето на семейното щастие

Има много разновидности на цветето кампанула (камбанка), но ако говорим за вида наречен „булка и младоженец“, с официални наименования: „Mayiа“ ― с лилав цвят и „Alba“ ― с бели камбанки. Семената могат да бъдат закупени във всеки специализиран магазин. Размерът на растението не е голям, храстите са компактни и добре разклонени. Цъфтежът е толкова обилен, че много често закриват нежните листенца. Пикът на цъфтеж настъпва през юни-юли, но и през останалото време продължава да радва с красотата си. При отглеждане в саксия цъфтежът продължава почти през цялата година.

Кампанулата се засажда най-добре във висяща саксия или повдигната саксия, така че крехките стебълца да висят красиво. През целия период почиствайте сухите клонки и избледнелите пъпки, за да придадете спретнат вид на цветето.

Много красива комбинация се получава, ако засадите растения с лилав или син цвят (младоженец) и бели камбанки (булка) в една саксия. Става много красиво!

Местоположение на цветето кампанула

Въпреки всичко и масовото разпространение, отглеждането на тази красота не е толкова лесно, не може да се каже, че не е капризно. Особено внимание трябва да се обърне на избора на почва, защото кампанулата не може да вирее в кисели почви. Почвата трябва да е неутрална или леко алкална. Тя трябва да е рохка, лека, но в същото време питателна. Камбанката не понася пряката слънчева светлина, защото е твърде нежна за парещите лъчи. Местоположението в градината или на перваза трябва да има дифузна светлина (т.нар. „шарена сянка“). Сенчестите места също не са подходящи, издънките ще се удължат – в търсене на мъничко светлинка, а цъфтежът ще бъде оскъден или напълно отсъстващ.

Отглеждане на кампанула

От изключителна важност е правилното поливане. Дори и при най-малкото засушаване нежните листенца и цветове веднага ще започнат да увяхват. А при преполиване кореновата система започва да загнива. Почвата винаги трябва да е леко влажна. Ето защо се казва, че това цвете с невероятна красота и изисква специално внимание. Може да е взискателно, но пък за сметка на това, при правилни грижи и внимание, щедро ще ви се отблагодари с обилен и необикновено красив цъфтеж.

Как да си отгледате кампанула от мъничко семенце до красиво храстче?

Там, от където сте си закупили семената, би следвало да предлагат универсална почва. След закупуване на почва, разредете с малка част речен пясък или вермикулит. Изсипете почвата в контейнер (използвайте пластмасови контейнери с похлупак). С помощта на помпичка напръскайте с вода  и засейте семената по повърхността. Покрийте с тънък слой от почвата и отново напръскайте с вода. Захлупете (ако нямате специален похлупак, може да си послужите със стреч фолио), позиционирайте на топло и светло място. В рамките от 1 до 3 седмици семенцата трябва да поникнат.

Малкият разсад трябва да има добро осветление. Не бързайте да  отстранявате похлупака или фолиото, оставете разсада да расте и да стане по-силен. По това време младите кълнове имат достатъчно влага, която няма къде да се изпари и това премахва необходимостта да следите постоянно за влажността на почвата. Така се създава добър микроклимат.

Когато разсадът стане по-стабилен, тогава откривайте за кратко, за да започне да се калява. Постепенно отстранете напълно капака. Когато се появят 4-5 истински листа, разсадът е готов за разсаждане. Не по-рано, тъй като кореновата система е все още нестабилна.

Ако ще отглеждате на открито, кампанулата може да се засади рано напролет директно върху цветни лехи. С тази разлика, че растенията ще цъфтят едва на следващата година. Продължителността на живот е около 5-7 години, след което е препоръчително да се разсадят нови, тъй като почвата е изтощена. През зимата е необходим подслон, например със сухи есенни листа, които ще трябва да отстраните в началото на пролетта.

Друг лесен начин за размножаване е чрез резници. В този случай резниците се вкореняват в чаши с рохка почва или във вода.

камбанка

Пресаждане на кампанула – стъпка по стъпка

Саксията за кампанулата не трябва да е твърде широка и дълбока. Важно! За да може цветето да цъфти обилно, е необходима по-тясна саксия. Корените трябва напълно да обграждат почвата. При всяко следващо пресаждане си струва да избирате саксия с 1–2 см. по-голяма от предишната.

На всеки две години кампанулата трябва да бъде пресаждана, а храстът да бъде разреден.

1.Изсипете почвата, като напълните половината саксия с нея.

2.Извадете кампанулата (камбанката) от старата саксия, отърсете почвата от корените и ги изплакнете с хладка вода. Задължително почистете повредените корени.

3.Поставете цветето в новата саксия, изправете корените и запълнете празнините с пръст. Полейте кампанулата и я поставете на частична („шарена“) сянка за не повече от 2-3 дни.

4.След като растението се стабилизира, преместете на подходящо място.

Тревистото растение Камбанка (Campanula), е част от семейство Камбанки. Този род обединява повече от 400 вида растения, които се срещат в природата в региони с умерен климат в Европа, Кавказ, Централна и Западна Азия, както и на някои места в Северна Америка.

Кампанула: Може ли някой да остане безразличен към „цветето на семейното щастие“ Поливане на орхидея – как се прави и често срещани грешки

Кампанула: Може ли някой да остане безразличен към „цветето на семейното щастие“ Какво символизират различните цветя във Вашия дом

Tagged , ,
на горе